Devlet Tiyatroları'na Yerli Ayar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

turk_sanatcilar_cin_ve_uyguru_bir_araya_getirdi13744851090_h1052876Türkiye, bir yılı aşkın süredir kültür, sanat kurumlarının yapısının değiştirilip değiştirilmeyeceğini tartışırken Devlet Tiyatroları (DT) yeni düzenlemenin ertelendiğini gösteren somut bir adım attı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in de talimatıyla yeni oyun repertuvarını hazırlayan DT, böylelikle önümüzdeki dönem de aynı şekilde faaliyetlerine devam edeceğini gösterdi.

Ekim ayında perde açacak kurum, bu seneki oyunlarının yüzde 70’ini yerli eserlerden seçme kararını aldı. Yeni sezonda birçok ilkle seyircinin karşısına çıkmaya hazırlanan DT, yeni sezonda tanınmış bazı yazarların eserlerini ilk defa sahneye koyacak, bazı oyunlarsa dünya prömiyerlerini yapacak. Edinilen bilgiye göre, repertuvarını tamamlamak üzere olan kurum, şu an “sır” gibi saklanan yeni oyunları önümüzdeki haftalarda açıklayacak.

Tiyatro sahnesinde önceki döneme göre, yapılan en dikkat çekici değişiklik repertuvarda oldu. Geçmiş yıllarda repertuvarında yabancı eserlere ağırlıklı yer veren DT, bu sene yerli oyunları sahneye koyma kararını aldı. Ekimde perde açacak kurum, yüzde 70’i yerli, yüzde 30’u yabancı oyunları tercih etti.

Devlet tiyatrolarının gerçekleştireceği bir başka ilk de Bursa’da önümüzdeki yıl yapılacak olan Balkan Tiyatroları Festivali. Daha önce Adana Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü görevini yapan ve geçtiğimiz aylarda DT Genel Müdürlüğü’nü yürütmeye başlayan Mustafa Kurt’un Adana’da gerçekleştirdiği festivallerin ardından benzer çalışmaları Türkiye geneline yaymayı planladığı öğrenildi. Bu anlamda ilk adımı Bursa’da atılacak olan Balkan Tiyatroları Festivali’nin mart ayında yapılması planlanıyor.

OYUNLARA TAM GAZ DEVAM

DT’nin yeni sezon için oyun repartuvarı başta olmak üzere birçok yeni proje üzerinde çalışmaya başlaması, aynı zamanda sanat kurumlarına yönelik yasa düzenlemesinin de şimdilik rafa kaldırıldığını gösteriyor. Edinilen bilgiye göre, Kültür Bakanlığı, söz konusu düzenlemeyi önümüzdeki dönem için erteleme kararını aldı. Var olan tiyatro taslağı üzerinde yeniden bir çalışma yapılması planlanıyor.
Haber7

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.