Helenistik Döneme Ait Tiyatro Bulundu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

myraMyra Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Çevik: “Myra’da çeşitli kaynaklar ve küçük bulgulardan Helenistik dönemde de bir kentin varlığı biliniyordu ancak ilk kez bu kadar somut mimari kalıntılarla bu durum belgelendi. Myra’da Roma ve Helenistik dönemlere ait olmak üzere iki tiyatromuz oldu”

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında kazı çalışmaları yürütülen Myra Antik Kenti’nde, Helenistik döneme ait tiyatro keşfedildi. Çevik, yaptığı açıklamada, 2009 yılından bu yana antik kentte kazı çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Myra Antik Kenti’nde Roma dönemine ait tiyatroda restorasyon ve konservasyon çalışmaları kapsamında doğu galerilerinde kazıların sürdüğünü anlatan Çevik, Roma tiyatrosu öncesi dönemden kaldığı belirlenen yerde Helenistik döneme ait tiyatronun doğu çevre duvarının bulunduğunu kaydetti.

Helenistik tiyatronun, Roma tiyatrosunun yarı yüksekliğinde ve daha küçük çaplı, sonraki tiyatronun tamamen altında kaldığı ancak dönemine göre oldukça büyük olduğunun anlaşıldığını belirten Çevik, “Klasik, Roma ve Bizans dönemlerinden pek çok önemli kalıntıyla tanınan Myra Antik Kenti’nde ilk defa Helenistik döneme ait bir kalıntı ortaya çıkarıldı. Myra’da çeşitli kaynaklar ve küçük bulgulardan Helenistik dönemde de bir kentin varlığı biliniyordu ancak ilk kez bu kadar somut mimari kalıntılarla bu durum belgelendi” dedi.

Bu durumun tiyatro gibi büyük bir kentten iz veren kalıntılarla ortaya çıkmasının hem kendilerini çok sevindirdiğini hem de Myra Antik Kenti’ne farklı bir tarih ve yaşam kültürü anlamı kattığını vurgulayan Çevik, şöyle devam etti:

“Myra Antik Kenti bizim için, tarih için çok önemli bir kent. Antik kent, zamanla yer yer 4 ile 10 metre arasında alüvyonlar altında kaldığından kentte bu tür keşifler büyük önem taşıyor. Daha önce kazı ekibi tarafından yapılan arkeojeofizik çalışmalarda 2 kilometre çapında bir kentin Demre yerleşimi altında yayıldığı keşfedilmişti. Şimdi kazılar sürdükçe yeni belgeler ortaya çıkarak antik dönemlerin metropolisini aydınlatıyoruz. Myra’nın karanlık bir dönemi olan Helenistik döneme ait bu bulgu, kazı ekibi olarak bizleri çok heyecanlandırdı. Çünkü tiyatro varsa kente ait her yapı vardır. Yapılan keşifle Myra’da Roma ve Helenistik dönemlere ait olmak üzere iki tiyatromuz oldu.”

Sabah

 
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.