Bu Hamlet Başka!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İhsan Ata

Kemal Aydoğan’ın ezber bozan Hamlet yorumunu geçtiğimiz günlerde yeni açılan Moda Sahnesi’nde izledim. Öncelikle uzun tadilatın ardından eski Moda Sineması’nı sahneye çevirerek büyük bir özveri gösteren Kemal Aydoğan ve dostlarını kutlarım. Bu zamanda böyle bir risk almak büyük cesaret ister gibi klişelere girmeden yeni mekanın hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim. Shakespeare’in ustalık eseri Hamlet’i Onur Ünsal ve Emre Adıyaman ikilisi çevirmiş. Kemal Aydoğan’ın yönetip sahne tasarımını Bengi Günay’ın, ışık tasarımını ise İrfan Vanlı’nın üstlendiği oyunda Onur Ünsal, Esra Kızıldoğan, Kübra Kip, Murat Tüzün, Timur Acar, İhsan Ulaş Torun, Çağlar Yalçınkaya, Hasan Demirtaş ve Alper Baytekin rol alıyor.

Yeni sezona üç oyunla giren (Hamlet, Bütün Çılgınlar Sever Beni ve çocuk oyunu Palyançolar Okulu) Moda Sahnesi’nde büyük salonunun yanı sıra bir sinema salonu birde stüdyo sahnesi var. Ayrıca geniş bir fuayesi, kitapçısı ve şirin kafesi bulunuyor. Bağımsız sinema gösterimlerinin yanı sıra konserlere de ev sahipliği yapan mekanın kısa sürede Kadıköy’ün gözbebeği olacağından hiç şüphem yok.

İtiraf etmem gerekirse Kemal Aydoğan’ın Oyun Atölyesi’nde birçok rejisini izlemiş ve büyülenmiş biri olmama rağmen ilk duyduğumda “yine mi Shakespeare”, “nedir bu Shakespeare ısrarı” noktasında bir ön yargı oluşmadığını söyleyemem. Oyunun yüzyıllardır sahneleniyor oluşu ve benim onlarca farklı versiyon izlememin yanı sıra “yeni yazarlar sahnelenmeli” konusunda ki kıvranışlarımı bir kenara bırakıp hem oyunu izlemek hem de bir hayırlı olsun demek için Moda Sahnesi’nin yolunu tuttum.

Dünyanın en çok sahnelenen oyunlarından biri olan Hamlet’i tekrar sahneye koymak için belli bir nedeninizin ve söyleyecek sözünüzün olması kaçınılmazdır. Birebir metine bağlı kalarak klasik formlarla Hamlet’i izlemek eminim benim gibi birçok kişiye de fenalık geçirtir. Bugün ülkemizde klasik tragedya sahnelemek beraberinde ön yargı ve bir takım dezavantajlar barındırmasına karşın Kemal Aydoğan’ın ezber bozan yorumu seyirciyi daha salona girer girmez şaşırtarak bertaraf etmeyi başarıyor. Dekor, kostüm, ışık ve en önemlisi çeviriyle birlikte reji müthiş bir uyum içerisinde ilerlemiş.

Oyunda, anlatılan hikayeden çok nasıl anlatıldığı üzerinde durulmuş. Metin bütünlüğü bozulmadan klasik tragedya anlayışından uzaklaşarak modern bir forma dönüştürülmüş. Aynı zamanda oyunun tarihsel sürecine dokunulmadan dekor, kostüm, metin ve reji yorumuyla güncellenerek bambaşka bir Hamlet çıkmış ortaya. Domino taşları gibi birbirinden destek alan dekor, kostüm, metin ve bunları bir potada eriten rejinin yorumunda herhangi bir taşı çekerseniz yıkılacak nitelikte. Her biri oyunun kilit noktasını oluşturan hayati görevler üstleniyor.

Aydoğan’ın güncel yorumunda en önemli öğe hikayenin canlı tutulmasında yatıyor. Tarihsel akış bozulmadan, karakter bütünlüğü zarar görmeden, sade ve akıcı bir üslubun epik anlatımla harmanlanması, ayrıca efsane replik “Olmak ya da Olmamak” –mek-mak mı yoksa –memak şeklinde değiştirilmesi oldukça özgün bir bakış açısı olmakla beraber değişen tiyatro algısını da destekliyor.

Bengi Günay’ın oldukça çarpıcı dekor tasarımında açık tabut konulması, karakterlerin oyun boyunca sahnede olması, birçok sahnenin neredeyse eş zamanlı oynanması, sahnesi olmayan karakterlerin tabutlarında beklemesi, Hamlet: Ütopya, Claudius: İhtiras, Ophelia: İtaat, Polonius: Menfaat, Horatio:Felsefe, Gertrude: Şehvet, Learties: Hırs yazılı her tabutta karakteri simgeleyen sıfatlarla belirtilmesi,  kostümlerin güncel olması ve karakteri engellememesi, İrfan Vanlı’nın tasarladığı ışığın oyun içerisinde ki uyumu… Her anlamda özgün ve müthiş bir birliktelik!

Şüphesiz en çok reaksiyon alan hatta oyuna ismini veren Hamlet karakterinde Onur Ünsal’ın performansı diğer oyuncuların bir adım önüne geçmiş gibi gözükse de bütün oyuncuların Hamlet karakterini beslemek için canla başla mücadele ettiği müthiş bir takım oyunculuğu var ortada. Hamlet’te Onur Ünsal, Gertrud’da Esra Kızıldoğan, Ophelia’da Kübra Kip, Polonius ve Osric’te Timur Acar, Claudius’ta Murat Tüzün ve diğer rollerde İnan Ulaş Torun,  Çağlar Yalçınkaya, Hasan Demirtaş, ve Alper Baytekin’de oluşan oyuncu kadrosu muhteşem bir uyum var içerisinde.

Toparlamak gerekirse; Kemal Aydoğan önderliğinde noktasından virgülüne her anlamda çok titiz bir işçilik çıkmış ortaya. Alışılagelmiş tüm kalıpları yıkıp seyircinin dimağını zorlayarak bambaşka bir Hamlet yaratan başta Kemal Aydoğan ve Moda Sahnesi ekibi olmak üzere bu oluşumda yer alan/ katkısı olan herkes tek tek alkışlanmayı hakkediyor kesinlikle.

Not: Yılın son oyunlarını 28 Aralık 2013 Cumartesi günü saat 20.30 ve 29 Aralık 2013 Pazar günü saat 17.00’de Moda Sahnesi’nde izleyebilirsiniz. Adres: Caferağa Mah. General Asım Gündüz Cad. (Bahariye Cad.) Halil Etham Sk. No: 34/27 Kadıköy / İstanbul (Eski Moda Sineması) 0216 330 58 00 / www.modahsanesi.com

OYUNUN KÜNYESİ

Hamlet

Yazan: William Shakespeare

Çeviren: Onur Ünsal – Emre Adıyaman

Yöneten: Kemal Aydoğan

Sahne Tasarımı: Bengi Günay

Işık Tasarımı: İrfan Varlı

Oyuncular: Onur Ünsal, Esra Kızıldoğan, Kübra Kip, Murat Tüzün, Timur Acar, İnan Ulaş Torun, Çağlar Yalçınkaya, Hasan Demirtaş, Alper Baytekin

Yönetmen Asistanları: Yağmur Mısırlıoğlu, Ferhat Asniya, Emre Adıyaman, Berfin Orman

Hareket Çalışması: Janbi Ceylan, Yeşim Coşkun

Ses Çalışması: Volkan Zambak

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: İhsan Ata

Yanıtla