Ankara Sanat Tiyatrosu’ndan Basın Açıklaması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ankarasanatMimesis Haber / [Ankara Sanat Tiyatrosu’nun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel tiyatrolara yapacağı yardımlarla ilgili yaptığı açıklamanın ardından kamuoyu ile paylaştığı basın bültenini okuyucularımızla paylaşıyoruz.]

Ankara Sanat Tiyatrosu’nun ‘’Kültür ve Turizm Bakanlığınca yerel yönetimlerin, derneklerin, vakıfların ve özel tiyatroların projelerine yapılacak yardımlara ilişkin yönetmelik’’ kapsamında bakanlığa bu yıl yaptığı başvuru reddedilmiş ve yardım alınamamıştır.

Konuya ilişkin, AST’a gönderilen resmi yazıda başvurunun değerlendirme komisyonu tarafından ele alındığı  ve ‘’değerlendirme ölçütleri ile bütçe olanakları da göz önüne bulundurarak yardım yapılmamasına karar verilmiştir’’ denilerek iki kısa paragrafla yapılan ‘’önemli değerlendirme’’ toplantılarının sonucu özetlenmiştir. (Yazıda AST’a yardımın verilmemesine gerekçe olarak gösterilen 9. madde aslında yardımın  öncelikle niye AST’a verilmesinin kanıtı olarak yer almıştır. Kurul üyelerini bu karara attıkları imza ile tarihe not düştükleri için de ayrıca kutlamak gerekir.)

AST yönetimi olarak yaklaşık 10 gündür sadece haber kaygısı taşıyabilen bazı medya organlarında kararın öncesinde ve açıklanması sonrasında yapılan değerlendirmelere üzerimizde taşıdığımız sorumluluk gereği yanıt verme zorunluluğu doğmuştur.

50 yılını geride bırakmış ve 50 yıldır devrimci ve muhalif tiyatro anlayışından ödün vermeden yoluna devam eden AST’ı bu çizgisinden  hiçbir iktidar alıkoyamamıştır ve herkes emin olsun ki bundan sonraki iktidarlar da bunu başaramayacaktır.

Yapılan bu haksız, tutarsız ve en hafif deyimiyle faşizan uygulamayı  kendimize kalkan yapıp bundan yararlanma gibi bir hafifliğe kapılmayacağımızı da herkesin bilmesini istiyoruz. Ülkenin demokrasi ve özgürlükler adına yaşadığı olumsuzluklardan herkesin payına düşeni aldığı kadar AST’ta alacaktır.  Bu uygulamalar bizi ancak yaptığımız işi daha iyi yapma konusunda tetikler ve daha iyisini yapmak  için mücadele gücümüzü artırır.

Bu süreçte aynı kaderi paylaştığımız  tiyatroların ve onların temsilcilerinin yaptıkları açıklamalar ve AST’a ilişkin değerlendirmeleri bizi onurlandırmıştır.

11 yıllık AKP iktidarında göreve gelen Kültür Bakanları içinde sanata tiyatroya bakış  anlayışını korkmadan çekinmeden ‘’Muhalif tiyatrolara niye yardım edelim?’’ diyerek ortaya koyan ilk isim olması dolayısıyla da sayın bakanı yürekten kutluyoruz.

Asaf Çiğiltepe ile başlayan bu onur koşusunun birçok kilometresinde AST’ın önüne sayısız engeller konulmuştur. Ancak AST’ın sorumluluğunu yüklenen ve bu bayrak yarışını devralıp  50. kilometreyi geride bırakanlar olarak son sözümüz. ‘’İnsan odaklı, devrimci ve muhalif tiyatro anlayışımız önümüze konan tüm engellere karşın sürecektir. Bizi bu koşuda yalnız bırakmayan tüm yol arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyoruz’’.

AST YÖNETİM KURULU

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.