Taksim'de Tiyatroya Yer Yok

Pinterest LinkedIn Tumblr +

490-254[Beyza Kural’ın Bianet’te yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]İstiklal Caddesi’nde binalar otele dönüşüyor, tiyatro sahneleri yeni yer bulma çabaları içinde kalıyor. Olivya Han’daki İkinci Kat bunların sonuncusu. Kurucularından Marçalı, “Sanat yapmaya fırsat bırakmıyorlar” diyor.

Taksim’deki dönüşüm kitapçıları, tiyatro ve sinema salonlarını yok etmeye devam ediyor. Alışverişi merkezi inşaatı devam eden Taksim Sahnesi, protestolara rağmen yıkılan Emek Sineması, kapanmak zorunda kalan kitapçılar bunlardan sadece bir kaçı.

İstiklal Caddesi’nde sayıları artan otellere şimdi de Olivya Han ekleniyor. Tiyatro topluluğu İkinci Kat’ın Olivya Han’daki, pek çok tiyatro topluluğuna da ev sahipliği yapan yeri de bu nedenle kapatılıyor.

bianet’e konuşan İkinci Kat’ın kurucularından Sami Berat Marçalı, İkinci Kat’ın yeni mekanlarında faaliyetlerini devam ettireceğini söylerken, İstiklal Caddesi’ndeki dönüşümde rantın öncelikli olduğuna dikkat çekti ve bu durumun “sanat yapmaya fırsat bırakmadığını” söyledi.

“Sanat yapmaya fırsat bırakmıyorlar”

Marçalı, İkinci Kat kurulduğu 2010 yılından bu yana Olivya Han’da olduklarını, binanın üç katını kaplayan kafenin kapanmasıyla geçtiğimiz yıl bina sahiplerinin binanın dönüşümüne dair kendilerini bilgi verip, sözleşmeyi uzatmayacaklarını söylediğini anlattı.

Bunun üzerine Karaköy’de yeni bir mekan açtılar. Marçalı, geçen bir yılda bina sahiplerinin gerekli izinleri topladığını ve otele dönüşüme başlandığını söylüyor. İkinci Kat, Olivya Han’da son oyunlarını oynuyor.

Marçalı’ya İstiklal Caddesi’ndeki dönüşümü ve bunun sanata yansımasını soruyoruz. “Talimhane’ye yaptıkları gibi burayı da daha çok butik otel ve restoranların olduğu turistik bir mekan haline getirmeye çalışıyorlar” derken kültürel faaliyetlerin başka yerlere taşındığı bir yer olmaya yöneldiğini anlatıyor.

“Bu bir yandan da rant meselesi, otelle daha çok para kazanacaklarını düşünüyorlar. Ki öyle olacak, belki bizim kiramız günlük kazançlarına dönüşecek. Bu bana acımasız ama normal bir süreç olarak geliyor.”

“Olivya Han başladığımız yerdi”

Olivya Han’ın 1900’ler başında kurulmuş 2. dereceden tarihi eser olduğunu belirten Marçalı, böylesi bir yapı içinde oyun oynamanın farkından söz ediyor.

“Olivya Han’ın kendine ait bir dokusu var. Tarihi eserin içinde oynamak da oyun izlemek da çok başka bir şey. Ama dediğim şartlardan dolayı başka bir şekle evriliyor ve sanat yapmaya fırsat bırakmıyorlar.

“Kendi çabamızla yeni bir yer bulduk. Karaköy’deki mekan daha geniş, seyirci kapasitesi yüksek ama Olivya Han hem yapı olarak özel, hem de bizim kurulduğumuz, başladığımız yer. Diğer mekanlarımızda oyunlarımız devam edecek ama Olivya Han’a veda etmekten dolayı üzgünüz.

İkinci Kat, Karaköy’deki ve Aznavur Pasajı’ndaki iki yerinde faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek. Olivya Han’da ise haftaya cumartesiye dek son on oyunlarını oynuyorlar. Barselo ve Disosya oyunları ise Olivya Han’la birlikte sonlanacak.

Bianet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.