Macbeth’e Genç Bakış

Pinterest LinkedIn Tumblr +

image
[Gülcan Tezcan’ın Star Gazete’de yayınlanan haberini paylaşıyoruz.] Shakespeare’in en önemli oyunlarından Macbeth’i bu sezon genç bir ekipten oluşan Actor Clup, sahneye taşıyor. Oyun, performans tiyatrosu olarak seyirciyle buluşacak.

Actor Club yeni sezonu Shakespeare’in klasik eseriyle açıyor

Tiyatromuzun iyiye gittiğinin en güzel göstergelerinden biri artık özel tiyatroların da ciddi anlamda varlık göstermesi ve önemli prodüksiyonlarla seyirci karşısına çıkması… Ceren Altundaşar’ın ve Ceren Özmen’in kuruculuğunu yaptıkları Actor Club’ın sahnelediği Shakespeare’in önemli eserlerinden Macbeth de bu yapımlardan biri. Altundaşar ve Özmen Macbeth’i ilk kez üniversitede öğrenci projesi olarak sahnelenmişler. O yıllardaki hayallerini şimdi Actor Club çatısı altında gerçekleştiren ikili, öğrencilik dönemlerinde Muzaffer Kırıkkalp’in rejisi ile sahneledikleri oyuna kendi yorumlarını da ekleyerek bir saatlik bir performans tiyatrosuna dönüştürmüşler. İktidar hırsının, şehvetinin tohumları arasında, karanlık bir dünyaya doğan Macbeth’in taht ve vicdanı arasında büyük ve tehlikeli bir savaşa girmesini konu alan oyunda Barış Üstün, Emre Kentmenoğlu, Neslihan Ulusoy, Mesut Özsoy, Yaşar Bayram Gül, Miraç Üney ve Köksal Ünal rol alıyor. 22 Ekim Salı günü Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde 20.30’da prömieri yapılacak olan oyunun hazırlık sürecini Ceren Özmen’e sorduk.

– Bir özel tiyatro için Macbeth gibi klasikleri oynamak zorlayıcı değil mi?

Evet kesinlikle zorlayıcı, çünkü özel bir tiyatro olarak hem maddi hem de manevi olarak tüm organizasyon sizin tarafınızdan gerçekleştirilmeli. Bu gerçekten yorucu bir süreç. Olaki sponsor bulamadınız – ki biz bulamadık- bu süreç daha zorlaşıyor. Macbeth çok kalabalık bir kadroyla sahneleyebileceğiniz bir oyun. Shakespeare ‘in bütün oyunları için bu geçerli. Ama bizim Macbeth ‘imiz klasik dramatik yapıda sahnelenmiyor. Oyuncu kadromuz yine kalabalık; dokuz kişiden oluşuyor, oyunun olmazsa olmaz karakterleriyle Macbeht’i anlatabildiğimizi düşünüyoruz. Biz yarattığımız dünyada Macbeth’in neleri nasıl yaptığını, uzun replikler yerine kısa, yalın repliklerle beraber bedensel kullanımlarla çözümlüyoruz.

– Klasik oyunları bu güne taşırken en çok özen gösterdiğiniz noktalar neler?

Biz Macbeth’i çağdaşlaştırmadık. Bizim oyunumuz kendi çağında geçiyor, tavırlarda yine dönem özelliklerini görebiliyoruz. Oyunun mekânlarını da kendi yarattığımız dünyada simgesel olarak veriyoruz. Orijinal Macbeth’den farklı olarak oyunda Seyton ve 3. Cadı karakterleri ön planda. Performans tiyatro anlayışı ile sahnelediğimiz bu oyunda her şeyi yalın olarak kullanmamızın nedeni günümüz seyircisine daha kolay ulaşmak. Kostümlerimizde, aksesuarlarımızda, sahnede kullandığımız renklerde bu yalınlığı seçmemizin nedeni de bir çok şeyi simgeleriyle kullanıyor oluşumuz. Sonuç olarak Macbeth ‘i bilmeyen bir seyircinin de oyunun sonunda etkilenmiş olarak ayrılmasını bekliyoruz.

MACBETH’İ ÖNCELEDİK

– Shakespeare oyunları arasında Macbeth’i seçmenizin nedeni nedir?

Aslında biz Actor Club olmadan önce hayalimizde olan bir oyundu Macbeth; fakat ilk oyunumuz olarak düşündüğümüz bir projemiz vardı, yine Shakespeare’in oyunu! Adını söylemeyelim sürpriz olsun. Oyun için uzunca çalıştıktan sonra Macbeth ile arasında bir seçim yapmamız gerekti. Diğer oyunumuzu Actor Club’ın ikinci oyunu olarak çalışmak üzere şimdilik rafa kaldırdık.

Stargazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.