7. Türkiye Tiyatro Buluşması’nın Ardından…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kemal Oruç

Yenikapı Tiyatrosu ve Dikili Belediyesi’nin birlikte düzenlediği, 15-18 Ağustos tarihleri arasında İzmir’in şirin ilçesi Dikili’de gerçekleşen buluşmaya üçüncü kez katıldım. Bu yazıda kısaca bu yılki izlenimleri aktarmak istiyorum.

Buluşmanın omurgasını oluşturan söyleşiler, atölyeler, paneller ve konserler başarılı bir şekilde gerçekleşti.

Dikili halkının yoğun ilgisinin hiç eksilmediğini ve bu yılki katılımcı sayısının neredeyse iki katına çıktığını da söyleyebilirim. Bu artış bütün etkinliklerde yükselen bir enerji olarak kendini gösterdi.

Geçtiğimiz iki yıldaki buluşmaya nazaran bu yılki katılımcıların çoğu yeni ve genç arkadaşlardan oluşuyordu. Bu durum ilk günde bir yabancılaşmaya neden olsa da, tecrübeli katılımcıların yeni arkadaşları bir araya getirme çabası olumlu sonuçlandı ve kaynaşma gerçekleşti. Bu durum da, buluşma komitesinde yer almamalarına rağmen gönüllü olarak insanları bir araya getiren tecrübeli arkadaşların buluşmayı ne kadar sahiplendiğinin bir göstergesidir. Bu yıl ilk kez katılan arkadaşların da gelecek yılki buluşmada aynı sahiplenmeyi üstleneceğinden eminim. Çünkü bu, buluşmanın ruhunda var.

Buluşma günlerinin Ece Ayhan, Can Yücel, Metin Altıok, Ahmed Arif; alanların ve sahnelerin Sabahattin Ali, Medeni Yıldırım, Zeynep Eryaşar, Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve Ali İsmail Korkmaz isimleriyle anılması ise buluşma komitesinin duyarlılığını göstermiştir.

Bu yıl Onur Ödülü Yücel Erten’e, Emek Ödülü Mesut Kara’ya, Barış Ödülü Pınar Selek’e, Çayan Birben Umut Ödülü – Taksim Dayanışması ve Gezi parkı tutukluları adına Ongun Yücel’e verildi. Genç yaşta kaybettiğimiz kardeşimiz, Dikili Belediyesi’nin genç sanatçılarından Mehmet Mutlu Kandemir adına da genç yetenek ödülleri verildi.

Her konuşmacının sürekli direnişimizi dile getirdiği söyleşi başlıkları ise “Politika ile Tiyatronun İlişkisi”, “Medyanın Sanata ve Hayata Etkisi”, “Tiyatroda Yeniyi Aramak”, “Aşk, Sokak ve Sanat”, “Sokağın Sanatını Yaratmak” oldu.

Yine birçok ekip gerek sokakta gerekse sahnede oyunlarını sahneledi, konserler akşamlara renk kattı.

Çok değerli usta ve eğitmenlerin gerçekleştirdiği atölyeler ise fotoğraf, sokak tiyatrosu, oyunculuk, doğaçlama oyunculuk, belgesel film, tango, sirtaki, yazarlık, kil işleri, kısa film ve yaratıcı drama üzerine oldu.

Yönettiğim Çocuklar İçin Yaratıcı Drama Atölyesi’nden bahsetmek gerekirse; Dikili’nin çocuklarının kültürlü, çok açık fikirli ve yaratıcı olduğunu söyleyebilirim. Bunda elbette çocuklara ve onların gelişimine büyük önem veren Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in büyük payı olduğunu söyleyebilirim. Atölyenin çok verimli ve keyifli geçmesi; çocukların çalışmayı bitirmek istememesi ve yinelenmesini istemesi beni çok mutlu etti. Gündeme duyarlı olan çocuklar Gezi Direnişi’ne de birkaç doğaçlamada selam vermeyi unutmadı.

Buluşmada sıklıkla konuşulan direnişin sanata önümüzdeki yıllarda ne kadar yansıyacağı düşüncesini anmadan ve bu yazıyı okuyan sanatçıların bu konu üzerine bir kez daha düşünmesi gerektiğini belirtmeden edemeyeceğim.

Başta Orçun Masatçı olmak üzere, Yenikapı Tiyatrosu emekçilerine, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’e, tüm katılımcılara, etkinliklerin gerçekleşmesine emek veren sanatçılara/eğitmenlere ve buluşmanın verimli bir şekilde gerçekleşmesi için az uyuyup çok çalışan genç arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim.

8. buluşmada görüşmek dileğiyle…

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Kemal Oruç

Yanıtla