Tiyatroculardan Devlete Tepki

Pinterest LinkedIn Tumblr +

041020121316113203018_2.jpgMimesis Haber/Kültür Bakanlığı’nın internet sitesinde açıkladığı karar son günlerde tiyatroların gündeminde. Özellikle önceki sezonlarda çıkardıkları oyunları sergilemek içn Kültür Bakanlığı desteğinden yararlanan birçok tiyatro bu sene açıklanan listede yer almıyor. Kültür Bakanlığı’nın bu kararı neye göre verdiği ise merak konusu. Bu sene Kültür Bakanlığı’nın özel tiyatrolara dönük yardımının dışında kalan bazı tiyatroların konuya dair yaklaşımları ise söyle:

Bizim Tiyatro (Zafer Diper)

Bir ülke… Sanata verilen devlet desteğini, hukuk dışı bir uygulamayla, yönetmeliğe göre değil de “muhalif” olmana göre değerlendiriyor, dünyada benzersiz bir biçimde…Bize de, bazı tiyatrolara olduğu gibi Kültür Bakanlığı’ndan “destek” yok. “Gezi”yi ele alıyorsan, “BirGün Gazetesi”nde yazıyorsan, “Che ve Ulrike” adlı oyunu yapıyorsan, bu Kültür Bakanlığı bu “muhalif”e neden ödenek versin, değil mi ya (!)

Tiyatro Kare (Nedim Saban)

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 20/25  tiyatroyu dışlayan ödenek dağıtımı adil değildir. Devletin parasını hükümetin parası sanan ve kendine muhalif gördüğü kişileri, Mccarthy’ci usul ile dışlayan ödenek kararı son derece kişiseldir, devlet kurumunun ciddiyetine yaraşmaz. Daha da kötüsü sanatçıları kamplaştırarak, yandaş sanat yaratma çabalarının provasıdır. Sanat, yapısı gereği muhaliftir, kendisiyle bile çatışan kişidir. Polis şiddetine, devlet eliyle şiddetin körüklenmesine tabi ki karşı çıkacaktır. Kaldı ki, bazı tiyatrolara ceza veriliyor gibi gösterilmesi, ödenek alan meslektaşlarımızı da çok zor durumda bırakır. Yandaş gösterilmek onlara da hakaret değil midir?Bence bu kararla , yardım alamayan tiyatrolar değil, yardım alan tiyatrolar da karalanmıştır. Yaptığımız iş, sağladığımız iş olanakları, kültür ve sanat politikamız ortada. Dışlanan diğer tiyatroların da çizgisi, üretimi besbelli…. Kimin parasını kimden esirgiyorlar? Devlete vergi olarak dönen ödenekleri de halkın vergileriyle almıyor muyuz? Bizi alkışlayanları bizden mi kopartacaklar?  Kaldı ki tiyatro bile olmayan kuruluşlara dini oyun kisvesi altında ödenek yaratmak, dine inancı olan kesimi de aşağılamaktır. Devlet ne yazık ki korsanı desteklemiş, utanç verici bir karara imza atmıştır. Komisyon göstermelik olarak toplanmış, komisyon üyeleri de kukla gibi kullanılmıştır. Bu koşullarda dışlanmak utanç değil, onur meselesidir.

 Mask-Kara Tiyatrosu (Nazif Uslu)

Onuruyla varlığını sürdüren tiyatroları yok edemeyeceksiniz. Her yıl devletin özel tiyatrolara yaptığı yardım açıklandı. Listeye baktığımızda, devlet yardımının şekli AKP yardımlarına dönüşmüş. Kendi gibi düşünmeyen bir çok tiyatronun ödenekleri kesilmiş.Bu sonuca göre, bir çok tiyatro, özellikle sahnesi olan tiyatrolar kapanmakla yüzyüze kalacaklar.İktidar tiyatrolara karşı adeta bir cadı avı başlatmış durumdadır.Kara listeler oluşturulmuş, bu liste AKP’li Belediyeler dahil olmak üzere tüm kurumlarına dağıtılmıştır. kendi gibi düşünmeyen herkese karşı savaş açmış bir iktidar vardır. Bunun karşısında tiyatrolar nasıl bir tutum alacak, Onuruyla direnecek mi? Yoksa teslim mi olacak. Süreç içerisinde bunu hep birlikte göreceğiz. Şimdi birleşme zamanıdır. Seni açlıkla, terbiye etmeye çalışanlara dur deme zamanıdır. Çok şükür, Mask-Kara Tiyatrosu da ipi çekilenlerin listesinde yerini almış bulunmakta.Aksi bir durumda, kendimizden şüphe duyardık.Onuruyla, namusuyla, tiyatro yapmanın bedeli buysa, bu bedeli ödemek bize kıvanç verir.

Paylaş.

Yanıtla