Kerala'da Festival

Pinterest LinkedIn Tumblr +

UnknownSakin manzaraları, dingin akarsuları, antik tapınakları, sinagog ve kiliseleriyle Kerala’da din bilinci tıpkı Hindistan’ın güneyine yakışır şekilde günlük yaşamın içinde yer alıyor. Güneş batarken tapınak festivali kapsamında davullar çalınmaya başlıyor. Tüm gece süren festival, binlerce lambası, filleri ve 250 kişilik orkestrasıyla göz dolduruyor. Kathakali’de gece yarısı başlayan geleneksel tapınak dansı performansı ise halk tarafından 450 yıldır beğeniyle izleniyor. Dönem Shakespeare’in Avrupa’da oyunlar yazdığı tarihe denk geliyor. Hikayeler ise Ramayana ve Mahabharata destanlarından alınarak danslara uyarlanıyor.

Kathakali dansçılarından biri performanslarını; ‘‘Kathakali kelime anlamı olarak oyun anlatımı demek. Yüz mimikleri, dışa vurumları müzikle birlikte veriyoruz ve duyguları kostüm ile makyaj ile destekliyoruz. Burada dansçılar asla konuşmuyorlar, tüm duygularını mimik ve vücut hareketleriyle belirtiyorlar’‘ sözleriyle ifade ediyor.

Mimikler şiddet öfke, komedi ve içtenlik gibi duygu durumlarını ifade ediyor. Performans için hazırlıkla perdeler açılmadan saatler önce, başlıyor. Makyaj yapımında kullanılan renkler ise tamamen doğal yollardan, bitki köklerinden elde ediliyor.


Her zaman erkekler tarafından canlandırılan Kathakali dansının geleneklerini günümüzde Rajini gibi kadınlar değiştiriyorlar.

Kathakali sanatçısı Ranjini nasıl dansa başladığını anlattı:
‘‘Babam çok ünlü bir Kathakali sanatçısıydı. O yüzden bu sanatı çocukluğumdan beri tanıyorum. Kendim de birkaç dans hareketini izleyerek öğrenmiştim. Babam merakımı gördüğünde bana bu dansı öğretmeye başladı. Ben de aynı şekilde baka öğrencilere ders verdim. O sıralar sadece 5 yaşındaydım.

Kathakali erkek egemen bir dans gösterisi. Bir kadın olarak çok çalışmanız lazım ve tapınak dansını doğru ifade etmeniz gerekiyor. Tüm gece boyunca bu dansı tekrar edemezseniz gurubun dışında kalırsınız. Kerala dansını icra eden çok ünlü kadınlar bulunmuyor. Bu dansı gizlice öğreniyoruz. Kendimizi kanıtlayıp tanınıyoruz. Bu durum Kathakali dansının kadın sanatçıları için de geçerli.’‘

Günümüzde bir saatlik tiyatro gösterileri turistlerin ilgisini çekerken, tüm gece süren ve sabahın ilk ışıklarıyla sona eren tapınak dansı Hindistan’ın güneyinde beğeniyle takip ediliyor.

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.