Hamlet'in Uğramadığı Ülke Kalmayacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

130408203856_shakespeare_304x171_ap_nocreditLondra’daki Shakespeare’s Globe tiyatrosu, ünlü İngiliz edebiyatçının Hamlet oyunuyla tüm ülkeleri kapsayacak bir dünya turuna çıkacak. Hamlet’in oynanacağı ülkeler arasında şimdiye kadar hiç profesyonel Shakespeare oyununun sahnelenmediği ülkeler de var.

12 kişilik grubun dünya turu, ünlü edebiyatçının hem 400’üncü ölüm yıl dönümü, hem de hem 450’inci doğum yıl dönümü dolayısıyla düzenleniyor. Dünya turu Shakespeare’nin gelecek yıl Nisan ayındaki doğum yıl dönümünde başlayacak ve iki yıl sonra; Nisan 2016’daki ölüm yıl dönümünde bitecek. Yaklaşık 200 ülkede sahneye konacak oyunu hep aynı oyuncuların oynaması planlanıyor.

Shakespeare’s Globe, Hamlet’i daha önce aralarında Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’nın da bulunduğu bazı ülkelerde sahnelemişti. Geçen yıl Londra’daki Globe to Globe festivalinde Shakespeare’in her bir oyunu 37 farklı dilde oynanmıştı. Festivalde Türkiye de temsil edilmiş, Haluk Bilginer ve Zerrin Tekindor “Antonius ve Kleopatra”da başrol oynamıştı.

Organizatörler, dünya turunun bu projenin bir tür uzantısı olduğunu vurguluyor ve oyunun İngilizce oynanmasının sorun yaratmayacağını söylüyor.

Shakespeare’s Globe tiyatrosu, Londra’da 1997’de açıldı. Tiyatro, 1599’da kurulan orijinal salonun yanında yer alıyor. Tiyatro devlet desteği almıyor.

BBC

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.