Devlet Tiyatroları'ndan Sait Faik Çıkarması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

4Çağdaş Türk Edebiyatının önde gelen isimlerinden Sait Faik Abasıyanık, ölümünün 60. yılında Ankaralılarla tiyatro sahnesinde buluşacak.

Savaş Dinçel’in yazdığı, Murat Çidamlı’nın yönettiği “Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye”, 1 Ekim’de seyircinin karşısına çıkacak.

Murat Çidamlı, yaptığı açıklamada, eserin, farklı üslubu ve kendine has anlatım tarzıyla edebi akımlara öncülük de eden Sait Faik’in yaşamından ve öykülerinin kolajından oluştuğunu söyledi.

Sanatseverlerin, yazarın dünyasına yolculuk yapacağını anlatan Çidamlı, “Sait Faik gerçek ve gerçek üstü ifade tarzı arasında gidip gelen, Anadolu insanı ile İstanbul yaşamını gözlemlemiş. Özellikle küçük insanların yaşantısındaki gizli ruh hallerini incelemiş. Kendisi en önemli edebiyatçılarımızdandır” dedi.

 Sait Faik’in kimi zaman hayvanları, öykülerinin kahramanı yaptığını kimi zaman da esnafın ve zanaatkarların zengin dünyasını incelediğini dile getiren Çidamlı, yazarın 60. ölüm yılı olması nedeniyle böyle bir eser sahnelemeyi istediklerini bildirdi.

2 perdelik eserin hazırlıklarının 6 ay sürdüğünü dile getiren Çidamlı, “1980’li yıllarda Sait Faik’ten ve Orhan Veli’den yola çıkarak bir oyun sahnelemişti ve bu oyun yıllar boyunca hem edebiyat hem de tiyatro çevrelerinde çok büyük beğeniler topladı. Savaş Dinçel, Macit Koper’le birlikte buradan yola çıkarak bunun bir üst katmanını gerçekleştirmek için adım attı ve Dinçel’in uyarlamasıyla hikayemizin metnini oluşturdular” diye konuştu.

“Cinayet haberleri, katliamlar, savaşlara alıştık”

Sahneye koydukları varyasyonda ise biraz daha farklılaştırmaya gitmeye çalıştıklarını vurgulayan Çidamlı, şöyle devam etti:

“Günümüzde özellikle gençlerimiz kitaptan kopmuş durumda. “Yeni insan” diye tabir ettiğimiz insan, daha çok görsel medyayla ilgili. Okumadan ve görsel bir besinle beslenerek yetişiyor. Bunun uzun vadede getirecği sonuçları göreceğiz ama yakın vadede olumsuz sonuçları ortada. Cinayet haberleri, katliamlar, savaşlara alıştık. Artık çok fazla dehşete düşürmüyor. İnsanın ruhunda bir kirlenmeye yol açıyor. Kültürümüzde yer alan sözlü anlatım biçimleri de kaybolmaya başladı. Biz de ‘bu olumsuzlukları nasıl dönüştürürüz’ diye bir ortak düşünce biçimi geliştirmek amacıyla yola çıktık.”

Çidamlı, oyunda görsel medyayı ve müziği kullandıklarını tema olarak da savaş ve şiddet karşıtlığının yer aldığına dikkati çekti.

Eserde fiziksel tiyatronun ve video artın da yer aldığına işaret eden Çidamlı, tek kişilik oyunda Erdinç Doğan’ın yer aldığını sözlerine ekledi.

Stüdyo Sahne’de tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak “Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye”nin müzikleri Onur Yüce’ye, kostümleri de Hakan Dündar’a ait.

Haber Türk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.