Tiyatroda Müzikal Rüzgârı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

7

[İlker Gezici’nin Sabah Gazetesinde yayınlanan yazısını paylaşıyoruz.]

Eskiden “masraflı” olduğu için kaçınılan müzikli oyunlar, İstanbul’da tiyatro topluluklarının yeni gözdesi oldu: Sezonun en iddialı yapımı ise Engin Alkan’ın yazıp yönettiği Huysuz…

Kalabalık kadrosu ve yüksek prodüksiyon masrafı sebebiyle eskiden yapımcıların kaçındığı müzikli oyunlar, ses getirmek isteyen çeşitli tiyatro topluluklarının vazgeçilmezi oldu. Örneğin, Haldun Dormen 55 yıl önce sahneye koyduğu Türkiye’nin ilk müzikali olarak bilinen “Sokak Kızı İrma”yı yeniden izleyiciyle buluşturdu. Ragıp Savaş ve Fürüzan Aydın’ın başrolünü paylaştığı oyun, Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda sahneleniyor.

5 FARKLI MOLIERE

Geçen hafta sahnelenmeye başlayan Aysa Prodüksiyon’un sahneye koyduğu “Huysuz” müzikali kısa zamanda en çok ses getiren oyunlardan biri oldu. Engin Alkan’ın 5 farklı Moliere komedisinden yola çıkarak yazıp yönettiği ve Büşra Pekin, Gülhan Tekin, Deniz Uğur gibi isimlerle sahneyi paylaştığı oyun, kadrosu kadar dansları ve kostümleriyle de dikkat çekiyor.

19 OYUNCU ROL ALIYOR

Haldun Taner’in 1964’te yazdığı “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” oyunu İstanbul Büyükşehir Belediye Tiyatrosu tarafından yıllar sonra yeniden sahneye konuldu. Can Doğan’ın yönettiği oyun 19 kişilik kalabalık kadrosuyla iddiasını ortaya koyuyor.

BÜYÜTEN Mİ DOĞURAN MI?

Sezonun dikkat çeken müzikli oyunlarından biri de Sadri Alışık Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu Kafkas Tebeşir Dairesi. Brecht’in yazdığı Barış Erdenk’in yönettiği ve “Çocuğun gerçek annesi doğuran mıdır yoksa onu büyüten mi” sorusuna yanıt arayan oyunda Songül Öden ve Levent Ülgen başrolü paylaşıyor.

ENSTRÜMAN İNSAN SESİ

Bir diğer Brecht yorumu “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı” da öne çıkan müzikli oyunlardan biri. Tiyatroadam’ın sahneye koyduğu, Ümit Aydoğdu’nun yönettiği oyunda 8 oyuncu 36 farklı role bürünüyor ve müzikleri ağızlarıyla akapella olarak yapıyorlar.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.