Diriler Ölüleri Hiç Düşünmezler ama Ölülerin Aklı Hep Dirilerdedir

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1185171_685235924838592_1280075845_nMimesis Haber / Şermola performans sahnesinde Destar’ın yeni oyunu “Gor” u beklerken Kürtçe bir ezgi bize eşlik ediyor. Derken salona davet ediliyoruz. Salona girdiğimizde şaşırtıcı sahne tasarımı bizi karşılıyor. Gerek sahne tasarımı gerekse oyuncuların seyirciler ile kurdukları ilişki suratına tiyatro hissi veriyor. Adeta diri diri mezara giriyorsunuz ve kabirdeki ölülerin hikayelerine onların zamansız mekanında tanıklık ediyorsunuz.

Oyun bir ağabey ile kız kardeşin masalsı etkileyici hikayesi ile başlıyor. Sonrasında birbirinden oldukça farklı özelliklere, hayat görüşlerine bağlı olan 4 erkek ile 1 kadın karakteri sahnede izliyoruz. Aslında ölü olan bu karakterler kabirde zaman geçirmeye çalışıyorlar. Destar oyun künyesinde ifade edildiği üzere, ölüler geveliyorlar…

Biri asker, biri özgürlük savaşçısı iki komutan ile sevdiği kadın için intihar eden bir adam ve son olarak da geçirdiği bir kaza sonucu hayatını kaybeden bir yazarı tanıyoruz önce. Bu karakterlerin kabirdeki sıkışmışlık halleri, bu ortamdan kurtulmaya çabalamaları ancak bir yandan da kurtulma ümitlerinin mümkün olmaması, zaman olmayan bir mekanda zaman geçirmeye çalışmaları, birbirleri ve kendileri ile yüzleşmeleri işleniyor. Ölülerin deyişiyle, “diriler ölüleri hiç düşünmezler ama ölülerin aklı hep dirilerdedir.”

Derken kadın karakter kabir ortamına yeni biri olarak geliyor.

Dünyada yaşarken amaçları için pervasızca işler yapmış yahut yapamamış olan bu karakterler kabirde, diri iken yaptıkları ile yüzleşmek durumunda kalıyorlar. Yüzleşmelerin önemli bir bölümü kadın karakter üzerinden gerçekleşiyor. Kabir ortamı, bu karakterlere bir anlamda rahatlık ve dürüst olma şansı da veriyor ve karakterler çok da uğraşmadan çözülüyor, suçlarını itiraf ediyorlar.

Dekoru, ışığı, kostümü, müzikleri ve makyajı ile farklı bir tasarımla hazırlanmış “Gor.”

 Oyunun Künyesi şöyle:

Nivîskar/Yazan: Mîrza Metîn

Derhêner/Yönetmen: Mîrza Metîn

Lîstikvan/Oyuncular: Alan Ciwan, Bayhan Ekici, Berfîn Zenderlioğlu,  Mensur Zîrek, Sadin Yeşiltaş

“Gor” Şermola Performans Sahnesinde.

Mimesis Haber / Fırat Kuyurtar

Paylaş.

Yanıtla