Barolar Birliği'nden Tiyatroculara Hukuki Destek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Kültür Bakanlığı’nın, ortak paydaları ‘Gezi direnişine’ destek vermek olan bazı özel tiyatrolara yardım vermemesi nedeniyle çoğu tiyatrocu olan bazı sanatçılar Taksim Hill Otel’de Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile bir araya geldiler.

TBB Başkanı Feyizoğlu, sayıları son derece az olan tiyatro alanındaki sanatçılara iktidarın bu tepkisinin, iktidarın sanatçılardan duyduğu korku ve kaygıdan kaynaklandığını ifade ederken, Türkiye Barolar Birliği’nin bu süreçte sanatçılara etkin hukuk desteği vereceğini, TBB Kültür Sanat Komisyonu ile Emek Komisyonun süreç boyunca tiyatronun, tiyatrocunun yanında olacağını vurguladı. TBB Başkanı bu konuda açılacak davalar konusunda zaten üzerlerine düşeni yapacaklarını, dilekçe yazımı, mevzuat taraması konusunda katkıları olacağını, alanında uzman idare hukuku akademisyenlerinden destek alınacağını, uluslararası bağlantılar kurularak konunun geniş boyutlu tartışılmasını sağlayacaklarını ifade etti.

 
bbb

TBB Başkanı, sorunun ele alınırken sadece Kültür Bakanlığı yardımlarının kesilmesi ile ilgili bir hukuk mücadelesi ile yetinilmemesini ve sanatçılarla birlikte bu eylemlilik sürecinin Cumhuriyet değerlerine yapılan saldırılara ortak bir karşı koyuşa dönüşmesini, bunun için birlikte mücadele edilmesini ve ülkenin bu bilinçle 2023’e taşınması gerektiğini ifade etti.

Kendilerini sanatçılar girişimi olarak adlandıran bazı sanatçıların da katıldığı toplantıda, girişim adına söz alan Ataol Behramoğlu, AKP iktidarında sanata yönelik saldırıların heykele ‘ucube’ dendiği dönemden beridir gitgide artarak devam ettiğini, bunun gericilik olduğunu, bütün kültür ve sanat alanının tasfiyesinin söz konusu olduğunu vurgularken, gericilik ve gericilikle mücadele meselesinin aslında toplantıya katılan sanatçıların farkında olduğu bir konu olduğunu ve bu nedenle tartışmanın soyut ilerlememesi gerektiği hakkında uyarılarda bulundu. Nedim Saban ve Orhan Aydın’da Türkiye Barolar Birliği ile sanatçılar arasında nasıl bir işbirliği olacağının somutlaştırılması gerektiği konusunda görüşlerini ifade etti.

 
bbbb

Oyuncular sendikasını temsilen katılan Avukat Sera Kadıgil, meclisteki konu ile ilgili mevzuat taslak metni ile ilgili belirsizliklerin olduğunu, bu konuda CHP’li vekillerin bile kendilerini arayarak taslak hakkında bilgilerinin olup olmadığını sorduklarını, siyasetçilerin dahi aciz kaldığı böyle bir ortamda Baro’nun özellikle yasa taslağı konusunda daha etkin çalışması gerektiğini ifade etti.  Diğer yandan konu ile ilgili birçok sanatçı ve yönetmenin avukata ihtiyaç duymasına rağmen bu konuda çalışan hukukçuların az olmasından şikayet etti ve Barolar Birliğinden bu konuda destek talep etti.

Bunun üzerine TBB Başkanı Feyizoğlu, Türkiye Barolar Birliği’nin sanatçılar girişimi ile bir protokol imzalamaya hazır olduğunu ifade etti. TBB’nin sanatçıların yanında olacağını ve bu süreçte tüm hukuki desteği vereceğini ifade eden TBB Başkanı, gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından önerilen ortak bir günde dilekçelerin Mahkemeye birlikte verilmesini, bununla beraber sanatçılar girişimi ile birlikte hazırlanacak bildiriyi bu dilekçe verme işlemi esnasında basın önünde kamuoyuna açıklamayı teklif etti ve bu teklif sanatçılar tarafından kabul gördü.

Öte yandan sorulan sorulara cevap veren TBB Başkanı tiyatro oyunlarının  ‘genel ahlak’ a uygun olup olmamasının tartışılamayacağını, böyle bir uygulamanın yönetmeliğe, kanuna, anayasaya, taraf olunan uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna değindi.

Müge Uyar – Fırat Kuyurtar / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla