Theatre Deng û Bêj

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Metin Boran

İstanbul’da Kürtçe tiyatro yapan topluluklara bir yenisi daha eklendi. Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü mezunları Güldestan Yüce ve Özlem Taş ile arkadaşları Dramaturg Yusuf Unay bir araya gelerek “Theatre Deng ü Bej” adıyla bir topluluk kurdular.

Topluluk, kuruluş sloganını “kendi topraklarımızın hikayesini aramak ve anlatmak” olarak belirleyerek savaş sürecinde farklı bir hesaplaşmayı sert bir üslupla kurgulayan bir oyunla seyirci karşısına çıkıyor. Genç kuşak İngiliz Oyun Yazarı Mark Ravenhill’in ülkemizde daha önce Tiyatro Dot’un sahnelediği “Vur, Yağmala, Yeniden” adlı oyunun dört farklı epizodunu Erol Şaybak’ın Kürtçe çevirisi ile “Korku ve Sefalet” adıyla sahneleyerek kendi tiyatro anlayışını ve gösterim üslubunu da ortaya koyuyor. Yazar oyununda, Irak Savaşı bağlamında tahrip olan toplumsal yapının travmatik insan ilişkilerini, iletişimsizlik, yalnızlık, güvensizlik, sevgisizlik, tutukluk ve kadının zihinsel ve düşünsel travmasını demokrasi ve özgürlük sorunsalıyla ele alıyor.

Theatre Deng û Bêj’in ortak reji çalışması ile sahnelenen oyunun metin çözümlemesini Yusuf Unay, ışık tasarımını Tugay Boz yapıyor, dekor tasarımı ise topluluğun ortak tasarımı olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda Güldestan Yüce, Özlem Taş, Aydın Şentürk, Nazlı Benan Özkaya, Şeyhmus Kartal, Turgay Atalay ve Yusuf Unay görev alıyorlar.

Savaş ortamı ve sonrasındaki olayların dört farklı öykü ile anlatıldığı oyunun reji yorumunda topluluk, savaşın insan üzerinde yarattığı bireysel ve toplumsal tahribatı gündelik insan ilişkileri üzerinden sorgulayarak bir dönemin şiddet sarmalını, yoksulluk ve çaresizliği, işkence ve cinnet psikolojisini bütün sonuçlarıyla seyircinin suratına çarpıyor.

Oyunda, iletişimsizlik, sevgisizlik ve güven bunalımı yaşayan bir çift, gözaltına alınmış bir kadın, aç ve yoksul bırakılarak onursuzlaştırılmış genç bir kadın ve savaş ortamında psikolojik kırılmalar yaşayan yaşlı bir kadının dramı, somut bir anlatımla görselleştirilerek savaşın acımasızlığı nesnel bir yorumla ortaya konuluyor.

Sahne Hal’in küçük mekanında sahnelenen Korku ve Sefalet oyunculuk, ışık tasarımı ve dekor düzeneği ile izleyicide özel bir etki bırakarak savaşın ve faşizmin gaddar ve hoyrat yanını bir kez daha düşünmenin önünü açıyor gösteriminde.

Theatre Deng û Bêj yeni kurulmuş bir tiyatro topluluğu olarak ilk oyunu ile repertuar anlayışını ve gösterim biçimindeki tercihini ortaya koyarak mecrada uzun vadeli var olacağı izlenimi veriyor.

Muhalif özel tiyatroların Hükümet tarafından kıskaç altına alındığı bu dönemde Kürtçe bir tiyatro yapacak bir grubun ortaya çıkması ve üretimleri ile yaşaması, yaşadığı siyasal ve toplumsal süreç bağlamında önemli bir girişim olarak görülmeli ve desteklenmelidir. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Korku ve Sefalet: Mecidiyeköy Sahne Hal’de 11, 18 (Gala) ve 25 Kasım’da izlenebilir. Tel 212 274 74 78

Evrensel

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Metin Boran

Yanıtla