Tiyatro Sahnesinde de 'Aşk Köpekliktir'

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft64_mf1776654[İpek İzci’nin Radikal’de yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.] Ak’la Kara Tiyatro bu sezon ‘Aşk Köpekliktir’ adlı polisiye bir oyun sahneliyor. Ahmet Ümit’in aynı adlı kitabında yer alan bir öyküden uyarlanan oyunda aşkın ne olduğu, âşık olduğunu zanneden bir kadın üzerinden anlatılıyor.

Alman polisi Stefan, uzun zamandır bir seri katilin peşindedir. Kimliğini gizleyerek kadını aramaya başlar ve bir barda yakaladığında ona âşık olur. Ancak kadını elinden kaçırır ve yeniden bulmak için İstanbul ’a gelince burada o kadına tıpatıp benzeyen Ayşe’yle tanışır. Bu tanışıklık da onları kaos dolu bir ilişkiye sürükler, en azından ikisinden biri çekip gidene kadar… Henüz okumayanlar için (ve artık izlemeyenler de diyebiliriz) hikâyeyi daha fazla anlatıp büyüsünü kaçırmayalım. Zaten anlayan anladı; Ahmet Ümit’in ‘Aşk Köpekliktir’ adlı öyküsünden bahsediyoruz. Yazarın 2004 yılında yayımlanan aynı adlı kitabının son öyküsü olan ‘Aşk Köpekliktir’, bu sezon Ak’la Kara Tiyatro tarafından sahneleniyor.
Kadıköy’de bulunan ve uzun süredir kapalı olan Broadway Sineması’nın yerine kurulan Ak’la Kara Tiyatro’da her yıl sahnelenen 3-4 oyundan biri mutlaka polisiye oluyor. İlk sene Agatha Christie’nin ‘Fare Kapanı’, ikinci sene ise ‘Sherlock Holmes’ sahnelenmişti. Tiyatronun kurucularından Savaş Özdural’ın aklına, üçüncü sezon için yine polisiye bir oyun arayışındayken Ahmet Ümit gelmiş. Yazarı arayıp bir romanını oyunlaştırma fikrinden bahsedince, Ümit’ten buna zamanı olmadığı ancak elinde ‘Aşk Köpekliktir’in oyunlaştırılmış hali olduğu yönünde bir yanıt almış.
Ak’la Kara Tiyatro, çocuk oyunu da yaptı, ilüzyon tiyatrosu, kara kabare ya da korku tiyatrosu da… Özdural, hemen her türe ufak tefek dokunmak istediklerini anlatıyor. Polisiye oyun da Türkiye ’de pek yapılmayan bir tür. Şimdiye kadar yapılanlar da hep komedi polisiyeydi. Sıkı bir polisiye hayranı olan Özdural, bu kalıbın dışına çıkmak isteyince seyircinin de ilgi göstereceğini düşünerek ‘Aşk Köpekliktir’i sahnelenemeye karar vermiş.

‘Devlet tiyatroyu desteklemiyor’
Savaş Özdural, Ak’la Kara Tiyatro açıldığı yıl devletin özet tiyatrolara verdiği teşvik için Kültür Bakanlığı’na başvurduklarında -yeni salon kuran gruplara ekstra bir ödenek çıktığı halde- kendilerine ne salon ne oyun desteği verildiğini anlatıyor. Yanıt olarak kendilerine “İlk senesi olarak tiyatrolara vermiyoruz” dendiğini söyleyen Özdural, ikinci yıl tekrar başvurduklarında “Uygun görülmemiştir” şeklinde bir yazı aldıklarını da ekliyor. Bu yıl üçüncü kez başvuran ve yine ödenek çıkmayacağını tahmin eden Özdural, Kültür Bakanlığı’nın bu yaklaşımımdan rahatsız olduğunu anlatıp, devletin tiyatroya karşı çok ciddi bir yaklaşımsızlığı olduğunun altını çiziyor.
‘Aşk Köpekliktir’, 20, 28 ve 29 Kasım’da saat 20.30’da Ak’la Kara Sahnesi’nde. Ak’la Kara, Bahariye Cad. No: 92 Akyıldız Pasajı, Kadıköy adresinde.
İpek İzci / Radikal
Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.