Bu Oyun İçin Bir Eve Davetlisiniz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bahar Çuhadar

Tiyatro Pol yepyeni bir seyir deneyimi öneriyor. Harbiye’de bir evde izleyeceğiniz ‘Teklif’te seyirci değil, bir nevi görünmez röntgenciler olmaya hazır olun.

Yeni nesil tiyatro seyircisini herhangi bir seyir deneyimiyle şaşırtmak pek kolay olmasa gerek. Tek seyircili, sokak sokak gezen, evin bir köşesinde sahnelenen, seyirciyi de oyunun içine dahil eden, interaktif vb. sahneleme biçimleriyle fazla fazla sınanmış durumdayız. Yine de mekânı, metni, derdi, performanslarıyla kendi içinde tutarlılığını koruyan ve bence daha önemlisi size sunduğu atmosferle inandırıcılık sorunu yaşamayan işler -şaşırtıyor demeyelim ama- yenilikçi tavrının hakkını veriyor.

Geçen hafta perşembe akşamı, Harbiye’de bir evde, 15 kişilik sınırlı bir seyirci grubuna prömiyer yapan ‘Teklif’ getirdi beni bu düşüncelere. ‘Teklif’, yeni topluluklardan Tiyatro Pol’un oyunu. ‘Pol’, ‘metropol’den geliyormuş; topluluk da çeşitli metropol mekânlarında, metropole dair öyküler anlatma niyetinde. Bir tür ‘konsept tiyatrosu’ olan bu fikir son derece ilham verici; hele de şehre dair, bu şehirden insanların öykülerini, şehrin yaşayan mekânlarında sahneleyen bir ekip haline dönüşürlerse…

‘Teklif’ Harbiye’de, ana cadde üzerinde, üst orta sınıfa mensup, genç bir çiftin yaşadığı varsayılan bir evde geçiyor. Oyun öncesi size verilecek notta yazdığı üzere, evin içinde istediğiniz gibi dolaşmakta, herhangi bir yere oturmakta, oyuncuların peşinden gitmekte, dilerseniz oyun boyu aynı köşede durmakta serbestsiniz. Kapıdan girdiğiniz andan itibaren İstanbul’da yaşayan, aynı evi paylaşan bir kadınla erkeğin bir gecesinin içine sızmış olacaksınız. Evde ‘sahne’ olarak belirlenmiş bir alan yok, hemen hemen evin tamamı oyun alanı olarak kullanılıyor. Aslına bakarsanız siz de diğer 15 seyirciyle birlikte evin içindeki görünmez röntgencilerden biri sayılırsınız. Görmek/duymak istediklerinizden de siz sorumlusunuz yani!

Dört kişilik oyunun asıl kişileri, ev sahipleri rolündeki Sermet Yeşil ve Evrim Doğan. Cansu Başlılar ve Serhat Yeşil ise kısa anlar için çıkacak karşınıza. Burcu Halaçoğlu, Evrim Doğan ve Cansu Başlılar’ın yazdığı; Halaçoğlu yönetimindeki oyun genç çiftin rutin hayatından küçük bir kesit, bittiğinde ‘Şiddet bulaşıcıdır’ duygusunu uyandıran… Sermet Yeşil de Evrim Doğan da ilk andan itibaren sizi arkadaşlarının çocuğunun doğumgünü partisinden evlerine dönmüş tutkulu bir çift olduklarına inandıracak oyunculuklar sunuyor. Size kalan kanepenin tepesine kurulmaktan, yemek masasında hemen diplerine ilişmekten, onlar tartışırken banyo kapısından kafayı uzatmaktan falan çekinmeden oyunu takip etmek.

‘Teklif’ ince ince işlenmiş bir metin üzerine kurulmuş bir oyun değil. Ki zaten marifeti de iddiasının içini hakkıyla doldurmasında; o evdeki geceye dahil ettiği seyircisine, dört duvarın arasında olanların içine sızmış olma hissi yaratabilmesinde. Şiddetin hiç de sandığımız gibi uzağımızda olmadığını ve en steril yaşamlarda bile nasıl da sıradanlaşabileceğini, sızdığınız o imrenilesi evin salonunda ispatlamasında.

Şahit olacaklarınızın fazlasıyla tanıdık geleceğine bahse girerim!

‘Teklif’ bu akşam ve 29 Ocak’ta; 5 ve 12 Şubat’ta 20.30’da ‘Harbiye’de bir evde’… Rezervasyon için Mekân Artı: 0 212 224 57 56

Radikal

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Bahar Çuhadar

Yanıtla