Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Özel Tiyatrolar Desteği Açıklandı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

kultur ve turizm bakanligiMimesis Haber / Kültür ve Turizm Bakanlığınca özel tiyatroların projelerine yapılan yardımlardan yararlanmak üzere 2013–2014 sanat sezonunda toplam 390 özel tiyatro tarafından başvuru yapıldı. Bu özel tiyatrolardan 106’sı profesyonel, 47’si çocuk oyunu, 176’sı amatör ve 61’i geleneksel tiyatrolar kategorisinde yer alıyor.

Özel tiyatroların başvuruları, bakanlık Müsteşarı Özgür ÖZASLAN’ın başkanlığında, Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir GENÇ, Güzel Sanatlar Genel Müdür V. Dr. Murat Salim TOKAÇ, Devlet Tiyatroları Genel Müdür V. Mustafa KURT, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık – Dramaturji Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Semih ÇELENK, oyun yazarları Refik ERDURAN ve Turgay NAR’dan oluşan Değerlendirme Komisyonu tarafından incelendi.

Değerlendirme Komisyonu tarafından, Türk oyun yazarlarının eserlerine öncelik verilerek; profesyonel tiyatrolar kategorisinde yardım yapılması uygun görülen projelerden Türk oyun yazarlarına ait olanlarına bütçe imkânları çerçevesinde ek bir maddi katkı yapılması sağlandı. Bu uygulama ile Türk tiyatrosunun gelişmesine önemli bir katkı sağlanması hedeflenmektedir. 2002 yılında profesyonel kategoride başvuru yapan özel tiyatroların yaklaşık %55’i Türk oyun yazarlarına ait eserleri tercih etmişken; 2013 yılında bu oran yaklaşık %80 seviyesine yükseldi.

Değerlendirme Komisyonu, her yıl olduğu gibi çocuk oyunu sergileyen tiyatroların, amatör tiyatroların, engelliler tarafından kurulan tiyatroların ve geleneksel tiyatroların projelerine öncelik vermesinin yanında bu yıl farklı bir uygulama ile tiyatro sanatında yer edinmeye çalışan yeni girişimlerin projelerine de öncelikle destek olmaya özen gösterdi.

Değerlendirme Komisyonu, bu güne kadar bir sanat sezonu için dağıtılan en yüksek miktar olan toplam 4.312.000.-TL ödeneğin, bir sanat sezonunda desteklenen en fazla özel tiyatro sayısı olan 221 özel tiyatronun projesine dağıtılmasına karar verdi. Bu karar doğrultusunda, 67 profesyonel, 33 çocuk oyunu, 81 amatör ve 40 geleneksel olmak üzere tüm kategorilerde en fazla sayıda özel tiyatronun projesine destek sağlandı.

Desteklenmesine karar verilen projelerin listesine aşağıdan ulaşılabilir:

Profesyonel Tiyatrolar
Çocuk Oyunu Tiyatroları
Amatör Tiyatrolar
Geleneksel Tiyatrolar

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.