Bana "Reis" Denmesi Hoşuma Gidiyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ahmet Yenilmez[Zaman gazetesinden Yusuf Bülbül’ün Ahmet Yenilmez ile gerçekleştirdiği söyleşinin bir bölümünü paylaşıyoruz.]

Rol aldığı dizilerin çokluğu bir yana, projelere katkısıyla öne çıktı. Tiyatro ve Mehmet Akif Ersoy sevgisiyle Türkiye’de gitmediği yer kalmadı belki ama, yine ‘soğudum’ dediği televizyonda buldu kendini. Samanyolu TV’de bu akşam ekrana gelecek Nizama Adanmış Ruhlar- Ekip 1’in kadrosuna dahil olmasında, ete kemiğe büründürdüğü ‘Reis’ karakterinin payı büyük. Ahmet Yenilmez ile diziyi, ‘hor görülüyorum’ dediği sanat camiasını, neden televizyondan soğuduğunu ve Reis’in kendisi için neleri çağrıştırdığını konuştuk.

‘Abi’ rolleri üzerinize oturdu. Ekip 1’e ‘Reis’ olarak girmenizde bunun etkisi oldu mu?

‘Reis’in benim için farklı bir anlamı var. Buna tevafuk mu dersiniz, ne derseniz deyin. Benim ekran işlerimde farkında olmadan bir şeylerin izahı düşüyor. Ekmek Teknesi, Deli Yürek, Acı Hayat gibi işlerimde de böyle oldu.

Rol icabı da olsa sizin de çok hoşunuza gitmiş anlaşılan ‘Reis’ denmesi. Sizde ne çağrıştırıyor bu kavram?

Toplumun sigortaları gitti. Mesela bizim mahallede yorgancı bir abi vardı. Tanju Korel’e benzerdi. Ona da ‘Reis’ derlerdi. Mahallenin sigortası gibiydi. Bunlar kayboldu şimdilerde. Siz bunların sokakta sağladıkları güveni ne asker, ne de polisle sağlayabilirsiniz. Bunlar başka bir şey. Türk milletinin, Anadolu insanının içinde olan bir şey. İtaat kültürü. Arife günü kapı kapı gezip kapılara yiyecek giyecek bırakacaksınız ama görünmeyeceksiniz. Ordu’da çok poşet dağıttım…

Dertlinin, fakir fukaranın yanında yani…

Ne kadar eğitim düzeyinizi yükseltirseniz yükseltin. Toplum içindeki her insan hakkını aramaz. Arayamaz. Adalete herkes ulaşamaz. Hep bir hakem ararız. Reislik makamı budur. Sessiz çoğunluk diyoruz ya mazlumun, sessiz çoğunluğu her kesimin sessiz çoğunluğunun belki de sesi. Üzülerek söylemeliyim ki; mafyalaşma konusunda da onların adları suistimal edildi.

(Söyleşinin tamamını aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz)

Zaman

Paylaş.

Yanıtla