Sokak Kızı Irma’yı Taksim’e taşıdı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

fft2mm4090235[Haldun Dormen ile Posta gazetesinden  Seral Cumalı bir söyleşi gerçekleştirdi. Bu söyleşinin bir bölümünü paylaşıyoruz.]

Sahnede 60 yıl olmuş. Nasıl geçti 60 yıl?

Harika geçti. Amerika’da Yale Üniversitesi’nde okurken de sahneye çıktığımı düşünürsek 62 yıl oluyor. 1957’de ‘Papaz Kaçtı’ komedisi ile Dormen Tiyatrosu’nu kurdum. Yeni ‘Sokak Kızı İrma’; benim sahneye koyduğum 207’nci prodüksiyonum. Dile kolay. Bakırköy’de bu İrma’yı sahneye koyarken aynı anda İzmir’de de ‘Lüküs Hayat’ı sahneye koydum. İzmir-İstanbul arası mekik dokudum. Hala sahneye çıkıyorum. 60 yılda o kadar çok talebem oldu ki. Sadece şu anda 100 tane var. Yaşlanacak vakit kalmıyor!

‘Sokak Kızı İrma’yı ilk olarak 1961’de Dormen Tiyatrosu’nda sahnelemiştiniz. ‘

Türkiye’de sahnelenen ilk müzikal’ diye geçiyor… Ben onu kabul etmiyorum; o zaman Muhlis Sabahattin’e ve Cemal Reşit Rey’e çok haksızlık olur. Muhlis Sabahattin’in Ayşem’i, Cemal Reşit Rey’in Lüküs Hayat’ı var. Operet deniliyor ama ilk müzikaller bence onların yaptıkları. ‘Sokak Kızı İrma’ için ilk batılı müzikal diyelim. Onu da ben yaptım.

‘Sokak Kızı İrma’yla nasıl tanışmıştınız?

O zaman Betül (Mardin) ile evliydik. Paris’e gitmiştik. Daha önce methini duyduğumuz ‘Sokak Kızı İrma’yı ufacık bir tiyatroda seyrettik. 11 kişilik bir Fransız müzikali; ‘İrma La Douce’ adı. Bayıldık. “Ben bunu Türkiye’de yapmak istiyorum” dedim; 1961’de sahneledim. Adını söylemeyeceğim; bir profesyonel o zaman sahnelediğim İrma’yı seyrettikten sonra; “Broadway’de olsaydı kalabalık ve görkemli olurdu. 11 kişilik olmazdı” demişti. Oysa müzikalin orijinalinde de 11 kişiydi. Şimdi günümüze uyarladığım için bazı karakterler ekledim; bugün sahnelediğim ‘Sokak Kızı İrma’ 15 kişilik.

Bu kez çok farklı bir ‘Sokak Kızı İrma’ seyrediyoruz…

‘Sokak Kızı İrma’yı baştan yazdım. Paris’te değil 2013 İstanbul’unda Taksim- Talimhane’de geçiyor yeni İrma.

Neden böyle bir şey yaptınız?

Daha bize yakın olsun diye. Oldu da. Kimi ilgilendirir şimdi Paris’teki İrma. Yeni İrma bizden biri.

Zamanımıza uygun karakterle günümüze göndermeler de yapıyorsunuz!

Evet. Mesela kocası sürekli AVM’ler yapan bir kadın var. “Benim kocam Gülhane Parkı’nı satın aldı; bütün ağaçları kesip oraya AVM ve otel yapacak” diyor. Tabii çok alkış alıyor.

(Söyleşinin devamını aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

Posta

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.