Buna Gülüyoruz Çünkü Politik Bir Tiyatro Değiliz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

899406_detay[Habertük’ten Kürşad Oğuz Nedim Saban ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Bu söyleşinin bir bölümünü okuyucularımızla paylaşıyoruz.]

Devletten verilen yardımın, sizinki gibi bazı tiyatrolara artık verilmemesine gelelim.

30 yıldır var. İlk Evren döneminde yapıldı. Aslında biz hep “Kendi ayaklarımız üstünde durmalıyız” dedik. Fakat koşullar çok ağır. 4050 TL’lik biletlerle ful bir salonda bile ayakta kalma şansımız yok. Onun için kapitalizmde de sosyalizmde de desteklenmiş tiyatro.

Dolayısıyla devlet sahip çıkmalı…

Kaldı ki biz geçen sene en üst düzeyden yardım aldık, aldığımız rakam kadar vergi ve sigorta ödedik. Tiyatrolarda vergi olmaz, KDV yüzde 1’e endekslenir, o zaman gerek kalmaz. Zaten devletten aldığımızı devlete veriyoruz. 70-80 kişinin yevmiyesini, maaşını ödüyoruz. Devlet ödeneği keyfi keserek işkolunu zedeledi, yüzlerce insan işsizlikle karşı karşıya.

“Gezi’ye destek verdiler, ondan oldu” deniyor…

Buna gülüyoruz çünkü politik bir tiyatro değiliz. Bu olmayacağımız anlamına gelmiyor tabii.

Zaten sizin oyun iktidarın politikasına çok uygun.

Öyle. Ailenin birliğini anlatıyor. Ama devlet “Aileyi anlatıyorsun, al 100 bin lira” deseydi parayı geri verirdim. Hükümet, devletin parasını kendi parası sanıyor. Sizin vergileriniz, benim vergilerim. Kurul oluşturuldu, 67 tiyatroya ödenek verildi. Benim tiyatrom A puanı aldı, Dostlar Tiyatrosu da. A alan bir tiyatroya ödenek vermemezlik yapamazsınız. O zaman kurulu toplamayın. “Bakan böyle uygun gördü” deyin. Ben İstemihan Talay döneminde de bağırıp çağırıyordum, Fikri Sağlar’da da. Emre Kınay, Haluk Bilginer’e de vermediler. Bunlar da politik olmayan tiyatrolar.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Kültür sanat mahallesinde oligarşi olmamalı” dedi…

Çok doğru.

Yani Anadolu tiyatrolarına falan destek veriyorlar artık.

AKP’nin böyle güzel bir politikası da oldu. İlk defa Anadolu’daki köy tiyatroları destek aldı. Fakat şimdi bakıyorsunuz, tiyatro yapmamış, bir gıda ya da inşaat şirketi de yardım almış.

Nasıl oluyor bu?

3 yıl önce yönetmelik değiştirildi. Dernekler ve tiyatroları aynı statüye aldılar.

İktidara yakın gördüğünüz ama ödenek alamayan tiyatro var mı?

Öyle değil ama alanlar arasında iktidara hiç yakın olmayan, politik oyunlar oynayanlar var. Gelecek sene uslu olursak belki yine alırız. Zaten alanlar bizden zor durumda çünkü şöyle bir madde imzalatıldı: Eğer oyununuzda ahlak değerlerine aykırı bir şey bulursak, parayı geri alırız. İkinci aşama şu olacak: Müfettişler gelecek, “Bu oyunda zararlı bir şey var” diyecek ve sizden parayı geri alacaklar.

(Söyleşinin devamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz)

Habertürk

Paylaş.

Yanıtla