Galataperform' dan Bildiri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

indirMimesis Haber/Galataperform Özel Tiyatrolara yapılan yardımlara ilişkin son dönemdeki uygulamaya dair aşağıdaki bildiriyi yayınladı.

“Kamuoyu ve Basının Dikkatine;

Özel Tiyatrolara verilen Ödenek Hakkında Bildiridir.

Bir tiyatro olarak siyasi konularda görüş bildirmektense yaptığımız işlerle fikir belirtmeyi tercih etmemize rağmen, son dönemde Türkiye topraklarında var olan ve süregelen gelişmelerden dolayı kendimizi açıklama ihtiyacı duyuyoruz. Bu bildiri, bu sebeple yazılmıştır. 
GalataPerform/Ve Diğer Şeyler Tiyatrosu, Kültür Bakanlığı’nın her sene Özel Tiyatrolar için ayırdığı ödenekten son 5 yıldır yararlanan alternatif, bağımsız, özgür ve yenilikçi duruşunu koruyan bir tiyatrodur. Çizgisi hiçbir zaman değişmemiştir ve değişmeyecektir.
Hayatta ve sanatta özgürlük, temel bir ihtiyaçtır. Siyasi tercihler üzerinden yapılan sanatsal değerlendirmeleri kesinlikle özgürlük haklarının ihlali olarak görüyoruz. Bu kapsamda ülke tiyatrosuna yüksek değerler katmış köklü tiyatrolarımızın, belirli siyasi görüşlerden dolayı destekten faydalanamadığı söylenen grupların ve senelerdir üretimlerinden ödün vermeden ayakta kalma mücadelesinde direnen ama destekten faydalanamayan bağımsız ve genç tiyatroların, 2013-2014 tiyatro sezonunu kapsayan ve devletimiz tarafından ayrılan bütçeden yararlanamamasını kınıyoruz. Aynı düzlemde bu ödenekten yararlanan firma ve kuruluşların hangi teatral sebep ve kriterler göz önüne alınarak seçildiğinin Türk tiyatrosunun geleceği ve adaletli bir sistemin işlemesi açısından araştırılmasının gereğini elzem görüyoruz. 
Tüm dünyada temel kriterinin sanatsal duruş, nitelik, sosyal katkı ve ulusal ve uluslar arası başarı olan bu tür desteklerin ülkemiz yetkililerince suiistimal edilmesi ihtimalinden duyduğumuz kaygı ve güvensizlik ortamını yansıtmak istiyoruz. 
Devletin elinde olan ve halkın emaneti olan finansal gücün ayrımsız bir şekilde tiyatroların sanatsal ilerlemeleri için kullanılması gerektiğini, desteği alan, almayan herkesin üzerinde oluşan baskı ve sansür ortamının sağlıklı olmadığını belirtmek isteriz. 
Son olarak bize bu sene ayrılan destekle, önerdiğimiz oyunu, sanatsal ve evrensel bakış açımızdan ödün vermeden, bize önerilen kurallar çerçevesinde sahneleyeceğimizi bildirmek isteriz. Bunun yanı sıra bu bildiri, bu sene Kültür Bakanlığımızın desteğinden yararlanamayan ve bizimle çalışmak isteyen kardeş bir tiyatroyla işbirliği yapmak için açık bir çağrıdır. 
Saygılarımızla,
GalataPerform/Ve Diğer Şeyler Tiyatrosu adına
Yeşim Özsoy Gülan”

Paylaş.

Yanıtla