İyi İnsan Olmak Mümkün Mü?

Pinterest LinkedIn Tumblr +
detay_iyi_insanlar[Halkbank Sanat’ta Klark Kent Tiyatro Topluluğu’nun “İyi İnsanlar” isimli oyunu ile ilgili yayınlanan yazıyı okuyucularımızla paylaşıyoruz.]
Klark Kent amatör bir tiyatro topluluğu yani ekipte görev alan herkesin oyunculuk dışında bir mesleği ve bir gündüz işi var. Bunun genelde bir dezavantaj olduğu düşünülür ama bence oyunculuk dışında bir mesleğe vakıf olmak kişinin ancak bakış açısını genişletip becerilerini artırabilir. Bu anlamda amatör toplulukların profesyonel topluluklara göre çok daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Klark Kent de sahip olduğu avantajı iyi kullanan bir ekip. Kendilerini ekip için seçtikleri isim ile tanımlamaya başlayan ve oyun seçimlerine de bunu yansıtan ekibin ‘İyi İnsanlar’ı sahneye koyması bir tesadüf değil.
Klak Kent Tiyatrosu, geçtiğimiz sezon sahnelemeye başladığı “İyi İnsanlar”ı, bu sezon da oynamaya devam ediyor. 2011 yılında kurulan topluluk, Tom Stoppard’ın radyo için yazdığı bir oyun olan “Merdivenden İnen Sanatçı”nın ilgi çekici bir yorumu ile sahnelere merhaba dedi. David Lindsay-Abaire tarafından yazılan ve ilk kez 2011’de Broadway’de sahnelenen “İyi İnsanlar” ise ikinci oyunları.
Klark Kent, amatör bir tiyatro topluluğu yani ekipte görev alan herkesin oyunculuk dışında bir mesleği ve bir gündüz işi var. Bunun genelde bir dezavantaj olduğu düşünülür ama bence oyunculuk dışında bir mesleğe vakıf olmak kişinin ancak bakış açısını genişletip becerilerini arttırabilir. Bu anlamda amatör toplulukların profesyonel topluluklara göre çok daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Klark Kent de sahip olduğu avantajı iyi kullanan bir ekip. Kendilerini ekip için seçtikleri isim ile tanımlamaya başlayan ve oyun seçimlerine de bunu yansıtan ekibin “İyi İnsanlar”ı sahneye koyması bir tesadüf değil.
“İyi İnsanlar”, güney Bostonlu bir kadının hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Kırk yaşını çoktan geçmiş, marketteki işinden kovulmuş, bakması gereken sakat bir çocuğu olan Margie’nin, çaresizce bir çıkış yolu ararken yaşadığı maceraya tanık oluyoruz. Macera derken heyecan ve aksiyon değil kastettiğim. Kararlılık, ısrarcılık, türlü yollar denemek, gözünü budaktan sakınmamak ve tüm bunların sıradan kahramanımızı getirdiği nokta, geniş açıdan bakıldığında bir macera hissi uyandırıyor insanda.
Soru şu; İçinde yaşadığımız düzende hem hayatını idame ettirip hem de iyi bir insan olmak mümkün mü? ‘Elbette mümkün, biz yapıyoruz ya!’ dediğinizi duyar gibi oluyorum. Lütfen derin bir nefes alın ve bir daha düşünün. Çünkü söz konusu olan vazgeçilmez standartlarımız ya da insani şartlarda yaşamamızı sağlayan minimumlar olunca içimizden pek de iyi olmayan insanlar çıkabiliyor. Köşeye sıkışınca ve çözüm bulmaya mahkûm olunca yaptığımız kötülükleri gerekçelendirmek hatta temize çıkarmak da kolay oluyor. Dünyanın düzeni böyle diyerek içimizi rahatlatmak ise kimimizin vicdanına sığıyor, kimimizin sığmıyor.
Peki biz iyi insanlar ne şartlar altında iyi insanlar olmaya devam edebiliriz, iyi insan olmak her şartta iyi insan olmayı gerektirmez mi, iyi insan olmak mümkün mü? Bu soruların cevapları uzun ve meşakkatli ama sorması ve düşünmesi bedava.
“İyi İnsanlar”ı izledikten sonra bu ve bunun gibi sorular üşüşüyor olacak kafanıza. Savuşturmaya ya da uzaklaştırmaya çalışmayın. Cevaplarını hemen veremeseniz de bırakın dönüp dursun kafanızda.
Klark Kent, oyunu sahneye taşırken temiz ve sade bir yol seçmiş kendine. İlk anda karakterler, mekânlar ve konular biraz Amerikalı gibi dursa da aslında evrensel bir çıkmaza değiniliyor oyunda.
İyi İnsanlar
Yönetmen: Orkun Yeşim
Yazar: David Lindsay-Abaire
Oyuncular: Emre Erturan, Aslıhan Azeri, Ergin Karataban, Aybeniz Uçan, Zeynep Yardımcı, Orkun Yeşim
Yer: SahneHal / Mecidiyeköy / İstanbul
Tarih: 29 Ekim 2013 20:30
Tel: 0212 274 74 78-0507 512 27 57
www.klarkkenttiyatrosu.tumblr.com
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.