Beethoven ile Modern Dans!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft64_mf1869505Zeynep Tanbay’ın Beethoven’ın besteleri üzerine koreografisini yaptığı ‘Symbiosis’in prömiyeri bu akşam Haliç Kongre Merkezi’nde.

Borusan Filarmoni’nin düzenlediği Beethoven Festivali, bu akşam bir dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Türkiye ’de modern dansın önemli ismi Zeynep Tanbay’ın Beethoven’in Yaylı Çalgılar Dörtlüleri üzerine koreografisini yaptığı son yapıtı ‘Symbiosis’in prömiyeri bu akşam Haliç Kongre Merkezi ’nde. Eserde müzikleri ise başarılı konserlere imza atan Borusan Quartet seslendirecek. İlk kez dans içeren bir projede yer almanın heyecanını yaşayan Borusan Quartet, daha önce benzerine pek rastlanmayan bu gösteriye şahit olmaya davet ediyor: “Beethoven ve modern dans, hem de canlı performansla daha önce bir araya geldi mi bilmiyoruz, belki de bu anlamda bir ilk yaşanacak. Bu sebeple herkesi yepyeni bir projeye şahit olmaya davet ediyoruz. Daha önce dans içeren bir projede yer almamıştık. Zaten bu ve benzeri projeler çok özgün yaklaşımlar, dünyada bile örneğine nadiren rastlanıyor.”

Zeynep Tanbay’ın modern dans konusunda önde gelen bir isim olduğunu vurgulayan Borusan Quartet üyeleri, “Bu anlamda başından itibaren yola güvenle çıktık. Koreografiyi izlediğimizde ortaya çıkan işin çok heyecan verici olacağını gördük. Biz de bu heyecanla her anı çok rahat geçen çalışmalarımıza başlamış olduk” diye konuşuyor.

Performans ve klasik müziği bir araya getiren ‘Symbiosis’te dansçılar koreografiyi aynı zamanda Borusan Quartet’in de hocası olan dünyaca ünlü Alban Berg Quartet’in kaydından dinleyerek çalışmış. Esen Kıvrak (1. keman), Olgu Kızılay (2. keman), Çağ Erçağ (viyolonsel), Efdal Altun’dan (viyola) oluşan Borusan Quartet, hazırlık sürecini “Kayıt olduğu için, her defasında şaşmaz tempolara alışmış olan dansçıların küçük tempo değişikliklerinden etkilenip etkilenmeyecekleri başta önümüzdeki tek soru işaretiydi. İlk provalarda bu durum hepimizi biraz etkilese de tempoda uyum sağlamak için karşılıklı uzlaşma ve fedakârlıkla doğru sonuca ulaştık. Aslında bu bizim için de oldukça zor bir durum çünkü hiçbir grup böylesine derin ve zor bir müziği her defasında şaşmaz his ve tempolarda çalamaz; bununla birlikte, hem Zeynep Tanbay hem de dansçılarla örtüşen enerjilerimiz sayesinde bu zorluğu rahatça aştık” sözleriyle anlatıyor.

Zeynap Tanbay Dans Project’in ‘Symbiosis’i bugün ve yarın 20.00’de Haliç Kongre Merkezi’nde. Gösterinin biletleri 50 ile 100 lira arasında değişiyor.

 Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.