BGST: Sanatçılar Girişimi’nin Açıklaması Üzerine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

bgstMimesis Haber/ Kültür Bakanlığı’nın “bazı” özel tiyatrolara verdiği fonu kesmesi üzerine pek çok tiyatrocu ve tiyatro grubu bir araya geldi. Bu oluşumun iletişimini sağlamak için “diren tiyatro” adlı bir mail grup oluşturuldu. Geçtiğimiz gün bu mail gruba tiyatro yayıncısı Mustafa Demirkanlı’yı ve kurum olarak BGST’yi hedef gösteren Sanatçılar Girişimi imzalı bir açıklama iletildi. Bu açıklamada BGST “baş olmaya çalışmakla” itham edildi. Ayrıca Sanatçılar Girişimi, kendilerinin yaptıklarını beğenmeyen her yapı ve bireyin mail gruptan ayrılmasını talep etti.

Öncelikle “direntiyatro” mail grubunun çoğu Sanatçılar Girişimi ile bağlantısız, çeşitli kişi ve kurumların üye olduğu bir iletişim zemini olduğunu hatırlatmak isteriz. Dolayısıyla Sanatçılar Girişimi’nin kimin gidip kimin kalacağını dikte ettiren tavrı hem mantık kurallarına hem de demokrasi ve dayanışma kültürüne aykırıdır.

Demokratik ve katılımcı temayüllerin benimsendiği karar alma ve eylemlilik süreçlerinde insanlar, kararlara o kararlardan etkilendikleri oranda dâhil olurlar. Biz de bu yıl bakanlık fonu başvurusu reddedilmiş bir grup olarak, bu politikaya tepki duyan diğer gruplarla ilişki içinde bir eylemlilik geliştiriyoruz. Dolayısıyla Sanatçılar Girişiminin BGST’ye yönelik ithamını kale almadığımızı belirtmek isteriz.

Devlet tarafından tasfiye edilmeye çalışılan seküler tiyatroların ihtiyacı, dayanışmaya zemin oluşturan demokratik ve katılımcı bir muhalefetin örgütlenmesidir. Bunda da asıl olarak meseleden etkilenen tiyatroların kendi inisiyatifleri belirleyici olacaktır.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu

Paylaş.

Yanıtla