Hatıralarda Bir İz Bırak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

859685_detayAvrupa’da, 2. Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olan ve 8 bin 372 Boşnak’ın katledildiği Srebrenitsa soykırımının 18. yıl dönümü kapsamında, başkent Saraybosna’daki Savaş Tiyatrosu’nda (SARTR), “Hatıralarında bir iz bırak” isimli bir performans sergilendi.

Saraybosnalı sinema oyuncuları, sanatçılar, müzisyenler ve yazarlar, Saraybosna Savaş Tiyatrosu, Potoçari Anıt Mezarlığı, Saraybosna Filarmoni Orkestrası, Saraybosna Güzel Sanatlar Akademisi, Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi ve Saraybosna Müzik Akademisi iş birliğinde, düzenledikleri etkinlikte, soykırımın unutulmaması gerektiği mesajını verdi.

Gün boyunca devam eden performansın başında, katılımcılar mumlar yakarak soykırımda öldürülen çocukları andı. Sonrasında, soykırımdan kurtulmayı başaran kişilerin hikayeleri ve hatıralarını gösteren kısa bir film gösterildi. Saraybosnalı tiyatro sanatçısı Sead Pandur, sergilenen performansın bir çok sanatçıyı bir araya getiren nadir etkinliklerden biri olduğunu söyledi.

Bir diğer tiyatro sanatçısı Maya Salkiç de bugünkü etkinlikte, soykırım kurbanlarının anıldığı kadar, soykırımdan kurtulanları da onurlandırmak istediklerini kaydetti.

Salkiç, dün Srebrenitsa’ya yaptıkları ziyaretten çok etkilendiğini belirterek, “Dün gördüklerimiz korkunçtu. Potoçari Anıt Mezarlığı ve girdiğimiz diğer odalarda acı verici görüntülerle karşılaştık. Duygusal anlar yaşadık. Bizim daha iyi bir gelecek için çalışmamız lazım” dedi.

Habertürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.