18. Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatro_festivali_basliyor_h206104Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) ve Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (ASSITEJ) Türkiye Merkezi işbirliğiyle bu yıl 18.´si düzenlenen ‘Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’, Kent Müzesi´nin önünde gerçekleştirilen törenle başladı. 21-26 Ekim tarihleri arasında renkli gösterilerin sunulacağı festivale, bu yıl 8 ülkeden çeşitli topluluklar katılıyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, nadide bir kent olan Bursa’nın kültür ve sanat yaşamının canlılığına dikkati çekti. Bursa’nın, tiyatro anlamında Türkiye’nin en şanslı illerinden biri olduğunu söyleyen Ödünç, belediye olarak çocuklara, gençlere ve sanata değer verdiğini dile getirdi. Ödünç, şunları kaydetti: “Bizler, gençlere değer veren bir toplumuz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişimine yönelik her faaliyeti destekliyoruz. 18. kez açılışını gerçekleştirdiğimiz festivalimiz, Bursa’nın kültür harmanında bir gelenek haline gelmiştir.”

ASSITEJ Türkiye Merkezi Başkanı Haluk Yüce ise 16 yıl önce Bursa’da başlatılan festivalin, her yıl aynı heyecanla hayata geçirildiğini vurguladı. Bu yıl festivalin, ikinci 10 yılı tamamlama yolculuğunu sürdürdüğünü ifade eden Yüce, yapılan festivallerin çocuklar ve gençler açısından çok olumlu neticeler doğurduğunu, bunlardan en önemlisinin ise ortak çalışma kültürünün edinilmesi olduğunu söyledi.

Bursa Kültür ve Sanat Vakfı Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Çelik de festival hakkında katılımcıları bilgilendirdi. 26 Ekim´e kadar sürecek festival kapsamında 8 ülkeden toplam 19 oyun, 7 atölye çalışması ve 1 söyleşinin yapılacağını belirten Çelik, “Toplam 44 etkinliğin yer alacağı festival, 9 sahnede siz tiyatro severlerle buluşacaktır.” şeklinde konuştu. Bursa´daki ilköğretim okullarından öğrencilerin katıldığı açılış töreninde, konuşmaların ardından Jongler ustası Keres Eser´in gösterisi yapıldı. Gösteri, minikler tarafından ilgi ve coşkuyla takip edildi.

Bu yıl düzenlenen festivale yurt dışından Moldova, Gürcistan, İran, Estonya, Bulgaristan, İtalya ve Danimarka’dan (Türkiye’den Tiyatro BeReZe ile ortak yapımla) gruplar katılırken, Türkiye’den de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ‘Damlaların Dansı’, Tiyatro Tempo ‘Uçmak Özgürlüktür’, Kuklaevi ‘Yeşil Pingi’nin Masalı’, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu ‘Müsahipzade ile Temaşa’, Tiyatro Tem ‘Böyle Devam Edemeyiz’, Tiyatro BeReZe ‘Fil’, Onur Kaya Pantomim Gösterisi ‘Rengarenk’ adlı oyunları sergilerken, ASSA topluluğu canlı heykelleriyle ve Kerem Eser de jonglör gösterileriyle açık alanlarda genç izleyicilerle buluşacak.

Bu yıl festivalde atölye çalışmaları da önemli bir yer tutuyor. Uzun yıllar çocuk tiyatrosuna hizmet etmiş ve Türkiye’de 70’li yıllarda çocuk tiyatroları arasında önemli bir yere sahip olan Ankara Çocuk Tiyatrosu (AÇT) kurucularından oyuncu ve yönetmen Salih Kalyon da festivalin konukları arasında yer alıyor. Kalyon, ‘70li yıllarda Türkiye’de Çocuk Tiyatrosu ve AÇT’ konulu bir söyleşi gerçekleştirecek. Danimarka’dan Peter Manscher ve Henrik Köhler, festival katılımcılarına yönelik atölye gerçekleştirirken, Uçaneller Kuklaevi çocuklara yönelik ‘ipli kukla yapımı’, Tiyatro Tempo ‘sopalı kukla yapımı’, Onur Kaya liseli gençlere yönelik ‘pantomim teknikleri’, Ahmet Önel ‘çocuklarla öykü oluşturma’ üzerine ve Çağdaş Drama Derneği Bursa Temsilciliği Ceyhun Özer yönetiminde festivalde izlenecek bir oyunla ilişkili ‘oyun izleme ve drama’ konulu atölye çalışmaları gerçekleştirecekler.

Bursa Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali’nin bir geleneği haline gelen ‘akşam toplantıları’ bu festivalde de devam ediyor. Her akşam yemek sonrası tüm gruplar bir araya gelerek o gün izlenmiş oyunları konuşuyor, oyunu sergileyen grup, oyunun sahnelenme süreci ve tiyatro anlayışı üzerine merak edilen sorulara cevap bulmaya çalışıyor. Tüm gözlemci ve katılımcıların bir arada bulunup ‘çocuk ve gençlik tiyatrosu’ üzerine düşünce ve görüşlerini paylaştıkları bu buluşmalar festivalin bir simgesine dönüştü.

E Haber

Paylaş.

Yanıtla