Alternatif Tiyatrolar Seyircisini Bekliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

hakiki gala tem 250[Zeynep Ekim Elbaşı’nın Agos Gazetesi’nde yayınlanan haberini aktarıyoruz.] 2011 yılının Mart ayında, altı tiyatro mekânı, mekânların devamlılığına katkı sağlamak, ortak sorunlarına ortak çözümler üretmek üzere bir araya gelerek ‘Alternatif Tiyatro Mekânları Ortak Girişimi’ni oluşturmuştu. İki yıl boyunca çeşitli etkinlikler ve dayanışma örnekleri ile varlığını sürdüren girişim, artık yoluna ‘Alternatif Sahneler’ ismiyle devam edecek.

İkincikat, Karakutu, Kumbaracı50, Maya Cüneyt Türel Sahnesi, Mekan Artı, Sahne Hal ve Şermola’nın oluşturduğu bu birliktelik, şu sıralar, 2013-2014 sezonunu karşılamak üzere, bir festivalin hazırlıklarıyla meşgul. Alternatif Tiyatrolar Festivali 5-13 Ekim tarihleri arasında ‘Alternatif Sahneler’i oluşturan altı mekânda gerçekleşecek.

Prodüksiyon ve okuma tiyatrosu ana bölümlerinden oluşan festivalde birçok ekip yeni sezon oyunlarının prömiyerini yapacak. Okuma tiyatrosu bölümünde, başvurular arasından seçilen yeni metinler sahnelenecek. Festival süresince çeşitli atölyeler ve söyleşiler düzenlenecek. Alternatif Sahneler, yola bu etkinliğin her sene tekrarlanması umuduyla çıkıyor.

Tiyatro Boğaziçi

Tiyatro Boğaziçi önümüzdeki sezon iki yeni projeyle seyirci karşısında. Bu projelerden ilki, ekibin 2009’da başlattığı gençlik tiyatrosu serisinin dördüncü oyunu olacak. Tiyatro Boğaziçi, Molière, Shakespeare ve Musahipzade Celal’in ardından, İspanyol şair ve oyun yazarı Federico Garcia Lorca’nın hayat hikâyesini, gençler ve tüm tiyatroseverlerle buluşturacak. Diğer yeni oyun ise, 2014 yılının ortalarında prömiyer yapacak. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) bünyesinde çalışan dansçı, tiyatrocu ve müzisyenlerin ortak çalışması ile şekillenecek oyun, ‘toplumsal barış’ı konu alıyor.

Tiyatro Boğaziçi, geçen sezon repertuarında olan ‘Bir Kadın Uyanıyor’, ‘Biz Küçükken Babamla Oyunlar Oynardık’, ‘Eleni’den Mektuplar’, ‘Karşılaşmalar’, ‘Moliere Efendi’, ‘Otobüs’, ‘Selam Sana Shakespeare’ ve ‘Yeni Bir Hayat İçin’i yeni sezonda da, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sahneleyecek.

Tiyatro Artı

Tiyatro Artı’nın yeni oyunu ‘80’lerde Lubunya Olmak’ta en genci bugün 50 yaşında olan dört trans birey, Türkiye’de lubunya olmanın genel ve özel tarihini anlatacaklar. Oyun, İzmir’de faaliyet gösteren Pembe Siyah Üçgen Derneği’nin 2012 yılında yayımladığı aynı adlı kitaptan, Ufuk Tan Altunkaya tarafından sahneye uyarlandı.

Ekim ayında Mekan Artı’da prömiyer yapacak oyunda Ayşe Gülerman, Burcu Şeyben, Elit Çam, Gözde Seda Altuner ve Neşem Akhan rol alıyorlar. Ekip, geçen sezon hazırladığı ‘Şahmeran’ın Bacakları’ oyununu da sergilemeye devam edecek. Murathan Mungan’ın yazdığı ve yine Altunkaya’nın yönettiği oyunda Cansu Dağ, Elit Çam, Gülay Hayır, Mehmet Ali Gümüş ve Murat Baykan rol alıyor.

Tiyatro Artı, bu sezon, ‘Şiddet Üçlemesi’nin üçüncü oyunu olan, düşünceye yönelik şiddeti irdeleyecek olan ‘Kalem’ ile de seyirciyle buluşacak. Ekip, üçlemenin, kadınlara yönelik şiddeti irdeleyen ilk oyunu ‘Ayna’, çocuklara yönelik şiddeti irdeleyen ikinci oyunu ‘Şeker’in yanı sıra, repertuarındaki ‘Bizde Yok’ ve ‘Sesler’i de sahnelemeye devam edecek.

Tiyatrotem

Tiyatrotem Eylül sonunda Kosova’nın başkenti Priştina’da yapılacak olan 3.Uluslararası Kukla Festivali’ne ve Ekim sonunda Bursa’da yapılacak olan ASSITEJ 18.Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’ne ‘Böyle Devam Edemeyiz’ adlı oyunuyla katılacak.

İlk kez 2003’te sahnelenen oyun geçtiğimiz dönemde yeniden ele alındı ve yeni bir dramaturjiyle seyirciyle buluşuyor. İstanbul’da, sezonu eskimeyen oyunu ‘Hakiki Gala’ ile açacak olan
ekip, Kasım’ın ilk haftası, geçen sezonlarda sahnelediği ‘Lahana Sarma’yı 4. Mardin Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları kapsamında Mardin ve köylerinde oynayacak.

Sezonun devamında ‘Gündüz Niyetine’ adlı oyunu oynamaya devam edecek olan topluluk yeni bir oyunun da provalarına başladı. Ayşe Bayramoğlu’nun yazdığıi Şehsuvar Aktaş, Sezin Bozacı ve Ayşe Selen’in rol aldığı, ‘yok saymak’ ve ‘yok sayılmak’ temalı yeni oyun ‘İçerde Ölüyor, İçimizden Konuşalım’ Kasım ayından itibaren sahnelenecek.

Destar Tiyatro 

Sezonu 1 Ekim’de Şermola Performans’ta açacak olan Destar Tiyatro, bu sezon dört yeni prodüksiyonla seyirci karşısına çıkacak. Bunlardan biri, yazarı ve yönetmeni Mirza Metin olan ‘Gor’ (Mezar). Bir mezarın içinde geçen oyunda ruhlar, bedenleri çürüyene kadar bedenlerinin yanında kalmak zorundalar; oyun, bu bekleyiş anlarını konu ediniyor. Destar, ilk oyunu olan, Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu’nun yazdığı, Mirza Metin’in yönettiği, travmalarla köyden kente göçmüş, yaşamını kentte kâğıt toplayarak sürdüren Gulîzar adlı bir kadının trajikomik hikâyesini konu alan ‘Reşê Şevê’yi (Karabasan) bu sezon da sergileyecek.

Ekip, sezonun ikinci yarısında –henüz yazım aşamasında olan– ‘Qijika Reş’ (Kara Karga) oyunla seyircilerin karşısına çıkacak. Ardından, İspanya’nın Galisya özerk bölgesinden olan Sechu Sende’nin, Kürtçe ve Türkçeye de çevrilen ‘Rüyalarımda Bile Dilimi Kaybetmeyeceğim’ adlı öykü kitabından bir uyarlama yapacak. Destar, geçen sezon sergilediği ‘Disko 5 no’lu’ ve ‘Antîgone 2013’ adlı oyunlara bu sezon da devam edecek.

Bulut Tiyatro

Bulut Tiyatro, 2013-2014 sezonu için, II. Dünya Savaşı’nda Alman işgali sırasında, Polonya’nın kuzeydoğusundaki Jedwabne kasabasında yüzlerce Yahudi’nin katledilişine odaklanan o ‘Bizim Sınıf’ adlı oyunu seçti. Oyunda katliamın faillerinin Naziler değil, onların desteklediği Lehler olduğu ortaya çıkıyor. Ebru Nihan Celkan’ın yönettiği; Bahar Selvi, Bedir Bedir, Engin Aydın, Ertürk Erkek, Fatih Özkan, Merve Engin, Özge Ertem ve Sadi Celil Cengiz’in rol aldığı oyun Kasım ayında prömiyer yapacak.

Seyyar Sahne

Seyyar Sahne oyunlarını Ekim ayında sahnelemeye başlayacak. Ekip, geçen sezonlarda sergilediği ‘Yeraltından Notlar’, ‘Tehlikeli Oyunlar’ ve ‘Çocukluğun Soğuk Geceleri’ne bu sezon da devam edecek. Seyyar Sahne, Almanya-Türkiye-Yunanistan ortak projesi olan ve Bernhard Stengele’nin yöneteceği ‘Troyalı Kadınlar’ın Türkiyeli yapımcısı olacak. Oyun, 2014’ün yaz aylarında İstanbul’da ve Şirince’deki Tiyatro Medresesi’nde sergilenecek.

Seyyar Sahne, bu sezon ayrıca, Celal Mordeniz’in yönetiminde Hasan Şahintürk, Erdem Şenocak, Fatih Gençkal ve Oğuz Arıcı gibi eğitmenlerin dersler vereceği bir tiyatro eğitimi programı düzenliyor. Eğitimlerin mekânı, Beyoğlu’nda yeni açılan Rus-Türk Kültür Vakfı’nın sahnesi olacak.

 İkincikat

Ekip, 15 Ekim’de Karaköy’de de ismi ‘İkincikat Karaköy’ olan bir mekân daha açıyor.  Geçen sezonun oyunlarından ‘Yalnızlar kulubü’, ‘Disosya’, ‘Barselo’ ve ‘Sürpriz’ bu yıl da devam edecek. Bu sezonun yeni  oyunları arasında ise Sami Marçalı`nın yazdığı Emre Uçaray’ın yönettiği ‘Küçük’ ve ‘Altı Buçuk’isimli oyunlar bulunuyor. ‘Küçük’, çocukların ailede,okulda gördükleri şiddetin onların ilerleyen yaşlarda ruh hallerini,  kişiliklerini, hayata bakışlarını, hatta ilgi alanlarını bile ne derece etkileyebileceğini gözler önüne seriyor. ‘Altı Buçuk’  ise kişilerin olmak istedikleri yerler ve kimselerle, aslında bir takım bağlar ya da zorunluluklar sonucu durdukları alanların çatışmasını anlatıyor. Ekibin yeni sezonda sahneye koymayı planladıkları diğer oyunlar ise şöyle: Sami Marçalı’nın oyunlaştırdığı Emrah Serbes`in ‘Üst Kattaki Terörist’  isimli hikâyesi , Murat Mahmutyazıcıoğlu`nun yazdığı ‘FÜ’, Firuze Engin`den ‘Lokanta’ ve Stephen Adly Guirgis’den ‘Şapkalı O*** Çocuğu’ .

Agos

Paylaş.

Yanıtla