Özel Tiyatrolar Gezi’de

Pinterest LinkedIn Tumblr +

12[Zafer Diper’in Birgün gazetesinde yayınlanan köşe yazısından alıntıları paylaşıyoruz.]

“Destek kurulu jürisindeki bakanlık yetkilileri, Gezi eylemlerine destek veren bazı tiyatrolara yardım yapılmamasını istedi… “ diye bir haber düştü geçenlerde gündeme. Devamında da şunlar var özetle: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca her yıl özel tiyatrolara destekle ilgili yapılan toplantıda ‘Gezi eylemleri’ tartışması yaşandı. Üç bakanlık yetkilisinin öncülüğünde toplanan ‘destek kurulu jürisi’ne, bakanlık yetkilileri ellerinde, aralarında bazı muhalif tiyatroların adlarıyla gelerek, ‘bu tiyatrolar gerek Gezi eylemleri sırasında gerekse diğer tartışmalarda hükümeti ve bizi eleştiriyorlar; üstelik ‘bize yardım yapmıyorlar’ diyorlar. Yardım yaptığımız zaman da tabana (AKP tabanı) bu durumu anlatamıyoruz, kamuoyuna açıklamada zor duruma düşüyoruz’ dedikleri belirtildi. Öte yandan, bazı jüri üyelerinin karşı çıkarak ‘tiyatrolara hangi gerekçeyle yardım yapmayacağız? Durum destek yardımlarına ilişkin belirlenen yönetmeliğe aykırı, bakanlığa yakışmaz…’ dedikleri öğrenildi. Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Ömer Faruk Belviranlı ise ‘tartışma yaşanmadığını sadece fikir alışverişinde bulunulduğunu’ söyledi. Belviranlı, ‘Kurul toplantısı son derece pozitif geçti, hiçbir problemimiz yok…” dedi.

Belviranlı akıllıca konuşmuş, aferin(1): Diğer Bakanlık yetkililerinin yaptığı yanlışı; tiyatroları “bizden olan”, “bizden olmayan” diye ikiye ayırmalarını düzeltmeye çalışmış… Ne var ki “bizden” denilenlerin sayısı az; çünkü tiyatronun doğasında karşıtçılık(muhalefet etme); sanatın diliyle ” karşı durma” var en başta, bir genelleme yaparsak.!..

Belviranlı akıllıca konuşmuş, aferin(2): Çünkü, sen kimin parasını kimden esirgiyorsun, değil mi ya? Bizlerin, halkın vergileriyle oluşturulan bir havuzdan sağlanmıyor mu o destek dediğiniz tiyatrolara lütfedilen küçücük bütçeler?! Hem bizlere verilen o para, ödediğimiz vergiler ve SSK’lar yoluyla yine size, devlete dönmüyor mu; bir anlamda parayı işletmek olmuyor mu?…

Belviranlı akıllıca konuşmuş, aferin(3): Çünkü böylesi bir yargılama(ve de yasaklama) yapılacaksa devreye girecek başka bakanlıklar vardır, bilmez mi? Örnekse, bir bakanlıktan (Kültür Bakanlığı) “destek” aldığımız bir oyunumuzu, bir diğer bakanlık(İçişleri) “köstek” olup da, “insan hakları ihlalleri”ni anlattığımız oyunumuzu yasaklamadı mı; 13 ayrı dava açılmadı mı hakkımızda?!Ve daha niceleri, diğer tiyatroların başına gelmedi mi?!..


Birgün

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.