'Şehre' Dört Yeni Sahne!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1[İpek İzci’nin Radikal gazetesinde yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]

İstanbul Şehir Tiyatroları’nın yeni sezon repertuvarında Necip Fazıl da var Nazım Hikmet de… Muammer Karaca, Şehir Tiyatroları sahnesi oluyor. Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’ne ek sahne geliyor. Maltepe ve Kartal’da da yeni sahneler kuruluyor.

Denge önemli… Necip Fazıl Kısakürek’in ‘insanlık değerlerini’ tartışmaya sunduğu ‘Para’sı ve yanında tabii ki Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı günlerinde Anadolu’nun ücra bir köşesindeki tren istasyonunda geçen ‘Yolcu’su… Geçen sezonu yönetmelik tartışmalarıyla kapatan İstanbul Şehir Tiyatroları’nın (İŞT) 2013-2014 sezonunda sahneleyeceği iki yeni oyunu bunlar. Sezona dört yeni oyunla girecek İŞT’de Kemal Kocatürk’ün sahneleyeceği ‘Lysistrata – Kadınlar da Savaşırsa’, savaş ve kadının toplumdaki yerine odaklanacak. Engin Uluğ’un yönettiği ‘Kösem Sultan’ ise kötülüğün sindirilebilir ama kökü kazınamaz olduğunu hatırlatacak. Sezonun ilk yarısındaki diğer yeni oyunlar ‘Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli’ ve ‘Vakti Geldi’ içinse kasım ayını bekleyeceğiz.

Şehir Tiyatroları bu yıl 100. yaşında! Bu bağlamda, kurumun koca bir asırlık mirası, ‘Darülbedayi’ adıyla kurulduğu 1914’ten bu yana oyunlarda kullanılan akseuvar, takı, dekor ve kostümlerin yer alacağı bir müzeyle taçlandırılacak. Bugün gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan ve sezona yeni oyunların yanı sıra yeni projelerle de girdiklerini anlatan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin 100. yıl için pek çok etkinliği sürdürme peşinde olduklarını söylüyor. Bunlardan bazılarının ellerindeki doküman ve bilgilerin geniş kitlelere ulaşması olduğunu vurgulayan Şahin, “Özellikle akademisyenlerin ve tiyatro severlerin yararlanabileceği bir alana ulaşması dergilerimiz, afişlerimiz, broşürlerimiz, fotoğraflarımız, kişisel belgelerimiz bütün bunlar bir şekilde ilgili kişilere ulaşacak” diyor. 100. yıl etkinliklerine dair ayrıntılar aralık ayında açıklanacak.

Şehir Tiyatroları için ayrıca yeni sahneler açılıyor. Toplantıda konuşan Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, uzun yıllar Genco Erkal yönetimindeki Dostlar Tiyatrosu’nun sahnesi olarak kullanılan ancak 2012 sonunda deprem riski nedeniyle tasfiye edilen Muammer Karaca Tiyatrosu’nun Şehir Tiyatroları tarafından kullanılacağını söylüyor. Buna göre Muammer Karaca Tiyatrosu, restore edildikten sonra İŞT’nin yeni sahnesi olacak. Bina, halihazırda Beyoğlu Belediyesi tarafından kiralama hakkında vazgeçilerek Büyükşehir’e bırakılmış durumda. Büyükşehir şu an binanın devir teslim prosedürlerini devam ettiriyor. Süreç tamamlandıktan sonra Kültür Müdürlüğü tarafından tiyatro salonu olarak hizmete devam edecek.

Büyükşehir Belediyesi’nin Kadıköy’deki Haldun Taner Sahnesi’ni bir sanat merkezine dönüştürme projesi ise mart ayından sonra başlayacak. Bunun için binadaki zabıta çıkarılacak ve var olan sahnenin çaprazına bir sahne daha kurulacak. Bunun yanı sıra Maltepe sahilinde açıkhava niteliğindeki dolgu alanda 5 bin kişilik bir sanat merkezi projelendirildi. Kartal’da tespit edilen bir alan da modern bir tiyatroya dönüştürülecek. Efiloğlu’nun açıkladığı bir diğer önemli nokta ise Harbiye Açıkhava Tiyatrosu projesinde sona gelindiği üzerine… Buna göre, Açıkhava üstü kapatılarak, her mevsim kullanılabilecek bir alan haline dönüştürülecek.

“İŞT, geçen sezonu yönetmelik tartışmalarıyla bitirdi” demiştik. Hatırlayalım; 13 Nisan’da büyük tepkilere yol açan ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen yönetmelikle genel sanat yönetmeninin üzerine müdür atanmış; yeni yönetmelik, yedi kişilik yürütme kurulunda yer alan sanatçıları çıkarmış ve yerlerine bürokratları getirmişti. Eski repertuvar kurulunun yerine ise edebi kurul oluşturulmuş; repertuvarı, bu kurulun önereceği oyunlar arasından genel sanat yönetmeni belirlemeye başlanmıştı. Yönetmelikte toplumun genel etik değerlerine vurgu yapılması da tepki çekmişti.

 Yönetim kurulunda, sanatçı üyenin kaldırılmasına ilişkin madde İstanbul 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti ve bu nedenle yönetim kurulu işlevini sürdüremiyordu. Geçen cuma günü Belediye Meclisi’nin yönetmelikle ilgili değişikliği yaptığını anlatan Efiloğlu, 26 Eylül’de yönetim kurulu seçimi yapılacağını ekleyip, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi, işimize devam edeceğiz” diyor.

11 yeni oyunun daha sahnelenmek üzere çalışıldığı Şehir Tiyatroları’nda, 2 Ekim’de ‘Perde!’ denecek.

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.