TEB'den Sert Açıklama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

radikal[Radikal Gazetesi’nde yayınlanan haberi paylaşıyoruz…] Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen geçen yıl destek alan tiyatroların bu yıl yer almamasını ‘Kara liste oluşturmada sıra tiyatroya geldi’ diye değerlendirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, özel tiyatroların projelerine yönelik yapılan destek listesinde, geçen yıllar destek alan tiyatrolardan Dostlar Tiyatrosu, Ortaoyuncular, Ankara Çağdaş Sahne, Ankara Sanat Tiyatrosu, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu, Bizim Tiyatro, Tiyatro Diyalog, DOT, Duru Tiyatro, Tiyatrokare, Oyun Atölyesi, Tiyatro Pera, Samsun Sanat Tiyatrosu, Su Gösteri Sanatları, Talimhane Tiyatrosu ve Tiyatro Oyunevi’ne yer verilmemesi üzerine bir açıklama yapan Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı (TEB) Üstün Akmen, durumu: “Faşizmin önlenemeyen yükselişi” olarak değerlendirdi.

Üstün Akmen: “Ekim ayının son günlerinde bu haberler dillendirildiğinde, ne yalan söyleyeyim tiyatro sanatına böyle bir bomba atmaya ‘Netekim Kenan’ bile cesaret edemedi, bunlar mı edecek diye pek önemsememiştim” dedi. Özel tiyatroların projelerine yapılan yardımları saptayan Değerlendirme Komisyonu’nu “sıfır değer” olarak nitelendiren Akmen, karara şerh koymayan komisyon üyelerini ve karara nihai onayı veren Bakan Ömer Çelik’i ayrı ayrı hesap vermeye çağırdı.

Tiyatronun onurunun siyasetin çamuruna bulaştırıldığını söyleyen Üstün Akmen: “Devlet yardımı bu yıl AKP’nin ianesine dönüştürülmüş, siyasi erke muhalefet eden toplulukların ödenekleri kesilmiştir. Duayla başlayacak, Said-i Nursi propagandası yapacak adı sanı duyulmamışlara destek verilmiştir. Bu ayıba ortak olanlara yazıklar olsun, yuh olsun” dedi. “Kara liste” oluşturulma eyleminin tiyatroya da geldiğini söyleyen Akmen: “Günlük yaşantının bir parçası olan bu tiyatrolardan bu sezon birinin dahi tökezlemesinin vebali komisyon üyelerinindir. Elbette hesap sorulacaktır. Diğer taraftan, iktidarın ‘bu bizden, bu bizden değil’ diyerek tiyatro sanatının başını yemek eyleminde sonunda başı yenilenin bu iktidar olması en büyük dileğimdir” dedi.

Radikal

Paylaş.

Yanıtla