“Savaş’ı Barışla Yıkayalım” İran'da

Pinterest LinkedIn Tumblr +
savaş[Atlas Sibel ARSLAN’ın Bianet’te yayınlanan yazısını paylaşıyoruz.]Kırık Sahne Tiyatro Topluluğu “Savaşı Barışla Yıkayalım” oyunuyla İran’da 14. Savaşa Karşı Direnelim Festivali’ne katılıyor, İsmail Nadir Bilgili oyunu anlatıyor.
İran’da bu yıl on dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Festival “Savaşa Karşı Direnelim”de Türkiye’den “Savaşı Barışla Yıkayalım” oyunu da yer alıyor.Türkiye’de barış için direnen insanların temsili olacak olan oyunun yazarı ve oyuncusu İsmail Nadir Bilgili oyunu ve festivale katılma sürecini bianet’e anlattı.

Dünyanın gündemi savaş

“Bir çan sesiyle açılır perde, karanlık sahnede ilahi sesi yükselirken Savaş Tanrısı Rika görünür usulca aydınlanan sahnenin ortasında.”
“Bir yanı kırmızı diğer yanı mavi giysinin içinde, iki ayrı rengin yan yana olamayacağını anlatır. Kırmızı ile maviyi düşman eder birbirine…”
Grup festivale Tebriz Kotal Tiyatrosu’nun davetiyle katılıyor,18 Eylül’de yola çıkıyorlar, oyunu  dört gün boyunca sahneleyecekler.
Bilgili, festivale katılma süreci için şunları söyledi:
“Kotal Tiyatrosu bir festival için Ankara’ya geldiklerinde ortak bir oyun projesi teklif etti.  Savaşa Karşı Direnenler Festivali’nde yer almak fikri de böyle ortaya çıktı.
”Festivaldeki oyun epizotlarının birleşmesiyle sahnelenecek. Oyunda repliklerin değil müzik, ışık ve kostümün ön planda olacak. ”

Kırmızı, mavi, beyaz…

Bilgili, “Savaşı Barışla Yıkayalım” oyunundaki baş karakter Rika’nın üzerindeki giysinin renklerine vurgu yapıyor. Kırmızı ve mavinin ikiye bölünmüşlüğünü temsil eden giysi, Savaş Tanrısı Rika’nın teslim oluşuyla çıkarken giysinin altıdaki beyaz rengin barışı temsil ettiğini söylüyor.
Savaşı temsil eden, iki farklılığı birbirinden ayırarak düşman eden karakterin üzerinde kırmızı, mavi ve beyaz renklerin özellikle mi seçildiğini sorduğumda Bilgili, “Tiyatro’da her şey anlatılmaz, ben bu renkleri seyirciye bırakıyorum. Savaşların kimleri öldürdüğünü, kimleri yaşattığını dünyanın neresinde olursak olalım biliyoruz. Renklerin önemi var elbet, o renkler Rika’yı anlatıyor” diyor.

“Uyan Mamoş Uyan, Uyan”

Erkan Oğur’un sesiyle özdeşleşen Elazığ Türküsü Mamoş, “Savaşı Barışla Yıkayalım” oyununun müziklerinden biri.
Türkiye’deki barış çağrıcılarının sesi, festivalde daha çok türkülerle, seslerle duyurulacak. Bir ölümün, kaybedişin ardından ağıt gibi yakılan Mamoş Türküsü ve tüm sesler silahların susması için yakılacak festivalde.

“Koşullarımızı zorladık”

Bilgili, “Türkiye’nin barış arzusunu temsil edecek oyun için hiçbir yerden maddi destek bulamadıklarını” söylüyor.
“Kendi koşullarımızı zorluyoruz. Yine de bir yolunu bulacağız oyunumuzun festivalde olması için. Savaşmayalım barışla her şeyi çözebiliriz’ derken oradakilerin ‘bu çocuklar bir şey söylüyor’ diye kulak vermesi inancıyla yola çıkıyoruz.”

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.