Konuralp Antik Tiyatro Kazısı Başlıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1374564228Kültür ve Turizm Bakanlığı, Düzce’nin Konuralp beldesindeki Roma dönemine ait antik kentteki tiyatronun toprak altında kalan kısmına ulaşmak ve plan şemasını ortaya koymak için kazı çalışması başlatacak.

Prusias ad Hypium Konuralp Antik Kenti Tiyatro Kazısı, 25 Temmuz 2013 Perşembe günü gerçekleştirilecek törenle başlayacak. Tiyatro ve tiyatro çevresindeki kazılar, Düzce Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konuralp Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında ve Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile gerçekleştirilecek.

NADİR TİYATRO ÖRNEĞİ
Kazılarla tamamıyla gözler önüne serilecek antik tiyatro, Helenistik ve Roma döneminde Doğu Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde yapılmış tiyatroların ayakta kalabilmiş, tümlenebilir ve turizme kazandırılabilir nadir örneği olacak. Konuralp Antik Kenti, Roma köprüsü, su kemerleri, tiyatrosu ve bugüne dek ulaşılan arkeolojik kalıntıların korunup sergilendiği müzesi ile bir anlamda Düzce’nin tarihini barındırıyor.

Konuralp’in kültürel zenginliğini gösteren en önemli kalıntılarından biri de halkın 40 Basamaklar adını verdiği antik tiyatro, M.Ö 4. yy’ın sonundan M.S. 1. yüzyıla kadar yöreye hakim olan Prusias Krallığı döneminin sanatsal zenginliğini gösteren en canlı eserler arasında.

ANTİK ROMA KÖPRÜSÜ
Antik Roma Köprüsünün restorasyonu için röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanmasına müteakip Karayolları Genel Müdürlüğünce onarımı gerçekleştirilecek.

Antik kentten bugüne dek bize ulaşan buluntuları çatısı altında barındıran Konuralp Müzesi’nde bin 788 adet arkeolojik, 456 adet etnografik ve 3 bin 837 adeti sikke olmak üzere, toplam 6 bin 081 adet eser bulunuyor.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.