Antik Tiyatro Ziyarete Açılıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

3a09d23dd0bb1f62_480x270Bursa’nın İznik İlçesi’nde 1900 yıl önce yapılan Roma Dönemi’ne ait Anadolu’daki ender tiyatrolardan İznik Antik Roma Tiyatrosu’nun 2 yıldan bu yana yürütülen arkeolojik temizlik çalışmalarında sona gelindi. Temizleme çalışmaları için 1 milyon 300 bin TL harcanan antik Roma tiyatrosuna, çalışmalar kapsamında yürüyüş parkuru yapıldı. Tiyatro kısa sürede vatandaşların ziyaretine açılacak.

İznik’te 1900 yıl önce Roma İmparatoru Traianus zamanında eyalet valisi Csecillius Secunds tarafından yaptırılan İznik Antik Roma Tiyatrosu, Türkiye’de günümüze kadar ayakta kalabilen sayılı tiyatrolar arasında yer alıyor. Sadece oturma kademelerinin tahribat görmeden günümüze kadar taşındığı ve diğer bölümlerinin toprak altında bulunduğu tiyatronun tamamının gün yüzüne çıkarılması için 2 yıldan bu yana Bursa İl Özel İdare bütçesiyle çalışmalar yürütülüyor. Çalışmalarda çevresi ve içi 6 metre kazılan ve bugüne kadar 300’e yakın sikke, toprak seramikler, 7 galeri ve salgın nedeniyle öldüğü sanılan kişilere ait iskeletlerin bulunduğu toplu bir mezara ulaşılan çalışmalarda sona gelindi. İki yıl boyunca yürütülen temizlik çalışmaları için 1 milyon 300 bin TL harcandığını belirten Bursa İl Özel İdare Genel Sekreteri Bilal Çelik, ayrıca ziyaretçiler için kazı alanında yürüyüş parkuru oluşturduklarını da ifade etti. Çelik, şöyle dedi:

“Çalışmalarda iyi bir noktaya geldik. Roma tiyatrosu komple ortaya çıkıyor. Bundan sonraki aşama restorasyon. Restorasyonunda tamamlanmasıyla tiyatro gerçek anlamda günümüzün ihtiyaçlarına yönelik kullanılabilecek. Ayrıca çalışmalar kapsamında yürüyüş parkuru yapıldı. Vatandaşlarımız bu tarihi eseri gezip, kazı çalışmalarını yerinde inceleyebilecekler. Bu son derece sevindirici.”

İznik İlçe Kaymakamı Hüseyin Karameşe, çalışmaların 2 yıldan bu yana çok sürdürüldüğünü ifade ederken, “Temizlik çalışması ardından restorasyon için projesinin hazırlanması gerekiyor. Burası Türkiye ve dünyanın önemli mirasları arasında yer alıyor ve buranın ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.