Garaj'daki Sarsıcı Buluşma

Pinterest LinkedIn Tumblr +

GARAJ[İlker Gezici’nin Sabah Gazetesi’nde yayınlanan haberini alıntılayarak aktarıyoruz…] Geçtiğimiz yıl ‘Kabin’ adlı ilk oyunuyla dikkatleri çeken Kemal Hamamcıoğlu, bu sezon da iddialı bir oyuna imza attı. İpek Bilgin’in yönettiği ‘Garaj’ adlı oyunda; Enis Arıkan ve Güven Murat Akpınar rol alıyor. Craft Tiyatro’nun 40 kişilik salonuna girdiğimizde yılbaşı müziği karşılıyor bizi. Sonra elinde büyük neon ışıklı kalple bir kadın giriyor. Oyun; kadının, telefonda ‘Kocam’ diye seslendiği, evli ve iki çocuklu adamı her zaman buluştukları yere, yani garaja davet etmesiyle başlıyor. Adının ‘Orkide’ olduğunu öğrendiğimiz transseksüel, o sırada fotoğrafının çekildiğini fark edip hışımla fotoğrafçı çocuğun elinden makineyi kapıyor. Böylece ikilinin 70 dakika süren macerası başlıyor. Seks işçisi trans ile ailesini trafik kazasında kaybetmiş, anneannesiyle yaşayan ve kıt kanaat geçinen saf ‘Kahraman’ın hikayesi; hemen çekiyor seyirciyi. Hamamcıoğlu’nun ustaca yazılmış esprili diyalogları çoğu yerde seyirciyi kahkaha krizine sokuyor. İzleyici, ‘Orkide’nin yerine koyamıyor kendini ama yine de yalnız, ötekileştirilmiş, dışlanmış, hayalleri olan ve mecburen seks işçisi olmak zorunda kalan insana üzülmeden edemiyor.


HAYATININ ROLÜ 
Oyunda ‘Orkide’ karakterine hayat veren Enis Arıkan, çok başarılı bir performans sergiliyor. Genç oyuncu, bir röportajında “Beni bu kadar etkileyen, oyunculuğumu göstermeme imkan tanıyan başka bir rolüm olmamıştı” dediğinde tiyatro sahnesinde hayatının rolünü oynayacağını nereden bilebilirdi.

 …

RASTLANTILAR MUTLU EDİYOR
İpek Bilgin oyunla ilgili şunları söylüyor: “Provalar sırasında bilmediğimiz tek şey, seyirci ile oyunun nasıl bütünleşeceğiydi. Gelen reaksiyonlar ve yorumlardan; iki günde bu bütünleşmenin oluştuğunu hissettim. Oyun artık tamamen oyunculara geçmiş bir vaziyette; oyuncular da heyecanı çok güzel taşıyorlar. Bunu gördüm.” Oyunun yazarı Kemal Hamamcıoğlu şöyle konuşuyor: “Hayatımızda ne kadar çok yeniyi ararsak arayalım bir yanımız klişelere dokunuyor. ‘Orkide’ ve ‘Kahraman’ın hikayeleri de böyle… Hiçbir zaman özel günlerde mutlu olamadım. Beni hep rastlantılar mutlu etti. ‘Orkide’ ve ‘Kahraman’ da mutlu olsun istedim.”

Sabah

Paylaş.

Yanıtla