Sahnede Edebi Mevsim

Pinterest LinkedIn Tumblr +

24pa26o[Sabit Fikir’de yayınlanan Ferhat Uludere’nin derlediği bu sezonun edebiyat uyarlaması olan oyunlarını okuyucularımızla paylaşıyoruz.] Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm’ünden Ahmet Ümit’in Aşk Köpekliktir’ine, Emrah Serbes’in Üst Kattaki Terörist’inden Saint-Exupéry’in Küçük Prens’ine… İşte bu sezonun “edebi” tiyatro oyunları.

Bu yılki eğlenceli tiyatro koşturmacası içinde Türkçe ve başka dillerden birçok oyun seyirci karşısına çıkacak. Bu oyunların bazıları da tiyatronun olmazsa olmazlarından, edebiyat uyarlamaları…

Aşk Köpekliktir / Ahmet Ümit / Tiyatro Akla Kara

2e6991fTiyatro Akla Kara tiyatroseveri polisiye izlemeye alıştırdı. Daha önce Agatha Christie ve Sherlock Holmes’ü tiyatroya taşıyan ekip bu sezon Ahmet Ümit’in Aşk Köpekliktir’ini sahneliyor. 5 Ekim’de seyirci karşısına çıkan oyunun yönetmeni ise Savaş Özdural. Oyunda Fatih Gülnar, Füsun Kostak, Özgür Özdural, Pelin Turancı ve Arda Meriçliler rol alıyor.

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç / Hüseyin Rahmi Gürpınar / İstanbul Devlet Tiyatroları

Kuyruklu-Yıldız-Altında-Bir-İzdivaçTiyatroyla ilgili pek çok tartışmanın odağı olan İstanbul Devlet Tiyatroları bu yıl repertuvarında tek bir edebiyat uyarlamasına yer vermiş. Akıbetinin iktidar tarafından sürekli belirsizliğe sürüklendiği bir dönemde kurum Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç adlı romanını 17 Aralık’ta seyirciyle buluşturacak. Yeşim Gökçe tarafından uyarlanan oyunu Kazım Akşar yönetiyor. Halley Kuyruklu Yıldızı’nın dünyaya çarpacağı söylentileri arasında mahalleliyle eğlenmeye çalışan İrfan Galip’in meşakkatli ve komik aşk macerasının sahnedeki hali, eminim romanı okuyanların en çok tartışacağı konu olacak.

Küçük Prens / Saint-Exupéry / Bitiyatro

9855oyGeçen sezon ocak ayında seyirciyle buluşan Küçük Prens, bu yıl da sahnelenmeye devam ediyor. Saint-Exupéry’nin tüm dünyada her yaştan okuru derinden etkilemiş olan romanı Küçük Prens, Bitiyatro ve Theater an der Ruhr ortak yapımı. Oyun, yazarın hayatı ve eserinin yeniden yorumlanması üzerine kurulu… Roberto Ciulli’nin yönettiği oyunda Laçin Ceylan ve Nihat İleri rol alıyor. Theater an der Ruhr’un 12 yıldır sahnelediği ve Türkiye’den önce Meksika, İran, Irak ve İspanya’da seyirciyle buluşan oyun, Türkiye tiyatrosu için önemli bir deneyim.

Leyla’nın Evi / Zülfü Livaneli / Tiyatro Kare

2lmkrvoRomian Gary’nin Onca Yoksulluk Varken adlı romanını 20.  yıl oyunu olarak tiyatro sahnesine adapte eden Tiyatro Kare, bu sezon Onca Yoksulluk Varken’i seyirciyle buluşturacağına dair bir ışık  yakmıyor; Nedim Saban’ın açıkladığı programda rastlayamadık. En az roman kadar başarılı bulduğum oyun sahnelenmeyecek olsa bile Saban’ın Zülfü Livaneli’nin romanından uyarladığı Leyla’nın Evi bu sezonda seyirciyle buluşacak. Tiyatro ve edebiyatı sıkça bir araya getiren Tiyatro Kare’nin Halide Edip Adıvar üzerine yaptığı bir çalışmayı da yeni sezonda sahneleyeceğini belirtelim.

Sevgili Arsız Ölüm / Latife Tekin / Bakırköy Belediye Tiyatroları

24pa26oİstanbul’un tiyatro hayatının uzaktaki yüzü Bakırköy Belediye Tiyatroları, bu yıl Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm adlı romanını seyirciyle buluşturacak. Serdar Biliş tarafından uyarlanan roman köyden kente göç üzerine kurulu. Modern Türkçe edebiyatının özel ve büyülü gerçekçiliğe göz kırpan romanlarından biri olarak kabul edilen Sevgili Arsız Ölüm’ü Biliş’in nasıl ele aldığı ise merak konusu. Tiyatro ayrıca, Aristophanes’in Lysistrata adlı oyununun Nâzım Hikmet’in uyarlaması olan Kadınlar İsyanı’nı da sahneliyor.

Şahmeran’ın Bacakları / Murathan Mungan /  Tiyatro Artı

2ni0djqTiyatro Artı geçen sezonun sonlarına doğru Murathan Mungan’ın “Şahmeran’ın Bacakları” adlı öyküsünü sahneye taşımıştı. Mungan’ın Cenk Hikâyeleri adlı kitabının lokomotif öykülerinden biri olan “Şahmeran’ın Bacakları”, Ufuk Tan Altunkaya tarafından uyarlanmıştı; aynı zamanda oyunun yönetmenliğini de yapıyordu Altunkaya. Oyunu geçen yıl SabitFikir okurları için değerlendirme şansım olmuştu; şöyle yazmıştım: “Şahmeran’ın Bacakları”nın sahnedeki hali, öykünün teatral bir tekrarından ibaret diyebiliriz. Hatta eksiği var fazlası yok…”

Üst Kattaki Terörist / Emrah Serbes / İkinci Kat

312993Ağabeyini bir çatışmada şehit veren ve şehit kardeşi olarak büyüyen ya da büyütülen 13 yaşındaki Nurettin’i, Emrah Serbes’in Erken Kaybedenler adlı kitabında tanımıştık. Nurettin’in hikayesiyle Emrah Serbes ve Emre Yeksan 2010 yılında İKSV’nin Köprüde Buluşmalar Uzun Metrajlı Film Projesi ödülünü kazanmışlardı. Herkes öykünün film olmasını beklerken Üst Kattaki Terörist yeni sezonla birlikte tiyatro sahnesinde boy göstermeye başlayacak.

 
Yazının tamamı için Sabit Fikir
 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.