Ege Sanatçılar Girişimi Basın Bildirgesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

imagesMimesis Haber / [Yeni Kurulan Ege Sanatçılar Girişimi’nin yayınlanan ilk bildirgesini okuyucularımızla paylaşıyoruz.]

İzmir’de ve Ege’de yaşayan, değişik sanat dallarında eser  veren sanatçılar olarak bir araya gelip oluşturduğumuz EGE SANATÇILAR GİRİŞİMİ,  “alnında ışığı ilk hisseden” insanlar olan sanatçıların,  izleyen göz,  işiten kulak, değerlendiren akil, yorumlayan bilinç ve söyleyen dil demek olan özgür kimliklerinin ortak yansıması olacaktır..

Sanata ve sanatçıya karşı yapılan saygısızlıklar, bugün, onun özgürlüğüne doğrudan müdahale noktasına ulaşmıştır. Yapılan, yapılmakta olan ya da sergilenen pek çok eser, kimine “ucube”  denilerek, kimine tükürülerek, kimi farklı yöntemler kullanılarak yok edilmiştir,  yok edilmektedir.

Sanatçının üretme ve ortaya eser koyma hakkı elinden alınmaktadır.

Fazıl Say örneğinde olduğu gibi, iktidarın rüzgârını arkasına almamakta kararlı, ona karşı yürüyüşünü devam ettiren pek çok sanatçı, türlü tehditlerle karşı karşıyadır. Sanatçılara, düşün insanlarına, gazetecilere ve yazarlara adli mekanizma çalıştırılarak, sudan bahanelerle türlü cezalar verilmekte ve özgürlükleri ellerinden alınarak, kendilerine kan kusturulmaktadır.

Özgürce düşünme, söz söyleme ve eser verme hakkı her gün yeniden çiğnenmektedir.

Son olarak, Devlet Tiyatroları’nın, Devlet Opera ve Balesi’nin, Devlet Senfoni Orkestrası’nın ve benzerlerinin kapatılmak istenmesi söz konusudur; bir başka deyişle, devletin sanattan el çekmesi gündemdedir.

Sanat üreten ve sanat politikalarına yön veren kuruluşlar ve sanatçılar, bir ülkenin en kıymetli varlıklarındandır. Onlar demokrasinin gereği, aydınlık Türkiye’nin geleceği ve teminatıdır. Onları tehditle, ödenekleri silah olarak kullanmakla sindirmek ya da susturmaya çalışmak, yalnızca sanat ve sanatçıyı değil tüm ülkeyi sindirmeye ve susturmaya çalışmaktır. Bu, sanatın özgür kimliğiyle asla bağdaşmayacak, hiçbir demokratik düzende görülmeyecek, faşizan bir yöntem ve tehdittir.

Sanat ve sanatçı özgürdür, özgür kalmalıdır.

Sanata ve sanatçıya müdahale, temel özgürlüklerin yok edilmesinin özetidir. Çünkü sanatçı ve yarattığı eser, toplumun asal kimliğidir, özüdür.

Sanatçının alnında ışığı artık hissetmemesi istenen, boyun eğip susması ve biat etmesi beklenen, ancak diktatörlüklerde görülebilecek sınırlamalar ve yaptırımlarla karşı karşıya bırakıldığı bir dönemi yaşıyoruz.

Yarınlara yüz akıyla çıkılacaksa, bu, öncelikle sanatla, kültürle, düşünle ve bilimle olacaktır. Ayrıca sanat, herkes için gereklidir; tıpkı adalet gibi!

Sanat ve sanatçı özgürdür, özgür kalacaktır.

Her türlü baskıya, sonuna kadar karşı çıkacağız.

Işıklı yaşam, bizim ellerimizdedir. Onu koruyacağız ve geliştireceğiz.

 
Ege Sanatçılar Girişimi Yürütme Kurulu: Devrim DEMİRAL- Hüseyin YURTTAŞ- Mehmet BOZTAŞ- Mustafa YILDIZ- Rüchan GÜLER- Serap TELÖZ- Yunus KIRILMIŞ
 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.