Buenos Aires’te Tango Queer: Dansçılar Rolleri Değişebiliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / Buenos Aires’teki Tango Queer ve diğer popüler etkinlikler, gey ve lezbiyen tango meraklılarına ve aynı zamanda dansın geleneksel heteroseksüel toplumsal cinsiyet rollerini tecrübe etmek isteyen karşı-cinsellere hitap ediyor.

Los Angeles Times. 4 Ekim 2013, Çeviri: Piri Kaymakçıoğlu

la-la-fg-adv-argentina-tango01-jpg-20131003

Buenos Aires’te Tango Queer’de dans edenler dansın iki rolünü de öğrenebiliyor. (Alejandro Gabriel Lopez)

Daniel Frago dans pistinin kenarında küçük bir masada elinde bir fincan kahvesiyle tango sanatını anlatıyor.

55 yaşındaki kuaför: “Konu erkek ve kadın değil, yönlendiren ve yönlendirilen.”

Frago, Tango Queer’in doğuşunu kutlamak için kadınların kadınlarla, erkeklerin erkeklerle özgürce dans edebildiği haftada bir yapılan partinin sekinci yıldönümüne gelmiş.

Bu parti, gey ve lezbiyen tango meraklılarına ve aynı zamanda dansın geleneksel heteroseksüel toplumsal cinsiyet rollerini tecrübe etmek isteyen karşı-cinsellere hitap eden Buenos Aires’teki birçok popüler etkinliklerden biri.

Organizatör Mariana Docampo: “Burada baskın bir erkeğin liderlik ettiği ve pasif bir kadının takip ettiği şeklinde bir beklenti yok, herkes istediği partnerle istediği rolde dans edebilir.”

Docampo, Tango Queer’i 2005 yılında, bir gey arkadaşı kendi tango salonunu açtıktan birkaç yıl sonra  kurdu. Docampo, bir edebiyat öğretmeni ve yıllarca tango çalışmış mükemmel bir dansçı olarak erkek partnerinin hareketlerini takip etmekten sıkılmış ve ayrıca “Kadınlarla dans etmek istedim” diyor.

Onunkine benzer partiler dünyada San Francisco, Seattle ve Stockholm dahil birçok şehirde ortaya çıktı. Benzer festivaller New York, Hamburg ve Berlin’de yapıldı.

Docampo’nun salonu tangoya 150 yıldır ev sahipliği yapan tuğla kaldırımlı San Telmo’da bir binanın ikinci katında bulunan bir gecekulübünde açılmış. İlk olarak barlarda ve genelevlerde yoksul Avrupalı ve Afrikalı göçmenler tarafından dans edilen tango, sonra üst sınıflar arasında da popüler oldu ve New York ve Paris gibi şehirlerde de can buldu.

Tango dünyanın en şehvetli dansı olarak anılıyor ve aldatıcı bir şekilde basit görülebiliyor: İki partner sıkıca sarılmış şekilde bir dans pistinde yürüyorlar. Ancak belirlenmiş bir adım yok, ki birçok dansçı dansın bir sonraki adımında ne tarafa yönleneceğine dair jestlerini öğrenmenin yıllar hatta onyıllar aldığını söylüyor.

Docampo’nun gecesi opsiyonel bir ders ile başlıyor. Gecede, ışıl ışıl aydınlatılmış pisti yaklaşık 20 çift doldurmuş durumda Docampo’nun yeni gösterdiği bir adımı dikkatlice taklit ediyorlar. Docampo, bir dansçının postürü ve siyah saç lüleleriyle, elleri kalçasında çiftleri izliyor.

İki adama “Aranızda bu kadar mesafe olmasına gerek yok” şeklinde seslendikten sonra bir erkek-kadın çifte “Bacaklarınızı bükmeyin” diyor ve kendi omuzlarına iki kez vurup açıklıyor: “Her şey burada.”

Ders hem yıllarca deneyimi olan bölge insanlarının hem de İspanya ve Polonya gibi çok uzaklardan gelenlerin ilgisini çekiyor. Amerika’dan tatile gelen bir erkek çift daha az becerikli bir çifte kafa sallıyor ve içlerinden birisi duyulacak bir ses yüksekliğinde “Onlardan daha iyiyiz” diyor.

Docampo’nun partisi genç Arjantinliler arasında tangoya duyulan ilgide bir canlanma olmasının ve şehrin gey turizminin başkenti şeklinde büyüyen ününün hayrını görüyor.

Arjantin eşcinsel evliliği 2010 yılında yasal hale getirdi ve Buenos Aires şimdi pansiyonlarının, tur şirketlerinin ve apartman kiralama servislerinin eşcinsel gezginlere hizmet etmesiyle iftihar duyuyor. Cam tabanlı bir havuzu ve ikramlık kondomlarıyla Axel isimli butik otel kendini “hetero-dostu” olarak tanımlıyor.

Docampo’ya göre toplumun kenar bölgelerinden doğmuş bir dansın şimdi gey topluluğu tarafından benimsenmesi yerinde bir durum. Docampo, tangonun eski zamanlarında salonda bir kadını dansa kaldırmak için etrafta gezinmeden önce erkeklerin hareketlerini başka bir erkekle alıştırma yaptıklarını belirtiyor.

Gece yarısından biraz önce – Buenos Aires’te geç başlıyor işler – geleneksel bir tango orkestrası sahneye çıkıyor: Bir piano,  kemanlar ve üç akordiyon.

Pist hızla dansçılarla doluyor. Bir kadın bir başka kadına elini uzatıp soruyor: “Yönlendirmek ister misin?”

Lilian Ivachow elinde bir Malbec şarabı dansa karışmadan izliyor. 15 yıldan fazla süredir tango yapan bir film eleştirmeni olan Lilian, Tango Queer’e tangoda liderlik rolünü öğrenmek için birkaç ay önce gelmiş.

“İyi bir dansçı olmak istiyorsan iki rolü de bilmelisin” şeklinde açıklıyor.

Meğerse geleneksel olarak erkekler tarafından icra edilen rolü tercih ettiğini bulmuş. “Erkek rolü daha aktif, daha yaratıcı. Dansı o yürütüyor.”

Rahatsız yüksek topuklular giymenin de daha az özendirici olduğunu belirtiyor. Bu gece siyah tayt ve askeri stil botlar giymiş.

Kuaför Frago’ya göre hem erkek hem de kadın rolleri hoşuna gidiyor. Sadece birkaç ay önce bir erkek arkadaşı onu Tango Queer’e davet ettikten sonra dans etmeye başlamış. İlişkileri bitmiş ama dans sevdası bitmemiş.

 “Bazı insanları fethediyor” şeklinde açıklıyor. “Beni fethetti.”

Paylaş.

Yanıtla