“3 Kadın Bin Turna” Kadınlar İçin Sahnede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

6Babası yaşında bir adamla evlendirilen çocuk gelin, yitirdiği evladını arayan bir anne ve güvenilir insanların varlığına inanıp tecavüze uğrayan bir başka kadın…

Daha önce yolda, okulda, düğünde, sinemada, barda, pazarda, evde karşımıza çıkan, susan, susturulan, susmak zorunda kalan kadınlardan yalnızca üçü… Kadına dair bir beden tiyatrosu, “3 Kadın Bin Turna”; 14 Ocak 2014, Salı akşamı 20:30’da Emek Sahnesi’nde, susmamak, susturulmamak, susmak zorunda kalmamak için perdelerini açıyor!

Daha önce yolda, okulda, otobüste, manavda, kafede, düğünde, sinemada, barda, pazarda, çarşıda, evde karşılaştığımız kadınların sadece üçü… Biri, babası yaşında adamla evlendirildiği, biri, bir gün ansızın ortadan kaybolan evladını aradığı, biri, güvenilir insanların varlığına inanıp tecavüze uğradığı için; sustular, susturuldular, susmak zorunda kaldılar.

Bir beden tiyatrosu olarak hayata geçen “3 Kadın Bin Turna”; buruşturulup bir kenara atılmış kağıt parçaları gibi, yere düştüğü anda unutulan bu hayatlara dikkat çekmek için yola çıktı. Tiyatro Tatavla’nın ikinci projesi “3 Kadın Bin Turna”; prömiyeri öncesinde başlattığı kampanyayla, dünyanın dört bir yanından kanatlarında, kadınların daha demokratik, barışçıl ve eşit yaşam koşullarına sahip olmasına dair dileklerin yazılı olduğu kağıttan turnalar topladı.

14 Ocak 2014, Salı akşamı saat 20:30’da Kadıköy Emek Sahnesi’nde gerçekleşecek prömiyeriyle perdelerini açmaya hazırlanan “3 Kadın Bin Turna”nın konsepti, rejisi ve koreografisi Arda Alpkıray’a ait. Eraslan Sağlam’ın danışmanlık yaptığı oyunda Ayça Bildik, İrem Erkaya ve Yeşim Egemen Özaydın rol alıyor. Kostümlerini Elif Bayraktar’ın hazırladığı, ışık tasarımını Koray Erhan Doğrul’un yaptığı “3 Kadın Bin Turna” derdini, bedensel anlatımın önde olduğu performansla tiyatro sahnesine taşıyor.

Tiyatro Tatavla; “3 Kadın Bin Turna” projesiyle, kadına yönelik şiddetle ilgili uluslar arası kamuoyu oluştururken aynı zamanda, dünyada tuhaf bir şekilde yoksunluğu hissedilen “Kadına Yönelik Şiddet Utanç Müzesi”nin İstanbul’da açılması için ön ayak olmayı hedefliyor. “3 Kadın Bin Turna” oyununa ait biletler, Emek Sahnesi gişesinden ve MyBilet’ten temin edilebilir.

“3 KADIN BİN TURNA” KAMPANYASI HAKKINDA

2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan atom bombasının ardından, radyasyonun etkisiyle lösemi hastalığına yakalanarak yaşamını yitiren binlerce kişiden biri olan küçük Japon kızı Sadako Sasaki’nin iyileşmesi için kağıttan yapılan bin turna kuşundan esinleniyor. Bir insan hastalandığında, kâğıttan 1000 adet turna kuşu yaparsa, bunu gören tanrıların, bu kişiyi sağlığına kavuşturacağı inancına dayanan bu efsaneden yola çıkan “3 Kadın Bin Turna” projesi, kadınların daha demokratik, barışçıl ve eşit yaşama koşullarına sahip olmasına dair dileklerini, gerçekleşmesi umuduyla, yapacağı kağıttan turna kuşlarının kanadına iliştirirken, turnaların yapımında seyircisini de yardıma çağırıyor.

“3 Kadın Bin Turna”; kadın hayatına ve haklarına dair güzel dileklerin gerçekleşmesi umuduyla, prömiyer tarihine kadar dünyanın her yanından gönderilecek, kağıttan bin turnayı bekliyor. Dileklerini ve isimlerini, kağıttan turnalarının kanadına yazarak Tiyatro Tatavla’ya gönderen seyircilerin gönderdiği kuşlar; oyun süresince fuayede sergilenecek.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.