"Forumlar Gezi'nin Öz Çocuklarıdır"

Pinterest LinkedIn Tumblr +

iskele

Mimesis Haber / Abbasağa Kültür Sanat Forumu’nun dün gerçekleştirdiği kültür sanat politikaları başlıklı forum, “iskele eyleminde” yaşanan polis müdahalesi nedeniyle geç başladı.  Bilindiği gibi dün Barbaros Hayrettin Paşa İskelesinin özelleştirilerek kapatılmasını protesto etmek için çok sayıda insan iskele yanında çay içme eylemi düzenledi.  “Çaylarımızı demleyelim, iskelemize gidelim” çağrısıyla gerçekleşen eyleme polis müdahale etti. Polis, iskele yanında toplanan kalabalığı iterek Barbaros Parkına doğru sürdü. Bu sırada 11 kişi gözaltına aldı. Eylemciler gözaltına alınanlar serbest bırakılana kadar alanda kaldılar. Eylemcilerin serbest bırakılmasıyla kalabalık Abbasağa Parkı’na doğru yürüdü.

IMAG0369

Boğazici Caz Korosunun kısa konserinin ardından konuşmacıların kısa sunumlarıyla forum başladı.

Bu sunumlardan dikkat çeken noktalar kısaca şöyle:

Ayrin Ersöz-Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Öğretim Üyesi

  • “Forumlar “Gezinin” öz çocuklarıdır. Forumlarla başka bir siyasetin mümkün olduğunu gördük. Burada somut öneriler çıkması gerekiyor. Bu gerçekleşmeden kesinlikle toplantıların bitmemesi gerekiyor.
  • Devletin sorumluluğu öncelikle şudur: Vatandaş sanat yapmak istiyorsa imkânlarını ortaya koymak. Örneğin küçük işlevsel mekânlarla sanatla uğraşmak isteyen vatandaşa alanlar açmak.
  • Bu yöndeki adımların atılması için ayakların baş olması gerek. Buranın siyasi bir örgütlenmeye gitmesi yerine siyasetin buraya gelmesi gerek.”

Süreyyya Evren-Yazar

  • “Piyasa ile bağı olan sanat dallarında bir patlama gerçekleşti. Örneğin 90’larda yılda 20 telif roman basılıyordu. Bu sayı 2000’lerde 300’e çıktı. Starlar çıkardık. Sinemada ve çağdaş sanat alanlarında da bir patlama yaşandı. Bu biraz da ekonomik canlanma ile bağlantılı. Ancak şiir bu ekonomik değişimden hiç nasibini almadı. 90’larda ne kadar varsa 2000’lerde de o kadar var… Cezaevinden kaçış filmlerinde, insanların kaçacakları yerler kameraların görmediği kör noktalardır ya. Şiir de öyle. Şiirin ulusal çatışma ve gerilimlerde yeri yok. Ancak şiire Gezi’den sonra daha fazla ilginin ortaya çıktığını söyleyebilirim.
  • Süreyyya Evren parklarda alternatif siyaset yapıldığından bahsetti. Bildik siyaset kalıplarının seçimden seçime oy vermek anlamına geldiğini ancak burada olmakla alışılmışın dışında bir siyaset yapıldığını belirtti. Bunun da alternatif emek istediğini sözlerine ekleyen Evren, alternatif sanatın da benzer şekilde alternatif emeğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Ayrıca alternatif sanattan bahsederken alıcıların üreticiye dönüşmesini kastediyoruz diyerek konuşmasına devam eden Evren, günümüzde alternatif üretimlere gitmek gerektiğinin altını çizdi.

Yıldıray Şahinler- Oyuncu / Yönetmen

  • “Şehir tiyatroları yönetmeliğinin değiştirilmesinin ardından bürokratların ağırlıkta olduğu bir yönetim kurulunun oluşumuyla ilgili olarak; Bugüne benzer şekilde 1986’da SHP’nin genel sanat yönetmenliğine müdahalesi olmuştu. Bir bürokrat atamışlardı. Biz de demiştik ki sizler iyi niyetli olduğunuzu söylüyorsunuz. Fakat bundan 15-20 yıl sonra başkaları gelir ve onlar iyi niyetli olmayabilirler demiştik. Dediğimiz aynen gerçekleşti.”

Süha Volkan Sağırosmanoğlu – Şehir tiyatroları eski yönetim kurulu üyesi ve sanat teknik müdürü

  • “Şehir Tiyatrolarının yaşadığı bugünkü sorunların başlangıcı RT’nin ilk belediye başkanı olduğu yıla dayanır. Aslında daha gerilere gidilebilir ancak ben başlangıcın orası olduğunu düşünüyorum. Çünkü seçildiğinde şöyle demişti: Bu şehir tiyatrolarını kapatmak ilk işim olacak. Zaten ilk işi de bu olmuştu. Genel sanat yönetmenini görevden almıştı.
  • 5441 Devlet Tiyatrosu yasasının iptali ve Türkiye Sanat Üst Kurulu tasarısı ile ilgili olarak; Mütevelli heyeti seçimle değil bakanlar kurulunun atamalarıyla oluşturuluyor. Kurul başkanı ve başkan yardımcısı başbakan tarafından atanıyor. Bu insanları görevden almak da yine başbakana ait olacak. Aklınızda bulunsun daha çok sabahlayacağız.”

Diğer konuşmacıların isimleriyse şöyle:

Murat Bakır – Uluslararası İşçi Filmleri Gönüllüsü

Teoman Kumbaracıbaşı – Oyuncu

Erdem Gündüz – Duran Adam

İskele eylemi nedeniyle forum geç başladı. Dolayısıyla sunumlar da geç bitti. Saat geç olduğundan ve havanın soğuk olması nedeniyle forum kısmında da çok az insan söz aldı.

Abbasağa Kültür Sanat Forumu çarşamba akşamları saat 20:00’da parkta buluşmalarına devam ediyor.

İlker Yasin Keskin / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla