Aydın'da Çocuk Oyununa İzin Tartışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ABŞTMimesis Haber/Mimesis dergisi editörlerine gelen bilgiye göre Aydın Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun sahnelediği “Sihirli Köpek” isimli çocuk oyunu Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü engeline takıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından niçin izin verilmediği belli olmayan oyunla ilgili, ABŞT’nin gönderdiği açıklama metni aşağıdaki gibidir. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından henüz bir açıklama yapılmamıştır. Türkiye’de il Milli Eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen çocuk oyunlarının okullarda sahnelenme izni konusunda, bilimsel, pedagojik ve estetik bir yaklaşım olmadığı bilinmektedir. Oyun metinleri esasen Türkçe ya edebiyat öğretmenleri tarafından oluşturulan bir komisyonun kararlarına göre belirlenmektedir. Bu kararlar alınırken daha çok “argo kontrolü” ve “ahlaki kriterler” gözetilmektedir. Bu komisyonlarda tiyatrocuların ve sanat eğitimcilerinin olmaması da büyük bir sıkıntıdır. Bu haber doğrultusundaki tartışmaların bu şekilde tartışılması daha yararlı olacaktır.

ABŞT’NİN ÇOCUK OYUNUNA İL MİLLİ EĞİTİM ENGELİ

Aydın Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun sahnelediği “Sihirli Köpek” isimli çocuk oyunu Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü engeline takıldı.

Aydın Belediyesi’nin  oyunun sahnelenmesi  ve okullara tanıtım afişlerinin asılması konusunda her yıl yaptığı yazılı başvuru bu yıl nedensiz bir şekilde kabul edilmedi. Aydın Belediyesi’ne  İl Milli Eğitim Müdürlüğünden müdür Pervin Töre imzalı gelen cevap yazısında inceleme komisyonunun oyunu “uygun görmediği” belirtilirken ayrıntılı bir gerekçe sunulmadı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Nil Aycıl’ın yazdığı “Sihirli Köpek” adlı çocuk oyunu Kültür Bakanlığı  Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü repertuarında bulunuyor. Oyun,  İzmir Devlet Tiyatrosu tarafından 2006-2007 sezonunda,  Manisa Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından ise 2011 yılında  sahnelenmişti. Sihirli Köpek bir çok belediye ve özel tiyatroların repertuarında bulunan bir oyun olması sebebi ile tiyatro dünyasında  nitelikli bir çocuk oyunu olarak değerlendirmekte. Oyun halen Seyhan Belediyesi tarafından küçük izleyicilerin beğenisine sunuluyor.

Türkiye çapındaki tiyatro kurullarından dramaturgi raporları ile kabul edilen bir çocuk oyununa Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından  hangi gerekçe ile izin verilmediği  Aydın’da günün konusu olmuş durumda.

Aydın Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Serkan Fırtına dramaturgik olarak bu kadar başarılı bir şekilde kurgulanan ve pedagojik olarak çocukların gelişimine çok olumlu katkı sunan bir oyunun olumsuz bir değerlendirmeyle karşılaşmasının trajikomik olduğunu ifade etti.              Fırtına, “ Devlet Tiyatrolarında bile oynanan bir oyunun böylesine anlamsız bir şekilde değerlendirilmesini kınıyor ve gerekçesini merak ediyorum” dedi.

GEREKÇE MERAK EDİLİYOR

Konu ile ilgili olarak Aydın Sanat Etkinlikleri Merkezi Derneği(ASEM) Başkanı tiyatrocu Ali Aslan şehir tiyatrosunun sahneye koyduğu  Sihirli Köpek isimli çocuk oyununun çok başarılı bir tiyatro oyunu örneği olduğunu söyleyerek verilen kararı şaşkınlıkla karşıladığını belirtti. Oyunu izlediğini kaydeden Aslan, “Ben de tüm tiyatro severler gibi İl Milli Eğitim Müdürlüğünün verdiği kararın gerekçesini merak ediyorum” şeklinde konuştu.

Mimesis Haber/Bülent Sezgin

Paylaş.

Yanıtla