2013 Yılının Tiyatro Haberleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

88970-detay[Netgazete 2013 yılının öne çıkan tiyatro olaylarını haberleştirdi. Aktarıyoruz]

Tiyatro bir yerden yeşerecekse bunun tohumunun Beyoğlu’nun arka sokaklarındaki apartmanlarda kurulan sahnelerde atılacağına dair umudumuz pekişti

Devlet Tiyatroları’nın kapatılma tartışmalarının, özel tiyatrolara verilen ödeneğe getirilen genel ahlak ve Gezi olayları kriterlerinin damgasını vurduğu bir yıl görüyoruz arkamızda aslında. Ama tam da bu sıkıntıların arasından parlak işler çıktı bir yandan. Tiyatro bir yerden yeşerecekse bunun tohumunun Beyoğlu’nun, Galata’nın arka sokaklarındaki apartmanlarda kurulan sahnelerde olacağına dair umudumuzu pekiştiren işler…

2013’ün en çok konuşulan oyunlarından biri mesela, hemen yılın ilk günlerinde Kumbaracı50’de perde açan “Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi” oldu. Kumbaracı50, zaten ev sahibi Altıdan Sonra Tiyatro’nun oyunlarıyla kendine has bir seyircisi olan bir salondu, evet. Ama bu sözünü ettiğim oyun, bu senenin neredeyse bütün oyunculuk ödüllerini de silip süpüren Sumru Yavrucuk’un da etkisiyle daha önce adım atmamış seyirciyi getirdi Beyoğlu’na.

Herkesin dilinde Enis Arıkan’ın oynadığı travesti karakteri var.

Sonra şerden hayır doğurarak umut veren bir başka gelişme daha oldu: Beyoğlu’nun son sahnelerinden Muammer Karaca’nın kapanmasıyla evsiz kalan Dostlar Tiyatrosu, Eminönü’ndeki Ali Paşa Han’da yeni bir mekan sahibi oldu. Ve sezon sonunda sahnelemeye başladığı “Yaşamaya Dair” ile bütün yaz İstanbul seyircisinin tiyatroya taşınmasına yol açtı. Bundan tabii en önemli pay da sahnede ikili olarak güneş gibi parlayan Genco Erkal ve Tülay Günal’ın.

Tabii İkincikat’a düşürdük yolumuzu bol bol bu yıl da. En üretken topluluklarımızdan biri, habire yeni kadrolarla yeni oyunlar çıkarıyor. Sami Berat Marçalı’nın günümüzün yalnız şehir insanını anlatan, Hasibe Eren’le birlikte şahane bir genç ekibin oynadığı (Özellikle Pınar Çağlar Gençtürk’e dikkat) “Yalnızlar Kulübü”, benim favorilerimdendi.

Bu sezonun en çok beğenilen oyunlarından biri, Craft’ın “Garaj”ı. Herkesin dilinde Enis Arıkan’ın oynadığı travesti karakteri var. Kemal Hamamcıoğlu’nun metninin, İpek Bilgin’in rejisinin ve Arıkan’ın karşısındaki Güven Murat Akpınar’ın da hakkını yemeyelim tabii…

Madem sezonun sonlarına geldik, artık 2014 nelere gebe, biraz da onlara bakalım. Yüksek umutlar beslemeli miyiz? Craft’ta şubat ayında başlayacak “Kalp Düğümü”, benim en merak ettiklerimden. David Eldridge’in metni, Çağ Çalışkur’un rejisi. İpek Bilgin oynuyor ki merak etmek için yeterli sebep, üstüne ilk kez tiyatroda izleyeceğimiz Melisa Sözen ile Erkan Kolçak Köstendil ve Melisa Doğu’dan oluşan bir ekip.

Sonra tabii Dot… Geçen sene uğrak yerlerimizden biriydi, “Sarı Ay”, “Yüksek” ve en son “Makas Oyunları” ile. Şimdi “Makas Oyunları” seri olarak devam edecek, onlar dörde tamamlanırken Türkiyeli yazarların katılımıyla bir de “İstanbul Makas Oyunları” yazılacak ve Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde okunacak. Tabii 2014’ün böyle bir özelliği var: Festival yılı.

Oyun Atölyesi’nin “Nehir”i, Haluk Bilginer, Ayça Bingöl ve Canan Ergüder’li şahane oyuncu kadrosuyla bu yılın en parlak işlerinden biri. İngiliz yazar Jez Butterworth, oyunda hayatına sokmaya çalıştığı her kadınla aynı ilişkisizliği kurmayı başaran bir adamın hikayesini anlatıyor ve kadın-erkek ilişkilerine fazla acıtmayan bir neşter atıyor. Şimdi yine Oyun Atölyesi’nde epeydir merakla beklediğimiz bir oyun başladı bu hafta: “Kim Korkar Hain Kurttan?”. Artık yılın son birkaç günündeyiz, onu da 2014’ün getirdiklerine dahil edelim. Edward Albee’nin oyunu, bir orta yaş çiftinin evliliğindeki çöküntülere tanık ediyor bizi. Hira Tekindor’un ilk rejisinde Zerrin Tekindor, Tardu Flordun, Şükrü Özyıldız, Nilperi Şahinkaya oynuyor.

Geçen yıl “Oda ve Adam”da izlediğimiz Engin Hepileri, sonunda kendi tiyatrosunu kurdu: TiyatroiN,

ilk oyunu “Katil Joe” ile ocak ayında Moda Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Mehmet Birkiye’nin sahnelediği oyunda Hepileri ve Birkiye’nin yanı sıra Defne Halman ve Öykü Karayel de rol alıyor. “Katil Joe”, şimdiden yeni yılın en merak edilenlerinden biri.

BuluTiyatro, Ebru Nihan Celkan aile içi şiddete el attığı “Evim Güzel Evim”i 17 Ocak’ta sahnelemeye başlıyor. Oyunun sürprizi ise 22 sene sonra sahneye çıkmaya razı edilen Füsun Demirel.

Netgazete

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.