2 Bin Yıllık İskeletin Yüzünde Maske Bulundu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

aa_picture_20130817_471168_webKütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde, Aizanoi Antik Kent kazılarında 2 bin yıllık iskeletin yüzünde mask bulundu- Kazılarda, aşk tanrısı Eros’a ait heykel paçaları çıkarıldı

Çavdarhisar ilçesinde, 2011 yılından beri kazıları devam eden ve Roma döneminden kalma Aizanoi Antik Kent’te, 2 bin yıllık bir iskeletin yüzünde mask çıktı.

Kazı Grubu Başkanı Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Özer, gazetecilere yaptığı açıklamada, antik kentteki kazılarının 2011 yılından beri devam ettiğini ve kazı alanının Kuzey Nekropol bölümünde bir iskeletin yüzünde maskın çıktığını söyledi.

Bu maskın Aizanoi’deki ölü gömme adetleri hakkında eldeki bilgilerin artmasını sağladığını belirten Özer, “İskeletin yüzüne yerleştirilmiş bu mask, ölen kişinin Dionysos törenleri ile ilişkisini gösteriyor olabilir. Aynı zamanda Roma döneminde, İtalya’da da mezarlardan bu tür terrakotta masklar çıkmıştı. Bunlar ‘ata kültü’ ile ilişkilendirilmektedir. Aizanoi’den çıkan bu mask da belki bu tür bir ata kültü ile ilgisi olabilir. Bu konu ile ilgili araştırmalarımız devam ediyorr” diye konuştu.

Özer, Aizanoi kazılarında tiyatrodan çıkan heykeller ile tiyatro sahne binasına ait bilgilerin de değişmeye başladığını dile getirdi.

Antik kentteki tiyatro kazılarında 2 bin yıllık geçmişe sahip Medusa’nın başına ait heykelin de bulunduğunu ifade eden Özer, şöyle devam etti:

“Tiyatroda bulunan Medusa başı, gözleri ve yüz ifadesi ile Pergamon Heykel Okulunun, Roma dönemine yansıyan etkilerini göstermektedir. Aizanoi’de mezar taşları, tiyatro kabartmaları, heykeller ve mimari plastikte yoğun olarak Pergamon Heykel Okulunun etkileri izlenmektedir. Hellenistik dönemden itibaren Aizanoi-Pergamon ilişkisine bakıldığında Pergamonlu heykeltraşların, Aizanoi’de çalışmış ve burada ustalar yetiştirmiş olmaları muhtemeldir.”

Özer, ayrıca tiyatro kazılarında sahne binasında aşk tanrısı Eros’a ait heykel parçalarının tespit edildiğini ve ekiplerinin depo çalışmalarında heykeli birleştirmeye başladığını sözlerine ekledi.

Hadi Şengül, Hüseyin Doğru

Haber Vitrini

Paylaş.

Yanıtla