Sezonda Neler İzleyeceğiz?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

yeni877109_detay[Ece Saruhan’ın Habertürk’te yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]Tiyatro sezonunun açılmasına artık sayılı günler var. Hazırlıklar yapıldı, provalar başladı, seyircisinden oyuncusuna tüm tiyatro dünyasını büyük bir heyecan sardı.

İşte bu sezon tiyatroseverlerle buluşacak olan oyunlardan bazıları:

ALTIDAN SONRA
15’inci yılını geride bırakmaya hazırlanan ekip, bunun şerefine, repertuvarındaki tüm oyunları seyirciyle buluşturmayı sürdürecek. Ayrıca 6 yeni oyun sahnelenecek. Bunlar ilki Alman ekip Theater an der Ruhr’un partnerliğiyle üretilen ‘Çinka’. Yiğit Sertdemir’in kurguladığı oyun Karadeniz Bölgesi’nin doğasını ve doğanın buradaki insanların tavrını ve yaşamını nasıl etkilediğini anlatıyor. Oyun, müzik araştırmacısı Birol Topaloğlu, korograf İlyas Odman ve tasarımcı Candan Seda Balaban’ın katılımlarıyla müzik tiyatrosu olarak şekllleniyor. Ayşe Bayramoğlu’nun yazdığı İlyas Odman’ın yönettiği ‘Tık… Tıkı… Tıkılap…’ da sezonun yeni oyunları arasında yer alıyor. Oyun, 26 Üstü Oyun’ projesinin üçüncüsü niteliğinde. Projenin ilk 2 oyunuyla birlikte Mizra Metin, Yeşim Özsoy Gülan ve Yiğit Sertdemir tarafından yazılan kalan 3 oyunu da sezonda seyirciyle buluşacak.

DESTAR TİYATRO
Destar Tiyatro sezonu 1 Ekim’de Şermola Performans’ta açmaya hazırlanıyor. Grup sezonda 4 yeni prodüksiyonla seyirci karşısına çıkacak. Bunlardan ilki Alternatif Sahneler’in düzenleyeceği “AltFest’13” kapsamında 7 Ekim’de prömiyer yapacak olan ‘Gor (Mezar)’ oyunu. Mirza Metin’in yazıp yönettiği oyun bir mezarın içinde geçiyor. Destar’ın ilk perdelik oyunu olan ‘Reşê Şevê (Karabasan)’ da bu sezon yeniden sahnenlecek. Mirza Metin’in Berfin Zenderlioğlu ile birlikte kaleme aldığı oyunun yönetmenliğini de üstleniyor. Oyun, köyden kente travmalarla göçmüş ve kentte kağıt toplayarak yaşamını sürdüren Gulîzar adında bir kadının traji-komik hikayesini konu alıyor. Destar Tiyatro’nun sezonun ikinci yarısında seyirciyle buluşturacağı “Qijika Reş (Kara Karga)” adlı oyun henüz yazım aşamasında. Yazarı yine Mirza Metin. Ardından da İspanya’nın Galisya özerk bölgesinden olan Sechu Sende’nin Kürtçe ve Türkçe’ye de çevrilen “Rüyalarımda Bile Dilimi Unutmayacağım” adlı öykü kitabından bir oyun uyarlaması yapılacak. Kitap anadilin önemine vurgu yapan öykülerden oluşuyor. Oyunun anadil üzerine Kürtçe ve Türkçe bir oyun olması planlanıyor. ‘Disko 5no’lu’ ve ‘Antîgone2013’ bu sezon da seyirciyle buluşmaya devam edecek. Destar yine bütün oyunlarında Türkçe üst yazı kullanacak.

EMEK SAHNESİ
Emek Sahnesi bu yıl açılışını Engin Alkan’ın uazıp yönettiği ‘Küskün Müzikal’ ile yapıyor. 2 Ekim’de prömiyer yapacak olan oyun her cumartesi seyirciyle buluşacak. Özen Yula’nın yazıp Beyti Engin’in yönettiği ‘Kırmızı Yorgunları’ bu sezon da devam edecek. Her cuma seyirciyle buluşacak oyunda bu sezon Ayçe Abana’nın yerine Akasya Asıltürkmen rol alacak. Seoznun ikinci yarısında Emek Sahnesi’nde iki yeni oyun daha sahnelenecek. Anadolu’nun yakasının bu yeni sahnesi, konuk ekipleri ağırlamayı da sürdürecek. Tiyatro 3’ün ‘Kadınlar, Filler ve Saireler’ adlı oyunu ekim ayından itibaren Emek Sahnesi’nde tiyatroseverlerin karşısında olacak.

İKİNCİKAT
Dördüncü sezonuna hazırlanan ikincikat, bu sezon İstiklal Caddesi’ndeki mekanının yanı sıra Karaköy’deki yepyeni sahnesinde de sanatseverleri ağırlayacak. Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği; Defne Halman, Seda Türkmen, Aziz Caner İnan ve Iraz Yöntem’in rol aldıkları ‘Sürpriz’ bu sezon da seyirciyle buluşmayı sürdürecek. Sezonun yeni oyunlarından ‘Küçük’ün yazarı yine Sami Berat Marçalı. Eyüp Emre Uçaray’ın yönettiği oyunda Barış Gönenen, Veda Yurtsever İpek, Memetcan Diper, Esme Madra, Tuğçe Altuğ rol alıyor. Yine Marçalı’nın yazıp Uçaray’ın yönettiği ‘Altı Buçuk’ta Emre Yetim, Aziz Caner İnan, Efe Tunçer, Şebnem Hassanisoughi, Fatih Dönmez rol alıyor. Murat Mahmutyazıcıoğlu yazdığı ‘Fü’, Stephen Adly Guirgis’in yazdığı ‘Şapkalı O***** Çocuğu’ ve Emreh Serbes’in yazdığı ‘Üst Kattaki Terörist’ de, Alternatif Sahneler’in düzenleyeceği AltFest13’te ev sahibi 7 mekândan biri olacak olan ikincikat’ın yeni sezon oyunlarından…

SAHNEHAL
Sabahattin yakut’un yazdığı, Zeynep Yazıcıoğlu’nun yönettiği ‘Kırık Merdiven’, prömiyerini Alternatif Tiyatrolar Festivali’nde yapacak. SahneHâl’in “Merdiven Hikâyeleri” projesi için yazılmış olan oyun; 2 adamın tüm insanlığın sorduğu belli başlı bir kaç soruya cevap aramasını, bir merdiven üzerindeki yolculuklarında anlatıyor. 7-8-9 Ekim SahneHâl’de seyirciyle buluşacak olan oyunda Onur Şenol ve Semih Habiboğulları rol alıyor. SahneHâl yeni sezonda Manuel Puig’in dünyaca ünlü eseri ‘Örümcek Kadının Öpücüğü’nü de sahneleyecek. 70ler Arjantinini fon alan oyun, gerek cinsel kimlikleri, gerek siyasi fikirlerinden dolayı yaşadıkları çağın egemen düşüncesine uymadıkları için bir hapishanede aynı hücreye tıkılan birbirine zıt iki mahkum olan Molina ve Valentin arasında geçiyor. Oğuz Utku Güneş’in uyarlayıp yönettiği oyunda Göktay Tosun, Çağdaş tekin, Melina özprodomos ve Ayşegül bahtiyaroğlu rol alıyor. SahneHal’de seyirciyle buluşacak bir dğier oyun ise Özer Arslan’ın yazdığı ‘Kıs Biraz’. Eylülde Londra’da Tristan Bates Tiyatrosu’nda İngilizce sergilenecek oyun direniş sırasında polis şiddetinden kaçan dört kişinin bir ağacın gölgesinde soluklanmasıyla başlar, böyle devam eder ve böyle de bitiyor.

YAN ETKİ
Geçtiğimiz yıl Faruk Barman’a 18. Sadri Alışık Ödülleri’nde Yardımcı Rolde Yılın En İyi Erkek Oyuncusu ödülü getiren ‘Kurabiye Ev’ bu sezon da devam ediyor. Yeni oyunlardan ilki Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazıp yönettiği ‘Şekersiz’. Altfest’13 kapsamında prömiyer yapacak oyunda Aslıhan Erguvan, Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Görkem Kasal ve Murat Mahmutyazıcıoğlu rol alıyor. Diğer oyun ise 2007 Pulitzer for Drama ödüllü ‘Tavşan Deliği’. Defne Kayalar, Faruk Barman, Öykü Başar, Yağız Can Konyalı ve Füsun Erbulak’ın rol aldığı oyunun yönetmeni Serkan Üstüner. Yan Etki sezon boyunca yenilenen mekanı Asmalı Sahne’de oyunlarını tiyatroseverlerle buluşturacak.

Habertürk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.