27 Kasım Dünya Yaratıcı Drama Günü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1Çağdaş Drama Derneği siz drama dostları ile birlikte 27 Kasım Dünya Drama Gününü kutluyor. Ankara Üniversitesi Büyük Kurul Salonunda saat 19.00 da başlayacak etkinlikte, çağrılı konuşmacılar dramanın 3 öncüsünü anlatacaklar, Türkiye’de Yaratıcı Dramanın durduğu noktanın ve geleceğinin tartışılacağı Forum ile devam edecek gecede ayrıca Dr. Tülay Üstündağ’ın kaleme aldığı 2013 İDEA Dünya Drama Günü Bildirgesi de okunacaktır. Tüm katılımcı, lider ve üyelerimizi bu anlamlı günde yan yana görme dileği ile…

Drama, Tiyatro ve Eğitim Günü 2013

Drama, tiyatro ve eğitim topluluklarına IDEA başkanı olarak gönderdiğim bu ilk mesajda hepimizi, çalışma alanımız olan değişik sanat formlarının toplumları nasıl biçimlendirip birleştirdiğini kutlamaya, paylaşmaya ve bu durumun değerini bilmeye çağırıyorum.Okullarda ve okul dışında, büyük salonlarda ve toplantı yerlerinde rolde olan oyuncular, seyircilerle buluştuğunda basit ve muazzam bir şeyler olur. Beraberce paylaşılmış olan deneyimler, insan deneyimini beraberce keşfetmemize izin verir. Aşağıda yer alan sözler gözüme çarptı:

“Tiyatroya gidiyorum çünkü hakkında düşünecek, bana dokunacak, sorgulatacak, eğlendirecek, öğretecek, silkeleyecek, ilham verecek ve sanata dokunacak yeni şeyler görmek istiyorum” (DICE 2010, p.15)

Drama ve Tiyatro pek çok düzeyde eğitmektedir. Sorunlara (ki çok fazlaca var) kolayca odaklanılan bir dünyada drama ve tiyatro eğitmenleri olarak kabul etmemiz gerekir ki yaptığımız çalışmalar ile dünyayı günden güne, kişi kişi değiştiren; yaratıcı, enerjik, sorun çözen insanlarız.

Bu yazıyı yazarken yukarıda sözünü ettiğim durumu öğrencilerimin yeni yapımları olan Cybercars (Siberarabalar)dolayısıyla hep anımsadım. Bu projede öğrencilerim bir sanatçı topluluğu oluşturdular. Bundan da ötesi bu topluluk, genç insanlarla yüz yüze ve sanal dünyada konuşmalar gerçekleştirerek onlarasiber zorbalığın sonuçlarını keşfetmek konusunda yardım elini uzattı. Bu yapım etkisini, okullarda öğrencilere sergilenecek performanslar yoluyla doğrudan ve hızlı bir biçimde gösterecektir. Bu etki aynı zamanda halihazırda bulunan online (çevrimiçi) dijital ortamlar yoluyla sürdürülebilirliğe sahip olacaktır.Bu öğrenciler bize, tiyatro ve dramanın insan deneyimini değiştirmeye karşılık gelenetkili ulaşma yolları olduklarını anımsattılar.

Bu öykü bizim drama, tiyatro ve eğitim dünyamızda da tekrar edilmektedir. Drama, Tiyatro ve Eğitim günü bize bu mesajı yüksek çatılardan haykırma fırsatı vermektedir.

Drama ve tiyatro eğitmenlerini bir araya gelmeleri, farklı ve çeşitli toplulukları kutlamaları ve çalışmalarımızı değerli kılmaları konusunda cesaretlendiriyorum. Fakat bu mesajı diğerlerine de ulaştırmamız gerektiğini anımsatıyorum. Dünyayı drama ve tiyatro topluluğumuza davet edin. Çalışmalarımızı anlamaları ve değerini bilmeleri konusunda onlara yardımcı olun.

Drama ve Tiyatro dünyaya güçlü, hızlı ve etkili bir biçimde ulaşmaktadır. Daha geniş topluluklara değerlerimizin ne olduğunu ve çalışmalarımızın dünyayı nasıl değiştirdiğini göstermeliyiz.

KUTLA !

DEĞER VER !

PAYLAŞ !

RobinPascoe

Çağdaş Drama Derneği

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.