Yeni Sahnesi Kültür Sanat Durağı Olacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1[Seray Şahinler’in tiyatrocu Hakan Gerçek ile yaptığı ve Akşam Gazetesinde yayınlanan röportajını paylaşıyoruz.]

Tiyatronun sevilen ismi Hakan Gerçek, 2008’de kurduğu ‘tiyatrogerçek’ ile bu yıl Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde tiyatro severlerle buluşacak. Gerçek’in yeni sezondaki hedefi ise sahneyi yeni bir kültür sanat merkezine dönüştürmek.

Hakan Gerçek’in 2008 yılında kurduğu “tiyatro
gerçek” yeni sezonda Maya Cüneyt Türel sahnesinde seyircisiyle biraraya gelecek. Bu sezona dek kendisine ait bir sahnesi bulunmayan tiyatro, 100 kişilik sahnede yoluna devam edecek. Tiyatronun kurucusu Hakan Gerçek ise sahneyi bu yıl tüm sanatseverlerin durağı olacak bir merkez haline getirmeyi hedefliyor. Gerçek ile bu yılki yeni heyecanını konuştuk..

ŞİİR DİNLETİSİNDEN KONSERE

“Burayı tiyatro ve bir sanat merkezi haline getirmek istiyorum. Ana başlık tiyatro ama müzik ve şiir dinletileri olacak, müzisyen arkadaşlarımızdan gelip konser vermelerini isteyeceğiz. Çiğdem Erken ve Vedat Sakman konseriyle başlayacağız. Atölye çalışmalarımız zaten var. Fuayeler de olacak. Bunları canlı kılmak için etkinlikler yapacağız. Yeni çıkan bir kitabın imza günü de olabilir. Yazarın kendi sesinden bir kitabının etkinliği olabilir. Hedefimiz bunlar. İnsanların her şeye ulaşabileceğini bilmesini istiyorum. Sezon bittikten sonra bir sanat galerisine dönüştürmeyi düşünüyorum Burada daha çok oyun üreteceğiz.”

PRÖMİYERİ ‘SAVUNMA’ YAPACAK

Tiyatrogerçek’in geçtiğimiz sezonlardaki portre oyunları ‘Van Gogh’ ve Cemal Süreya’nın şiir ve düz yazılarından oluşan ‘Üstü Kalsın’ oyunları da yine sahnede olacak. Kasım ayında başlayacak olan sezonun yeni oyunu ise ‘Savunma.’ Tek kişilik oyunda, insan hakları savunucusu 1857-1938 yıllarında yaşamış avukat Clarence Darrow’un hayatı, savunduğu davalar anlatılıyor ve adalet-insan ilişkisi irdeleniyor. David Rintles ve Irwing Stone’un yazdığı, Mehmet Birkiye’nin yönettiği oyunda Hakan Gerçek’i yine tek başına izleyeceğiz. Oyunun çevirisi İrem Arslan Aydın’a, ışık ve dekor tasarımı Sema Öztaş’a ait.

BELEDİYELER DESTEK VERMELİ

Bu sezona dek kendisine ait bir mekanı olmayan ve değişik sahnelerde oynayan Gerçek, yeni sezonun başlamasıyla birlikte yeniden gündeme gelen alternatif tiyatro mekanları hakkında da şunları söyledi: “Küçük mekanlar büyük salonların azalmasıyla ortaya çıktı. Genç arkadaşlarımızın oynayacak salon bulamamaları nedeniyle bu küçük mekanlar oluştu. Çok da iyi oldu. Kendi aralarında birleşip bir apartman dairesinde bile tiyatro yapmaya başladılar. İzleyemeceğimiz gençleri de izleme imkanına sahip olduk. Bunun çözümü yerel yönetimlerin katkısı ile olabilir. Belediyeler bu tiyatrolara el atıp salon sayılarını arttırmalı. Bir yerde 800 kişilik salon yapmak yerine 3 yerde 250’şer kişilik salon yapılabilir. Birçok belediye özel tiyatroları çağırıp seyircisiyle düşük ücretlerle buluşturuyor. Fakat şehrin geneline her tiyatro ulaşamıyor. Buralarda senede 5 oyun sahnelense, bu tiyatronun bir sonraki projesine bir yatırım oluyor”

SELİM İLERİ İLE ÇALIŞMAK İSTERİM

“Selim İleri ile çalışmak, beraber bir şeyler üretmek isterim. Edebiyatçılarla birlikte, abilerim ve kardeşlerimizle çalışmayı çok arzuluyorum. Keşke bir araya gelebilsek, oturup ne yapacağımıza karar versek. Bunlar bizi geliştiren, ileri götüren şeyler. Belki Hayyam yaparım. Bir sürü isim var. Birini tercih edeceğiz ve onu da yapacağız.”

Akşam

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.