Muammer Karaca’nın Tabelasını Kim Kırdı?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

muammerkaracaAKP’nin sanat mekânlarıyla derdi bitmiyor. Muammer Karaca ve Atatürk Kültür Merkezi konusunda belirsizlik sürüyor. Tabelası sökülen Muammer Karaca’nın otel olup olmayacağı tartışılırken, AKM için ne düşünüldüğü konusunda iktidardan farklı açıklamalar geliyor.

Topçu Kışlası yapılması planlanan Taksim Gezi Parkı projesi, halkın tepkisiyle geri çekilmiş oldu. Ancak Beyoğlu’nda yerine otel yapılacağı konuşulan ve son olarak tabelası sökülen Muammer Karaca Tiyatro Salonu ile yıkılıp yıkılmayacağı belli olmayan AKM için belirsizlik durumu sürüyor. Geçen yıl sezon başında kimsenin bilmediği ve görmediği bir raporla kapatılan Muammer Karaca’nın kapısına kilit vurulmuş durumda ve içeride nasıl bir çalışma sürdüğü hakkında hiçbir bilgi yok. Aynı durum, güçlendirildiği söylenen AKM için de geçerli. Başbakan Erdoğan’ın “yıkacağız yerine opera yapacağız” dediği AKM’de, güçlendirme yapan firma çalışmalarını durdurdu.

Otel mi olacak?

Genco Erkal’ın Dostlar Tiyatrosu’na uzun yıllar hizmet veren Türkiye ve Beyoğlu’nun en eski sanat mekânlarından Muammer Karaca Tiyatrosu, yaklaşık bir yıldır kapalı. Tabelası da fotoğrafta görüleceği gibi sökülmüş durumda. Geçtiğimiz yıl yıkılacağı söylendi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı BİMTAŞ bir rapor hazırladı. Kimsenin ulaşamadığı o raporda statik ve teknik nedenler bahane edildi. Statik ve teknik nedenlerin ne olduğunu sorduğumuz yetkililerden bir cevap alamadık.

Daha sonra İBB Meclisi bir karar alarak Beyoğlu Belediyesi’ne tahsis edilmiş tiyatroyu tekrar kendine bağladı. O süre zarfında Muammer Karaca’da ne tür çalışmalar yapıldığı tartışılırken, İBB kararından sonra salonun koltuklarının söküldüğü ve kapısına kilit vurulduğu ortaya çıktı. Muammer Karaca Tiyatrosu’nun da içinde olduğu İstiklal Caddesi ve çevresinin Büyükşehir Belediyesi tarafından turizm ve ticaret alanı olarak yeniden tanımlanacağı, bu çerçevede tiyatro binasının da otele dönüştürüleceği konuşuluyor. Güçlendirme amacıyla koltukları ve dekorları sökülen Muammer Karaca’da, kimin nasıl bir çalışma yaptığı halen bilinmiyor.

AKM boşaltıldı, çalışma durdu

Sadece Muammer Karaca değil aynı şekilde 2008 yılından bu yana kapalı tutulan AKM’de de ne olduğu bilinmiyor. O da güçlendirme çalışmaları nedeniyle dört yıl kapalı kaldı ancak hiçbir çalışma yapılmadı. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sabancı Holding arasında imzalanan protokolle güçlendirmeye alındı. Tarihi yapısı nedeniyle güçlendirme çalışmalarını görmek isteyen sanatçı ve aydınlar AKM içinde ne tür bir çalışmanın olduğunu göremediler çünkü ne Bakanlık ne de şirket buna izin vermedi.

Çalışmalar sürerken Kültür ve Turizm Bakanlığı durdurulduğunu duyurdu ancak Sabancı’dan güçlendirme çalışmaları için alınan 30 milyon TL’nin nereye harcandığını halen kimse bilmiyor. Konuyla ilgili aradığımız firma da bir açıklama yapmıyor. Başbakan Erdoğan’ın “orayı yıkıp opera binası yapacağız” açıklamasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik bir açıklama daha yaptı ve AKM’nin 2014 yılında açılacağını belirtti. Bu açıklamanın ise iktidardan yapılan farklı açıklamalar ve uygulamalar nedeniyle, ne kadar gerçeği yansıttığı bilinmiyor.

Rıfat Doğan

Sol Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.