Tiyatro Sanatçıları Öğrencilerle Buluştu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

indirTiyatro sanatçıları Nemci Yapıcı ve Mehtap Bayri, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) öğrencileriyle söyleşide bir araya geldi. BEÜ Prof. Dr. Arif Amirov Salonu’nda düzenlenen söyleşide konuşan Bayri, tiyatronun Türkiye’de önemini kaybetmesinin sistemle ilgili olduğunu savundu.

“Tiyatroya gönül veren oyuncular ve seyirciler elinden geleni yapıyor” diyen Bayri, şöyle devam etti: “Gittiğimiz birçok yerde en basiti tiyatro salonu yok. Elimizden geldiğince Anadolu’nun her yerine gitmeye ve tiyatroyu sevdirmeye çalışıyoruz. Tiyatrodan öyle fazla para da kazanılmıyor. Sorunun muhatabı aslında gençlerdir. Ülkemizde yaşam koşullarına baktığınızda bir ailenin geçimini sağlaması ve çocuklarını okutması kolay değil. Dört kişilik bir aile ayda kaç defa tiyatroya gidebilir? Ayda bir veya iki gitsin ama özel tiyatroların öğrenci indirim var. Aslında bu iş gençlerden başlayacak. ‘Sizlerin param yok, ben bu oyunu seyretmek istiyorum’ diyerek kapıları kırmanız lazım.”

Yapıcı ise özel tiyatroların eskisi gibi seyirci bulamadığına dikkati çekerek, organizatörlerin toplu bilet satmak için uğraş verdiklerini aktardı. “Bu işi para için yapmıyoruz, gözümüzü para hırsı bürümüyor” diyen Yapıcı, “Bürüseydi, tiyatroyla uğraşmazdık. İnsanlar evlerinde dizi ve televizyon izliyor. Herkesin her akşam bir dizisi var. Bu nedenle evden dışarı çıkmayı tercih etmiyorlar. Ülkemizde bu kadar oluyor. Bin 100 lira maaş alan bir insanın tiyatroya gitme şansı olmaz. Tiyatro, her zaman geride kalıyor. İnsan vücudunu nasıl besliyorsa ruhunu da beslemek zorunda. Bizde ruh hep geri planda kalıyor” ifadesini kullandı.

Şehir tiyatrolarının özel tiyatrolara göre daha çok ilgi gördüğüne işaret eden Yapıcı, kapatma tartışmalarının seyircilerin azlığıyla ilgisi bulunduğunu düşünmediğini, hükümetin tiyatroların devlete yük olduğunu söylediğini ileri sürdü.

“Bildiğim kadarıyla devlet tiyatrolarının 4 milyon lira bütçesi var” diyen Yapıcı, sözlerini şöyle tamamladı: “O kadar harcamaların kısılması gereken yer var ki. Örneğin, Uşak’a gittik. Orada bir havaalanı var, 120 personel çalışıyor ama uçak inmiyor. Kullanılmıyor ama devlet tiyatrosunu kapatmak istiyorsun. Kısmak istesen kısacak çok şey var. Her seçim öncesinde yapılan yollara milyonlarca lira gidiyor. Onlar göze batmaz, tiyatro göze batıyor. En çok önem verilmesi gereken eğitim ve sağlıktır. Tiyatroyu eğitimin içine alabilirsin. Daha fazla devlet tiyatrosu açılması gerekirken kapatılmak isteniyor, bence yanlış politika.”

Haberler

Paylaş.

Yanıtla