Sürgün Şebnem Selışık Sahnesi’nde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

surgun

Metin düzenlemesi ve oyun tasarımı Pınar Yılmaz’a ait olan Sürgün 23 Kasım’da MSGSÜ Bomonti Kampüsü’ndeki Şebnem Selışık Aksan Sahnesi’nde seyirci karşısında çıkıyor. Oyun metni bir kolaj niteliği taşıyor. Metnin oluşumunda şu metinlerden faydalanılmış: Bakkhalar / Euripides (Çeviri: Sabahattin Eyüboğlu); Medea / Euripides (Çeviri: Metin Balay); Kral Oidipus / Sophokles (Çeviri: Bedrettin Tuncel).

Oyunla ilgili bilgiler şöyle:

Metin Düzenleme / Oyun Tasarımı / Pınar Yılmaz

Oyuncular

İokaste / Sibel Yaptı

Haberci/Koro / Ali Ersan Karadeniz

Haberci/Koro / Agaue / Emrah Ülkü

Haberci/Koro / Medea / Gizem Ünlü

Haberci/Koro / Kreon / Sedat Başargan

Haberci/Koro / Oidipus / Barış Yılmaz

    

Beden/Hareket Eğitimi / Sevinç Üçok

Işık Tasarımı / Ayşe Ayter

Kostüm Tasarımı / Hilal Polat

Afiş Görseli / Tamer Poyraz Demiralp

Afiş/Broşür Tasarımı / Özkan Şip

surgunn

Oyun Hakkında

“Tragedya adaletin değil, şiddetin sağladığı bir denge durumudur.”

(Şiddet ve Kutsal, Rene Girard)

Sürgün’le Kral Oidipus tragedyasında kendisine kendisini öldürmek dışında yer bulamamış İokaste’nin hikayesini yeniden duymayı, anlamayı ve anlatmayı deniyoruz. İokaste, Thebai Kraliçesi; Kral Laios’a ulaşan bir kehanetle babasını öldüreceği ve annesiyle evleneceği söylenen Oidipus’un annesi.

Tragedyanın harfleri ve seslenişi zorlayıp dışarı taşacakmış gibi yükselen/büyüyen sözcükleri arasında İokaste’nin “çabuk anlatılan kolay anlaşılan” hikayesini yeniden oynamak, İokaste’ye İokaste oyuncusu eşliğinde yeni bir yolculuk hazırlamak istedik. İokaste oyuncusu, İokaste’yi, kehanetin ortaya çıktığı, İokaste’nin kendisini öldürdüğü Thebai Sarayı’na geri götürmek üzere oyunu kurar.

İokaste kendi hikayesini yaşa(yama)dığı Thebai Sarayı’na seslendiğinde karşısına Bakkhalar’ın toplu öldürme hezeyanıyla etrafını sardığı Thebai Sarayı çıkar. İokaste için öldüren dünyayla karşılaşma sahnesidir bu. Bu histerik toplu öldürme zemininde İokaste ilk olarak Bakkhalar’da tanımayarak (vahşi bir hayvan zannederek) oğlu Pentheus’u öldüren Agaue’ye ve sonra Medea’da kendi oğullarını bile göre öldüren “barbar” Medea’ya tanık olur. İokaste, insanın parçalayan, yok eden yaratığıyla iki annenin oğullarını öldürmüş olmasıyla (yeniden) karşılaşır. Agaue’nin oğlu Pentheus’u nasıl bir bilinçsizlikle öldürdüğüne, Medea’nın oğullarını öldürme fikrine nasıl kapıldığına an an tanık olur.

Agaue ve Medea’yla karşılaşan İokaste kendi Thebai Sarayı’na ulaştığında, kendi ölümünü gerçekleştirdiği hikayesinin, Oidipus’un yazgısı içinde bulunan talihsiz bir figür olmasından ziyade daha köklü bir yok etme geleneğine dayandığını kavrayacaktır. Ve bu anladığı şeyi, saklı kalan asıl kehaneti, rasyonel ve analitik aklın ikonu, Thebai’nin insanların en yücesi olarak tapındığı, gücü ve iktidarı sorgulanmayan, hem oğlu hem kocası olan Kral Oidipus’a anlatabilmek için davranış gösterecektir. Sürgün’de kadın İokaste’nin seyircisi erkek Oidipus’tur. İokaste’nin kendi hikayesini tekrar tekrar başlatma çabası Oidipus’un kavrayışını amaçlar.

İnsanın (ve dolayısıyla rol kişilerinin) kendi kendisiyle arasına girmiş olan bu bilinçsiz mesafenin/uzaklığın/sürgünün köprüsü bizim için oyuncu. Bu sebeple öncelikle kendi kendisinden, kendi hikayesinden ve dolayısıyla başkalarının (bilinen hikayeden) hikayelerinden sürgün edilmiş olan İokaste’ye ve dolayısıyla Agaue’ye ve Medea’ya bir alan/güven çemberi olsun istedik oyuncu haznemiz. Çünkü oyuncu, başka türlü/yeniden görebilen ve başka türlü/yeniden davranabilen bizim için; oyunu yoluyla talep ettiği davranış biçimine referans oluşturabilen. Sırtındaki 2500 yıllık tarihe rağmen uzaklaşmak veya uzaklaştırmak yerine fiziksel ve zihinsel geçirgenliğiyle yaklaşabilen; içine alabilen. İçine aldıkça, anladıkça da sürgünün (başka her şeyden uzak olmanın ötesinde kendinden uzak olmanın) ıssızlığına bir alternatif geliştirebilen.

Talep ettiğimiz dünyaya doğru, oyun yoluyla hayal kurmaktan, cesaret etmekten ve denemekten taviz vermemeye çalıştığımız, bir buçuk yıldır oyuncu benliklerimizde devinen bu sürecin, ancak paylaşarak tamamlanabileceği seyircisiyle karşılaşma anında Sürgün’ün güçlü bir etkileşim yaratabilmesini umuyoruz.

Ethem, Abdullah, Ali İsmail, Medeni, Mehmet, Ahmet, Mustafa ve şu an hayatta olmayan birçok kişi anısına; herkesin kendi hikayesini özgürce seçebileceği, her şeyi yeniden görmenin ve yeniden düşünebilmenin arzu edilebildiği, idrak ve seçimlerin özgürce ve güçlü bir şekilde geliştirilebildiği bir hayat alanı; oyunlarımızda korku ve tahammülsüzlükler ve yok etmeler ve yok oluşlar yerine başka referanslar edinebileceğimiz bir İstanbul, bir Türkiye, bir dünyaya ihtiyacımız var.

Pınar Yılmaz

Tanıtım Videosu/Link: (Sürgün-Exile)

http://www.youtube.com/watch?v=tnPAq2gELIs

https://www.facebook.com/events/312240658913872/

Şebnem Selışık Aksan Sahnesi

MSGSÜ Bomonti Kampüsü

Cumhuriyet Mah. Silahşör Cad. No 89

Şişli / Bomonti / İstanbul

23/30 Kasım 2013 Saat 20:00

14/28 Aralık 2013 Saat 20:00

Rezervasyon / 0505 740 7371 – 0507 208 2091

Paylaş.

Yanıtla