Kule-Pilot Diyaloğu Oyun Oldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kule-pilot diyalogu tiyatro oyunu olduAtatürk Havalimanı’nda görev yapan hava trafik kontrolörleri, pilotlarla yaptıkları diyalogları ve yaşadıklarını hem yazdılar hem de tiyatroda oynadılar.

Büyük beğeni toplayan gösteri sırasında izleyiciler adeta kahkahalara boğuldu. Tiyatro eğitimi almamalarına rağmen profesyonel bir sahne sergileyen kontrolörler, ilk gösterilerinde tiyatroculara taş çıkarttılar.

Atatürk Havalimanı’nda görevli 8 hava trafik kontrolörünün rol aldığı ‘Frekansa Tiyatro Karıştı’ isimli tiyatro gösterisi büyük ilgi gördü. Dünya Hava Trafik Kontrolörleri Günü etkinlikleri kapsamında oyun Yunus Emre Kültür Merkezi’nde sahnelendi. Stresli bir mesleğe sahip olan hava trafik kontrolörleri kendilerinin yazdıkları tiyatro gösterisiyle profesyonel oyuncuları aratmadı. Pilotların yerdeki gözü kulağı olan hava trafik kontrolörleri gün içerisinde pilotlarla yaşadıkları ilginç diyalogları sahneye taşıdı.

Her gün yüzlerce uçağa hava trafik hizmeti veren kontrolörlerin 6 aylık süren yoğun çalışmanın ardından sahnelenen oyun hem güldürdü hem de mesleklerinin zorluklarını hatırlattı.

SAHNELERE GECE NÖBETİNDEN SONRA HAZIRLANDILAR

Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği Başkanı Birol Bilgin, tiyatro oyununu sergileyenlerin yaklaşık bir yıl kadar önce ‘Böyle bir şey yaparsak nasıl olur?’ diye geldiklerini aktardı. Grubun çok hevesli olduğunu kaydeden Bilgin, ‘Biz de dernek yönetim kurulu olarak bu fikri alıp bir yerlere getirip arkadaşların önünü açmak gibi son derece kolay bir tarafı bize kaldı. Ben hazırlanan bir kaç skeci izledim. İzlediğimde daha başlangıçta aşamasındaki bir skeçte dahi o kadar çok güldük ki bu projenin kesinlikle bir yerlere geleceğinden son derece emin olduk. Arkadaşlarımızı bu anlamda destekledik. Şunun altına çizmek isterim dernek olarak arkadaşlara sonsuz destek verdik. Ancak burada en büyük rol arkadaşlarımda çünkü yaklaşık her iki günde bir bir araya gelmek zorunda kaldılar. Mesaiden çıktılar, gece nöbetinden çıktılar bir araya gelerek bu oyunu bu şekle getirmeyi başardılar.’ dedi.

Tiyatro gösterisinde yer alanların hepsinin Atatürk Havalimanı’nda çalışan hava trafik kontrolörü olduğunu ifade eden Birol Bilgin, dışarıdan profesyonel bir oyuncunun olmadığını ifade etti.

Oyunu hiciv sanatı içerisinde işlediklerini dile getiren Bilgin, ‘Hiciv sanatının içerisinde eleştiri de var. Biz eleştirisel bakış açısında getirdik ama eleştiriyi ön plana değil, gülmeyi ön plana taşıdık. Hcvi yaparken herkesi güldürdük. Çok klişedir ama hem güldürürken hem de düşündürdük. Son derece doğaçlama gelişen bir mesleğimiz var. O kadar çok diyaloglarla yaşadıklarımız var ki. Bu yaşadıklarımızı bir araya getirdiğimiz zaman esasında 5 saate bile gitse bu oyun konu bulmakta zorluk çekmeyecektik. Mesleğin kendi içerisinde hiciv edilebilecek durumlar açığa çıkıyor ki, biz de bunları aldık bir tiyatro oyununda nasıl sergiledik.’ diye konuştu.

Hava trafik kontrolörü Saliha Ünsal, tiyatro üzerine herhangi bir deneyimi olmadığını söyledi. Yaklaşık altı aylık bir hazırlık süreçleri olduğunu kaydeden Ünsal, ‘Son 2 ay çok yoğun şekilde geçti. Sadece ilk skecimiz uyarlama diğerlerini hep beraber yazdık. Hepimizin emeği var. Müzikleri de bizden bir arkadaşımız yaptı. Hepimizin böyle bireysel özellikleri var. Bir araya gelip çok güzel bir ahenk oluşturup oyunu meydana getirdik.’ ifadesini kullandı.

Derya Özdemir ise gösteriyi izleyenlerin güzel bir enerji verdiğini bu sayede çok iyi performans sergilediklerini dile getirdi. Salonda çok güzel bir enerji oluştuğunu aktaran Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: ‘Bu süreç içerisinde çok yorulduğumuz ve çok bunaldığımız zamanlar oldu. Ama ruhumuzu hiç kaybetmedik. Gece nöbetlerinde dinlenme aralarımızda skeçleri yazarak, çalışarak vakitlerimizi geçirdik. Genel anlamda yorucu ama inanılmaz haz ve mutluluk verici bir oyun oldu.’

Süleyman Özkömürcüler, oyunda kendilerini anlattıklarını, yaşadıklarını paylaştıklarını söyledi. Kendi güldükleri hikayeleri anlattıklarını belirten Özkömürcüler, beraber çalıştıkları insanların hikayelerini sahneye yansıttıklarını ifade etti. Sahnede yüz yüze gelmedikleri ama sesini defalarca duydukları pilotların hikayelerini anlattıklarını kaydeden Özkömürcüler, eğlenmeyi temel aldıklarını bunun yanında bir şeyler anlatmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.